Belső oldali hőszigetelés

Folyékony parafa - parafa vakolat - parafa bevonat - házunk új ruhája

sajnos jelenleg nincs raktáron, csak külön kérésre rendelhető

kiszerelés: 13 kg/vödör, ez kb. 7 m2-re elég 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36/309663268

A természetben minden egységben, egymással kölcsönhatásban él. Így élünk mi is a környezetünkkel, és ha jól tervezzük meg, a házunknak, lakásunknak is így kell léteznie. Az összes építőanyag közül a legelső és legtermészetesebb anyag a fa, így a fa kérge is. Így a  parafa is, a paratölgy kérge. Ezt az alapanyagot az élő fa adja. Az élő fa a saját védelmére kérget növeszt, ami védi őt a különböző külső hatások, az eső, szél, a hideg, a különféle erőszakos támadások ellen. Valahogy így képzeljük el mi is, amikor megtervezzük a házunkat. Ahogy akkor vagyunk egészségesek, amikor a bőrünk egészséges, a lakóhelyünk is akkor kellemes, ha a védőburok megfelelően megóv a környezeti hatásoktól úgy, hogy közben jól érezzük magunkat benne, és abban a boldog tudatban élünk, hogy szebbé tettük a környékünket a magunk és mások örömére.

A régi korokban az ember része volt a környezetének, később uralni akarta, mára tudatosan is ragaszkodik a természetes anyagokhoz, megoldásokhoz, megjelent a fenntarthatóság igénye.  Olyan termékek iránt nőtt meg ismét a kereslet, amelyek nem károsak a maguk és a fejlődésben levő gyerekeik egészségére, ami nem teszi tönkre a Földünk életét.

A fák között a paratölgy, illetve annak kérge, a parafa a természetes termékek folyamatosan megújuló alapanyaga. Azt már nagyon sokan tudják, hogy a jó minőségű dugók ennek a paratölgynek a kérgéből készülnek. 

7388881 M 1 Cortebrocagem Dugo

Egyre többen ismerik a parafából készült hő- és hangszigetelő anyagokat. Kevesen tudják, hogy a régi belvárosi házak padlózatába, falaiba is építettek be parafa szigetelő lemezeket. Ezek a rugalmas rétegek, a lépéshanggátló parafa lapok és tekercsek örökre megtartják az eredeti tulajdonságaikat.

Parafa%20szig.foto

Sokan szeretik az erdő csendjét, színeit. Ők szívesen látják otthonuk falain, padlóján, ha a természet visszaköszön a különböző színű és mintájú parafa fal- és padlóburkolatok formájában. Sokan úgy hiszik, hogy ismét egy modern kori vívmánnyal kell megbarátkozni. Ez azonban nem így van, a parafa felhasználása hosszú időkre nyúlik vissza. Már az ókorban is ismerték, halászok használták előszeretettel – mivel könnyebb a víznél, a hálójukat parafa darabokkal lebegtették. Az 1700-s években Dom Perignon kezdte el dugóként használni a habzóbort tartalmazó palackokhoz.  A XIX. században már az építőipar is felhasználta, először szigetelésre - érdekességképpen megemlítem, hogy a Titanic hűtőházát is parafával bélelték -, később burkolóanyagként. A XIX. század végétől ismert linóleum egyik alapanyaga. A múlt század elején pedig már ismerték és alkalmazták a parafa burkoló lapokat. Aki egyszer épített már be bármilyen formában parafát a lakásába, tudja, hogy az meleg, rugalmas és egyben ellenálló, hangszigetelő, tompítja a lépések zaját, a színe és a anyagának kisugárzása megnyugtató, vagyis valóban közeli élményt nyújt a természethez.

A gyártók a parafa minden jó tulajdonságát igyekszenek kihasználni. Eddig csak beltéri felhasználásra gyártottal különféle termékeket, mivel mint minden fa, a parafa is érzékeny az UV-fényre. A parafa meglepően sötét fának számít, felületkezelés nélkül UV-fény hatására veszít a színéből, világosodik.

Ez a probléma is néhány évvel ezelőtt megoldódott. A piacon megjelent a folyékony parafának is nevezhető bevonat,  amely parafa szemcsékből készült olyan természetes pigmentekkel, amelyeknek köszönhetően nem veszíti el értékes tulajdonságait még az erős napsugárzás vagy a szélsőséges hőmérséklet- változás hatására sem. 

A folyékony parafa többféle szempontból is hiánypótló termék. Egyrészt kibővíti magának a parafának az alkalmazási körét, másrészt megoldásokat jelent különböző, eddig megoldhatatlan, vagy legalábbis nehezen megoldható építészeti problémákra.

A parafa bevonat, azaz a folyékony parafa egy szórható vagy kenhető, rugalmas felületképző anyag, amely hőszigetelő hatású, hangszigetel, tömíti a réseket, vagy javítja a helyiség akusztikáját. Ugyanakkor alkalmazható vízszigetelésként és csúszásmentesítésre is. Rugalmasságának köszönhetően eltünteti az apró repedéseket, megerősíti a vakolatot, egységes felületet képez. Természetes színeivel kültérben és beltérben egyaránt esztétikus megjelenést és igazán jó műszaki megoldást biztosít..

Számtalan alkalmazási területe van, az ember a munkája során találkozik olyan műszaki kérdésekkel, amik eddig megoldhatatlannak látszottak, ez a termék azonban hozzásegít a korrekt megoldáshoz,

A teljesség igénye nélkül felsorolom a főbb lehetőségeket.

  • Homlokzatok borítása. Szándékosan használom ezt a szót, mivel együtt nevezhetném festésnek, szigetelésnek és burkolásnak. A bevonat önmaga páraáteresztő, páraáteresztő tulajdonságú anyagokkal kombinálva az egész falazat páraáteresztő maradhat. A folyékony parafa lambda értéke 0.026 W/mK, így önmagában is szigetelhet, azonban pl. méretezett vastagságú egyéb hőszigetelő anyaggal kombinálva (PUR/PIR hab, kőzetgyapot) „lélegző” rendszert tudunk készíteni. Színezésnél javasolt a gyártó saját festékét alkalmazni annak érdekében, hogy a színét az erősebb UV-sugárzás hatására se veszítse el. A festékek természetes anyagokból készülnek, a színskála minden színét ki lehet keverni.

Lehetséges a felület utólagos festése is. Mivel viszonylag vékony rétegben kerül a felületre, nem a hőelnyelő képességét hangsúlyozzuk elsősorban. Az apró parafa szemcsék visszaverik a hősugarak egy részét. Hőreflektáló hatásának köszönhetően nyáron jobban véd a hőségtől, mint egy hagyományos vakolat. Mivel a hővezető ellenállása (R) hőszigetelés szempontjából nagyon kedvező, fokozza a termékkel kezelt felület, azaz a falazat hőszigetelő képességét. Az épület mozgását felveszi, nem jelennek meg repedések a falon. Régi épületnél tömíti a réseket, ezáltal ismét jelentkezik hőszigetelő, hangszigetelő és vízszigetelő tulajdonsága.

Szép, természetes színt kölcsönöz a homlokzatnak. Ha szórással hordják fel, minden résbe bekerül, a fémeket, csöveket megvédi a korróziótól. Egészen bonyolult felületekre is felvihető, olyan területekre, ahol táblás hőszigetelő termékekkel nem lehet a szigetelést megoldani.

Zegzugos, bonyolult struktúrák, éles szögek, szűk, megközelíthetetlen helyek, párkányok felújítása sem jelent többé gondot.

 A régi házaknál az ablakok káváinak szigetelése sokszor megoldhatatlan, az nyílászárók cseréje költséges, vagy éppen szinte lehetetlen.

Műemlék jellegű épületek homlokzatát nem lehet megváltoztatni, ez az anyag azonban plasztikusan igazodik minden formához.

Egy homlokzathoz több szín is használható, lehet egységesen elegáns pasztell, lehet merész mintázatú is.

Homlokzat1  Homlokzat33

Homlokzat44 Homlokzat2

 

Homlokzat13b

 

Homlokzat16.a Homlokzat16

Annyira természetes a maga rusztikus megjelenésével, hogy Tolkien buckalakói is szívesen alkalmazták volna.

           Homlokzat39

 

 

  • A belső alkalmazási lehetőségek szinte korlátlanok. Megfelelően előkészített felületen alkalmazva szinte minden problémára megoldást jelenthet.

Háló- és gyerekszobában, a gyerekek ágya melletti fal, falfelületek többé nem sugározza a hideget, a folyékony parafával a fal meleg tapintású lesz.

A régi lakásokban, tűzfalakon a hőszigeteletlen vagy rosszul szigetelt, hőhidas felületeken előbb-utóbb szinte mindenhol megjelenik a penész. A folyékony parafa bevonat alkalmazásával ez a jelenség jó eséllyel megszüntethető. A bevonat visszaveri a hősugarak egy részét, így a felület hőmérséklete pár fokkal emelkedik. Ezáltal a páralecsapódás veszélye csökken, a száraz falon pedig nem telepszik meg a gomba.

Ha hőtechnikai-páratechnikai problémák lépnek fel, kérem, inkább kérjék a tanácsunkat.

Mivel a felület valóban melegebb, megszűnik a geometriai és szerkezeti hőhidak mentén a páralecsapódás, így nem kell tartani a gombásodás veszélyétől. Szinte minden pormentes, stabil felületen megmarad, felhordható régi fémkerettel készült nyílászárók profiljára, vasbetonra, acélból készült áthidalókra, nyílászárók áthidalójára, gerendák és koszorúk környékére.  

A falra felhordva, a parafa szemcsék miatt kissé rusztikus felületet kapunk. Ez a felület a hanghullámokat visszaverve szórja, így sokkal jobb lesz a terem akusztikája. A gipszkarton felületén a hangok „pattognak”, a sima felület hangszigetelési problémákat okoz. Megfelelően kiépített rendszerrel megoldhatók a hangszigetelési, akusztikai gondok. Ezzel kapcsolatban azonban kérjük, kérjen szaktanácsot. Önmagában nincs jó anyag vagy rossz anyag, nagyon fontos a gondos tervezés és kivitelezés.

Bármilyen színre színezhető, festhető. Aki szereti a parafa egyéb tulajdonságait, a meleg és puha hatását, de esetleg idegenkedik annak színvilágától, annak megoldást a folyékony parafa. A RAL-skála bármilyen színére festhető. A felhordás igen egyszerű, nagyobb területre javasolt a szórás, kisebb lakásban a glettelés.

A belső falra felhordva a fal páraáteresztő, ugyanakkor vízzáró marad. Az előre viaszolt vagy natúr felületű, hagyományos parafa burkoló lapokat ragasztjuk. Közösségi helyeken vagy vizes helyiségekben, ahol csak hézagmentes burkolatot szabad elkészíteni, a natúr lapokat szabad csak felragasztani, majd ragasztás után teljes felületen lakkozni kell. Maga a parafa ugyan páraáteresztő tulajdonságú, azonban ha a lapokat, tekercseket ragasztjuk és lakkozzuk, a burkolat a párát többé nem ereszti át. A parafa bevonat ezzel szemben a vízzáró tulajdonsága mellett páraáteresztő marad a felhordás után is.

Mivel hézagmentes felületet képez, így középületekben, óvodákban, öregek otthonában vagy akár kórházakban is alkalmazható. További előnyös tulajdonsága az egyenletes, rugalmas felület.

Egyéb érdekes tapasztalat az, hogy aki érzékeny a káros földsugárzásokra, jobban érzik magát a parafával burkolt helyiségben. Erről pontos adataink nincsenek, egy osztrák intézet végzett kutatásokat a témában.

Felhordása gyors és egyszerű, karbantartást nem igényel, könnyen tisztítható.

 

  • Mivel jól bírja a hőmérséklet-ingadozásokat, továbbá nem kopik, nem fagy rá a jég, a szemcsés felületnek köszönhetően csúszásgátló, ezért járdák, sportpályák, uszodák, wellness központok, idősek, betegek  számára épített létesítmények, gyerekeknek óvodába, játszóterek burkolatának kezelése is alkalmas.

A felületkezelés eredményeképpen egy csúszásgátló, kopásálló, rugalmas és antisztatikus felületet kapunk.

Mivel vízszigetelő, fürdőmedencék felújítására, régi burkolatának bevonására, új burkolat képzésére, lépcsők, lejáratok felületkezelésére is alkalmas. Ha megoldják az algátlanítást, hosszú évekre megbízható, kevés karbantartást igénylő felületeket kapunk. Nagyon sok a baleset a strandokon, a vizes járólapok csúsznak és kemények. A parafa bevonattal kezelt területek egyrészt nem csúsznak, másrészt ha valaki elbotlik, nem horzsolja fel a bőrét a puha szemcséken.

  • Gyakori probléma, az ázott, salétromos falak javításának kérdése. A folyékony parafával ez is megoldható, a jól kidolgozott technológia és rétegrend helyreállítja a falazatban a pára megfelelő közlekedését. Nem szabad azonban penészes, salétromos falra közvetlenül felhordani a folyékony parafát sem. Erre a termékre is vonatkoznak a felületképzés szabályai, miszerint a fogadó felület legyen száraz, pormentes, stabil, egészséges. A folyékony parafa alkalmazása előtt el kell távolítani a penészfoltokat, és a feltáskásodott vakolatdarabokat. Ha szakszerűen végezzük el a felület előkészítését, majd a folyékony parafa felhordását, megszűnnek a sókivirágzások, penészesedések. Ezzel megszűnnek a kellemetlen szagok és az esztétikai hibák is, helyre áll a fal természetes állapota, a pára természetes vándorlása, közlekedése a szerkezetben.

Subertres Sokiviragzas4Subertres Sokiviragzas5        

 Ötletek egyéb felhasználásra:

  • épületgépészeti berendezések, csövek, csatornák szigetelése, felületkezelése szélsőséges hőmérsékleti tartományban is. A sokszor nem éppen szép, könnyen korrodálódó felületeket az állagmegőrzés mellett olyan színre lehet festeni, hogy beolvadjon a környezetébe. Mivel szórással kezelik, ezért minden megközelíthetetlen, apró felületrészt is be lehet burkolni.
  • alkalmas mindenféle acélszerkezet bevonására, korrozióvédelmére

Subertres Femszerk Subertres Femszerk2

  • különböző anyagú (vasbeton, tégla-, kő-, fa- fém-) pillérek és oszlopok bevonása, kerti berendezések falainak felületkezelése. A bonyolult felületeket hibátlanul be lehet borítani, mivel a magas hőmérsékletet is bírja, kandallók és kémények fala is burkolható.

Subertres Kemeny11     Subertres Kemeny8

  • vízi járművek fedélzete, gépházainak burkolása. Kishajókon gyakori gond a csúszásveszély. Továbbá a legtöbb bevonat nem áll ellen a sós víznek, sós párás levegőnek. A parafát sokan keresték vitorlás hajók, motorcsónakok fedélzetének bevonására. Mivel maga a parafa lap érzékeny az UV-fényre, valamint az íves felületekre nehéz felragasztani, sokan elálltak ettől a megoldástól. A folyékony parafa lehetőséget nyújt a hajósok igényeinek kielégítésére.
  • rugalmasságának köszönhetően ideális hézagkitöltő, szinte az összes területen. Legyen az rönkház repedéseinek kitöltése, vagy dilatációs hézagok kitöltése, épületeknél és útburkolatoknál.
  • Lakáscélú vagy középületek, csarnokok magastetőinél a héjazat felületkezelésére, javítására, a szigetelő hatás fokozására. A régi hullámpala, palatetők felújítása meglehetősen költséges és nehéz feladat. Az elöregedett, megkopott elemek cseréje sokszor lehetetlen. A legtöbb esetben bontáskor a lécezést is el kell távolítani, mivel az új anyagok, új méretek, modulok miatt már nem használható fel. A globális felmelegedés legkellemetlenebb velejárói a gyakori és erős viharok, ahol a szélnyomás mellett a szélszívás igen nagy igénybevétel jelent a tető számára. A nem megfelelően rögzített, meglazult darabokat elviszi a szél, a jég összetöri a lapokat. A tető beázik, az alatta levő szerkezet rongálódik. Folyékony parafával, alpin technológiával a palatetők hatékonyan javíthatók, legyen az akár hullámpalából, akár palalapból.

Subertres Hullampala10 Subertres Hullampala17

 

Subertres Hullampala25 Subertres Hullampala27

Subertres Hullampala32  Subertres Hullampala33  

Subertres Hullampala38 Subertres Hullampala39

  • Az egyik legkritikusabb feladat a lapostetők és a teraszok szigetelése, burkolása. A lapostetők és teraszok, nyitott erkélyek szigetelése nagy odafigyelést igényel, továbbá igen költséges. Sok esetben családi és társasházakban, de akár középületekben, csarnokoknál is, nincs lehetőség a rétegrend megbontására, a burkolat felszedésére. Ha a megfelelő szakember megbizonyosodott arról, hogy nincs ázás, vagy bármilyen vizesedés, a meglévő hőszigetelő anyagoknál nem áll fenn annak a veszélye, hogy vizet tartalmazva megszűnt a hőszigetelő tulajdonság, akkor nincs is egyszerűbb megoldás, mint a folyékony parafa alkalmazása. Könnyen felhordható, egységes és hézagmentes felületet nyújt, emellett esztétikus látvány is. Amennyiben megfelelően stabil az alépítmény, járható felületet képez. Minden esetben kérjék szakember véleményét!

Subertres Teto13 Subertres Teto16

  • Mivel természetes anyag, eredetileg is a fák védelmét szolgálta, mi is lenne jobb anyag a faházak burkolására, mint a parafa? Megtartja a fa minden kedvező tulajdonságát, páraáteresztő képességét, meleg hatását, esztétikus megjelenését, emellett tömít, véd az időjárás viszontagságaitól, tehát szigetel a hideg és meleg, a szél és a csapadék ellen.  
  • Mivel minden formájú, anyagú felületre felhordható, kiválóan alkalmas tartályok felületkezelésére (víz-, olaj- és benzintartályok). A megfelelően előkészített műtárgyat gyorsan és hézagmentesen lehet beborítani a folyékony parafával. Ezzel a réteggel nem csupán a korróziót előzzük meg, hanem egyben szigetelünk is.

Subertres Tartaly1 Subertres Tartaly4 Subertres Tartaly5 

  • Hasonlóan jótékony hatást érünk el a trapézlemezek, acélszerkezetek felületkezelésével is, Sok esetben a nyitott csarnokok fémfelületére ráfagy a víz, a jégtömeg jelentős súlytöbbletet okoz. A mai megváltozott időjárási körülmények miatt olyan területeken is megjelenik a hó és a jég, ahol eddig soha nem találkoztak a jelenséggel, a statikusok nem vették figyelembe a szerkezetre nehezedő jeget. Mivel a parafára nem fagy rá a víz, a folyékony parafa megoldást nyújthat erre komoly problémára.

Subertres Hullampala53  Subertres Hullampala54  Subertres Hullampala59

  • Ahogy a trapézlemezes tetőknél vagy tartályoknál, úgy a konténereknél is megoldást jelent a folyékony parafa. Akár konténer lakásoknál, akár lakókocsiknál véd a nyári melegtől, a téli hidegtől, a páralecsapódástól. Mivel jó tömítőanyag, véd  széltől, ezáltal a huzattól, a korróziótól.

Subertres Lakokocsi2 Subertres Lakokocsi8
Subertres Lakokocsi8 Reszlet1 Subertres Lakokocsi8 Reszlet3

A felsoroltakon számtalan egyéb területen is alkalmazható, kreativitásunk – és persze a fizika - szab határt.

Subertres Auto1  Subertres Motor1Subertres Motor2

A felhordása igen egyszerű,

Nem drága eszközökkel, kis gyakorlattal, az utasítás szerinti alapos és pontos  bekeverés után akár egyszerű glettvassal is felhordható. Aki a simább felületet szereti, esetleg a fogadó felület nem eléggé kiegyenlített, ott mindenképpen ezt javaslom. Nagyobb terület esetén, ha a fogadó felület strukturált, bonyolult, sok a rejtett, nehezen megközelíthető hely, inkább a szórást ajánlom. Ezzel kicsit csemcsézettebb, rusztikusabb, de egységesebb látványt nyerünk.

A fogadó felülettől függően 1,2-2,2 kg/m2 kiadóssággal kell számolni.

Mindig kihangsúlyozom azt az alapszabályt, hogy az aljzat feleljen meg a szabvány előírásainak.  Tehát mindenekelőtt legyen száraz, sima, stabil és pormentes. Ha a száraz aljzat bármelyik egyéb feltétele hiányzik, a hiányosságot ki kell küszöbölni. A rendszerhez tartozó alapozók, simítások alkalmazásával elkezdhetők a munkálatok.

A kivitelezést kültéri munkálatok során akkor a legjobb végezni, ha a hőmérséklet 5 és 30 °C között van. Beltérben értelemszerűen ezt mesterségesen kell, lehet biztosítani.

(Elméletileg a munkálatok azonban akár -15 °C mellett is zavartalanul haladhatnak, ugyanis a termék nem tartalmaz olyan alapanyagot, ami annak megszilárdulását vagy tapadását a hideg befolyásolja. Azonban mivel a kötési idő jelentően lelassul, ilyen hőmérsékleten csak akkor dolgozzunk, ha feltétlenül szükséges. A száradást a levegő páratartalma jelentősen befolyásolja, ezért tanácsos a kivitelezést száraz időben végezni. A frissen felhordott függőleges felületet pedig legalább 2 órán át, a vízszintes felületet 24 órán át kell a víztől (csapóesőtől) védeni.

Összefoglalva,

 a bevonatnak nagyon olyan kedvező tulajdonságai vannak, amivel kevés más termék versenyképes. Vízszigetelő és páraáteresztő, hőszigetelő hatású (hőreflektáló), hangszigetelő és hangvisszaverő, tűzálló felületet ad. Rendszerben alkalmazva, a megfelelő technológiával megszüntethető a salétromosság, alkalmazásával meggátoljuk a sókivirágzást. Az épület kisebb mozgásából eredő felületi repedéseit eltünteti, mivel rugalmas, rugalmassági modulusa több mint 50%. A folyékony parafa a kezelt felületnek védelmet nyújt a sérülésekkel szemben. Uszodák, strandok, wellness központok medencéit, a medencék körüli közlekedési területet is kezelhetünk a bevonattal, mivel csúszásmentes és kopásálló. Gyakorlatilag bármilyen felületre felhordható, legyen az kő, tégla, vakolat, fém, fa stb.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy a megfelelő aljzatról gondoskodni kell, tehát a felület nem lehet salétromos és gombás. Ha viszont a megtisztított, száraz, vagy eleve tiszta felületre felhordjuk, a parafával bevont felületen a gombák, növények nem telepszenek meg. Az anyag, és az anyaggal kezelt terület hosszú élettartamú. A folyékony parafának nincs károsanyag kibocsátása, a termékek teljes mértékben visszaforgathatók.

A folyékony parafa  alapvetően barna, de megfelelő színezékek hozzáadásával bármilyen szín, akár tökéletesen fehér szín is kikeverhető belőle. Arra ügyeljünk, hogy kültéri felhasználásnál UV-álló festéket használjunk. Igény esetén alkalmazhatunk akár növényi, akár ásványi eredetű, akár szintetikus színezékeket.

A kivitelezés végezhető minden különösebb képesítés nélkül is, (keveréskor ügyelve a megfelelő arányokra). A színezés is megoldható, a barna parafa bevonatból sötét színt kapunk, a világos, kellemes pasztellszíneket a titándioxiddal fehérre festett anyagból nyerjük.Ezek után a RAL-skála teljes színvilágát ki lehet keverni.

Kérjük, minden egyes alkalmazásnál tartsa be az előírásokat, technológiát és a megfelelő rétegrendet. Felhasználás előtt kérjen megfelelő rétegrendi javaslatot, kérje tanácsunkat.

Egyelőre nincs a termékből raktáron, keresünk importőrt, befektetőt.  Nagyobb megrendelés esetén megoldható a szállítás. 

Megosztás a Facebook-on