Tilo E3 4

E3 tervezése

Burkolatok, utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás +36/30-9663268

Már a tervezés fázisában tisztában kell lenni azzal, hogy melyik falszakaszokat burkoljuk majd az E3 rendszerrel. A következő alapmegoldások léteznek:

  1. egyetlen fal,
  2. több, egymással csatlakozó oldalfal,
  3. mennyezet,
  4. mennyezet és fal/falak együtt.
Ha csak egyetlen falban gondolkodunk, akkor is előre kell tisztázni, hogy a paneleket: •  vízszintesen vagy •  függőlegesen építsük be. Előírás: A toldóelemeknek mindig párhuzamosaknak kell lenniük a szerkezetet tartó elemekkel. A polc- vagy gardróbrendszert csak a vízszintes burkolásnál lehetséges megvalósítani.   Az E3 fal- és mennyezetburkolat lezárása a következőképpen lehetséges.
  1. a fal(ak)hoz ütköztetve
  2. élvédő profillal (záró elemmel)
  3. szegélyléccel
Ezeken kívül még variálhatjuk a látványt
  1. burkolatváltó lécekkel,
  2. polcrendszerekkel,
  3. fénypanelekkel,
  4. indirekt megvilágítási lehetoségekkel.

 Azt azonban minden esetben figyelembe kell venni, hogy az összefüggo felület, ha a lapok széltében helyezkednek el, akkor maximum 8 méter, ha hosszában nézzük, akkor pedig maximum 10 méter lehet. Amennyiben nagyobb felületről van szó, dilatációs hézagról kell gondoskodni!

A) A hordozó szerkezet beépítése

Az E3 burkolórendszer alépítménye egy direkt az erre a célra fejlesztett sínrendszerből áll. A sínek elhelyezésénél kérjük, vegye figyelembe az alábbiakat:

  • a szélső sín faltól való távolsága nem lehet nagyobb, mint 5 cm
  • a sínek egymás közötti távolsága nem lehet nagyobb, mint kb. 40 cm
  • a kezdőés a záró sínek faltól való távolsága nem lehet nagyobb, mint 5 mm

A szerelősínek (elore megtervezett) helyét jelöljük ki ceruzával a falon. A síneket mindig pontosan a jobb sarok felől kezdjük majd beépíteni a burkolólapok fektetési típusának megfelelően. Lehetőleg alkalmazzunk vízszintmérőt (libellát). A síneket szabjuk be a bejelölt hosszra, fektessük a falra, igazítsuk be pontosan a bejelölt helyre, és az előre stancolt lyukakon keresztül jelöljük ki a rögzítési pontok helyét a falra vagy a mennyezetre. Elég, ha minden második lyukon keresztül jelölünk.

A polc- vagy a gardróbrendszer szerelésénél azt javasoljuk, hogy a polctartó szerkezet mögötti részen legyen a fali tartócsavar. Fúrjuk a megjelölt helyeken lyukakat (8 mm-es fúróval), majd helyezzük bele a (8 mm-es) tipliket, és csavarjuk be a távtartó csavarokat. Hogy milyen mélyre hajtjuk be a csavart a falba, attól függ, hogy milyen távolságot szeretnénk tartani a fal és az E3 burkolat között, valamint attól is függ, hogy milyen a fal minősége. Mindenesetre ez a távolság ne legyen kisebb 30 mm-nél.

A szerelő síneket a csavaró mozdulattal rá kell pattintani a speciális távtartó csavarok fejére. A hordozó szerkezet finombeállításához egy vízszintméro és egy csavarhúzó szükséges. A jobb oldalról indulva ellenőrizzük le az első sín függőlegességét, és egyenességét. Szükség esetén a csavarok ki-be hajtásával tudunk állítani rajta. Balra haladva sorban állítsuk be a többi sínt is, ügyelve arra, hogy egymáshoz képest is síkban álljanak.

B) A burkoló lapok szerelése

Amennyiben a teljes falfelületet burkoljuk az E3 rendszerrel, a fektetést az alábbiak szerint kezdjük el:

  • (A) függőleges elhelyezésnél a bal oldalról a padlótól felfelé
  • (B) vízszintes elhelyezésnél jobb oldalról a padlótól felfelé
  • (C) a hornyok minden esetben befelé (lásd. ábra) kerüljenek

Mielőtt elkezdjük a burkolólapok felrakását, helyezzünk ékeket a padlóra a megfelelő távtartásért, annak érdekében, hogy később a takaró "L" profilt el tudjuk helyezni. Az első sorra való lapokat össze kell rakni. Amennyiben szükséges, az utolsó darabot vágjuk méretre. A teljes hosszanti csapot minden esetben le kell vágni (ez egy 12 mm széles darabot jelent) ahhoz, hogy később rá tudjuk erősíteni a sín alsó élére kerülo tüskés klipszeket.

Fontos! A felrakás megkezdése előtt érdemes ellenorizni, hogy az utolsó hosszában elvágásra kerülő szál, milyen széles lesz. Ha ez kevesebb, mint 5 cm, akkor érdemes a legelso, kezdő sorból ne 12 millimétert vágjunk le, hanem többet (30-50 mm-t)!

Az összeillesztett darabokból álló első sort megfordítva (a hátlapjával kifele) a sínekhez tesszük, pontosan beillesztjük, ügyelve arra, hogy a padlótól 5 mm-es fúga maradjon, és bejelöljük a lapokon klipszek helyét. A tüskés záró klipszet egy kalapáccsal finoman beleütjük a lapokba a megjelölt helyeken, majd az egész sort rápattintjuk a sínekre.

A falburkolat szerelésénél egy padlóprofilt kell illeszteni a legalsó lapsor aljához. Ez arra szolgál, hogy védje az E3 falat a nedvességtől. Ezt csak akkor tudjuk beszerelni, ha előzőleg - mint már említettük -, minden szerelő sínhez egy kb. 2 mm-es távtartó éket helyeztünk el. A profilt öntapadó fóliával gyártják, ezzel, vagy szilikonnal illetve ragasztóval rögzítsük a burkolathoz - miután az ékeket eltávolítottuk. A függőlegesen rakott E3-nál hasonlóképpen kell eljárni, azzal a különbséggel, hogy minden egyes lap alá be kell tenni a távtartót. A lapokat fém klipszekkel kell rögzíteni.

Ezeket a körmös klipszeket a sínekre illesztjük, bepattintjuk és a lapok élére toljuk. A pontos illeszkedés érdekében a HDF-lapok réseibol, a csap-hornyoknál minden forgácsot, apró maradványt el kell távolítani . A következo sorok: A második sor első lapját rá kell ereszteni az alatta levő lapra, majd bebillenteni. A további lapokat kötésben kell felrakni, ügyelve arra, hogy a végillesztések közötti távolság (kötés) ne legyen kisebb 30 cm-nél.  Vízszintes - nem faltól falig történő - fektetésnél ügyeljünk arra, hogy a lapok rövidebb oldala pontosan egy síkban legyen. Ehhez segítségül szolgál, ha egy lapot hosszában a lapokhoz illesztünk. Az első sor rögzítése után következik a második sor felrakása. A második sor első lapját beillesztjük(A), majd bebillentjük (B). A lapoknál azonban először mindig csak az első karmot rögzítsük, mivel a második lap bebillentéséhez az első lapot kissé el kell húzni a faltól (ahogy ezt a klikkes padlóburkoló lapoknál is szokás). (jobb oldali kép). A könnyebb beszerelés érdekében használjunk egy távtartó éket (C). Amikor a lapot bebillentettük, rögzítsük le a klipsszel. Minden egyes sort az itt leírtak szerint folytassuk, amíg az utolsó sort el nem értük.

C. A záróelem beépítése

Hornyos záróelem – keskenyebb oldalon horonnyal

Csapos záróelem – keskenyebb oldalon csappal

Előírás: Mindkét oldali záróelem elhelyezése csak a következő esetekben lehetséges:

  • vízszintes fektetésnél: ha az E3 fal- vagy mennyezet burkolat mérete az 1270 és a 635 mm (azaz a laphosszak) többszöröse plusz a léc szélessége, ami 60-300 mm-t jelent (azaz két léc szélessége. VAGY : egyedi méret esetén úgy valósítható meg ez az esztétikus lezárási forma, ha a burkolt felületet valahol középen megszakítjuk, rést hagyunk. Ezt a speciális takaróléccel tudjuk később eltüntetni.
  • függőleges fektetésnél: ha az E3 fal- vagy mennyezetburkolat mérete a 190 mm (lapszélesség) többszöröse, valamint a léc szélessége (60-300 mm, azaz két léc szélessége).

Mindenek előtt az alátét szerkezetet kell elkészíteni, majd erre a burkolatot. A vízszintesen elhelyezett sorok végeinek nagyon pontosan kell illeszkedniük (nem lehet lépcsos), ehhez használjuk a már említett függőleges lapot. Csak ebben az esetben lehet a záróelemet gondmentesen beilleszteni. A sorok beillesztése során mindig próbáljuk be a záró elemet. A felület burkolása után illesztjük be a saroklécet. Pontosan be kell mérni a lapok faltól való távolságát. Több méréspontot is jelöljünk be. Ez alapján tudjuk a záró profilt méretre vágni. Törekedjünk a minél nagyobb pontosságra, de amennyiben 1-3 mm-es hézag mégis keletkezne, azt szilikonnal vagy akril pasztával ki lehet tömíteni. Méretre vágás: A záró elemet rá kell bill ente ni a lapokra, pontosan be kell illeszteni, majd a falon húzzunk egy vonalat, ahová a léc éle majd kerül ni fog . Ettől a jelöléstol mérjünk befelé 9 mm-t (ez a lap vastagsága). Ez lesz a párnafa helye. Fúrjunk lyukakat, és rögzítsük a párnafát. Billentsük össze a záróelemeket (először a szélesebb, aztán a keskenyebb oldalon). A teljes összeillesztett sort emeljük be a burkolathoz. Apró fejű szögekkel rögzítsük a párnafához.

D) Sarokléc beépítése

A saroklécet vagy burkolathoz használt záró elem alternatívájaként, vagy a pozitív saroknál a két fal burkolatának illesztéséhez használjuk. A sarokléc előnye, hogy a burkolat méretétől (akár a hosszúságtól, akár a szélességtől) függetlenül lehet alkalmazni.Lerakjuk az első sort. Minden sarokhoz, ahova majd sarokléc kerül, egy párnafát kell elhelyezni. A fákat a lapoktól 5 mm-re rögzítsük. (lásd. ábra). Az E3 fal elkészülte után az oldalsó lapot (ami a fal és a burkolat közötti rést fedi el) méretre vágjuk. Ez 6 mm-rel legyen rövidebb, mint a fal és a burkoló lap felülete közötti távolság. A méretre vágott lapokat vékony, kis fejű szöggel rögzítsük a párnafához. Vágjuk a saroklécet a megfelelő méretre. Nyomjunk ragasztót vagy szilikont a horonyba, majd illesszük be a lécet az ábra szerint.

E) Toldóelem beépítése

A toldóelemek alkalmazása hálós kötés kialakításánál lehetséges. A toldóelemek nemcsak egy új kialakítási lehetoséget, vagy esztétikai kiegészítot jel ente nek, hanem egy esetleges méretáthidalásra is szolgálnak anna k érdekében, hogy a kívánt méretben tudjuk a burkolatot beépíteni, és pl. záróelemet alkalmazhassunk. Arra minden esetben figyelni kell, hogy a toldó elem az alátét szerkezettel csakis és kizárólag párhuzamosan helyezkedhet el. Le kell mérni a fal- vagy mennyezetburkolat méretét. Ki kell számolni, hogy mennyi toldóelemre van szükség. A lécek helyét be kell jelölni a falon. A toldóléc elhelyezéséhez egy kb. egy 15 mm-es hézagra van szükség. Ügyeljünk arra, hogy a hézag és az alátétsínek között jobb és bal irányban legalább 5 cm-es hely legyen. A burkolat felrakása után a toldóelemet a kívánt hosszúságra kell vágni. A horonyba tegyünk ragasztót vagy szilikont. Fordítsuk be a toldóelemet, nyomjuk be, majd igazítsuk pontosan a helyére.

F) A belső sarok szerelése

Erre akkor van szükség, amikor két egymásra merőleges falat, vagy falat és mennyezetet burkolunk. A lapokat nagyon pontosan kell méretre vágni, úgy, hogy maradjon egy 5 mm-es tágulási hézag. Ezt a munkálatok végén színazonos akrilpasztával vagy szilikonnal tömítjük.Előbb mindig a hátsó falat burkoljuk. Az oldalsó vagy felső lapokat erre toljuk rá, ezért törekedjünk arra, hogy a lapokat nagyon pontosan szabjuk. A burkolás után tömítjük a hézagokat színazonos akrilpasztával vagy szilikonnal.

G) Polc vagy gardróbrendszer

Az E3-hoz tartozó polc- vagy gardróbrendszer beépítése csak a lapok vízszintes beépítésénél lehetséges. Már a burkolás tervezése, elokészületei során tisztázni kell a polc/gardróbrendszer helyét . A beépítés után az elemek helyét már nem lehet megváltoztatni! Arra is ügyelni kell, hogy az elemek csavarjai és a tartórendszer sínjei ne essenek egybe.Fektessük a polc sínjeit a parkettaelem bal oldalára, a kívánt helyre, jelöljük be, és fúrjuk át a lyukakat. Egy-egy lyuk a lap szélétol minimum 30 mm-re legyen. Használjunk 9 mm-es fúrófejet!A polc sínét a lyukakon át helyezzük fel a panelre. A lyukak környékérol, az alátét alól távolítsuk el egy késsel a parafát, tegyünk fel alátéteteket, majd egy anyacsavarral rögzítsük az elemeket.A lapokat a tervezett helyre építsük be. Az E3 burkolat elkészülte után el lehet helyezni a tartókra a polctartó konzolokat, vagy egyéb elemeket. A konzolok elhelyezése után a gumigyűrűket beigazítjuk, majd elhelyezzük az üvegpolcokat.

TiloE3 2

H) Rejtett világítás

Az E3 fal rejtett világítása megoldható akár alul, akár felül, akár oldalt. A rejtett világítás beszerelésénél a hatékony világítás és a megfelelő hatás érdekében figyeljünk arra, hogy a fal a világító testtől legalább 150-300 mm-re legyen. Vágjuk méretre a világító rendszer szerelősínjeit (a hosszúsága az E3 hossza lesz). A síneket fel kell szerelni. A sínek és a fal közötti távolság minimum 55 mm legyen (lásd. rajz). A távolságot a csavarral állítsuk be. A megfelelő hosszúságúra vágott sínre kerül a világítótest. Ahhoz, hogy az optimális világító hatást elérjük, a világítótesteket kb. 10 cm-ként helyezzük el. A kábel csatlakozásával számolni kell. Jelöljük be a klipszek helyét. A párnafába fúrjunk be előre lyukakat (hogy a vízszintes és a függoleges lyukak ne keresztezzék egymást). A párnafa széles oldalára csavarral rögzítsük fel a klipszeket. A klipszekre fel kell pattintani a világítótesteket tartó elemeket, majd kössük össze a kábeleket. A sínek tetejétol kb. 75 mm-re lefele kell a párnafákat rögzíteni. A rendszerhez tartozó elektromos kábeleket a világítótestek egyik oldalán kell végigvezetni A világítást ki kell kapcsolni. (Minden világítótesthez külön kapcsoló tartozik.) Minden villanyszerelési munkát bízzunk szakemberre! A szerelést lentről felfelé végezzük. Az összes elemet, az elsőtől az utolsóig méretre vágjuk. Záró klipsszel rögzítjük. Általában nem szükséges záró profilt alkalmazni. Az E3 oldalfali rejtett világításánál a látható rést egy kb. 30x30 mm-es sarokprofillal takarjuk el.

I) Világító panel

A világító panel a következő alkatrészekből áll:

  • 3 fénycső (beleértve a tartóját is)
  • 1 szerelősín
  • 1 plexi burkolat
  • a világító panelhez tartozó szegolécek (ezüst) -2x 2600 mm, 2x390 mm)

A világítópanel látszó külső mérete 2600x390 mm. A körbefutó szegélylécek a készlethez tartoznak, de még nincsenek rögzítve. Ezáltal a kialakításon, a formákon a kívánság szerint lehet változtatni, a panel méretét optikailag lehet csökkenteni. A plexiüveget egyszeru famegmunkáló gépekkel lehet vágni (finom fogú dekopír- vagy körfurész stb.).Mielőtt elkészítjük a burkolatot, pontosan meg kell tervezni a világító panelek helyét és méretét. Tanácsos a falon bejelölni. A szabadon hagyott terület szélességének a világító panel kerettel együtt értendő szélességénél 20 mm-rel kisebbnek kell lennie, ugyanez vonatkozik a hosszára is.

Amennyiben a világító panel közvetlenül a padlón vagy a teton helyezkedik el, a szabadon álló hely a világító panelnél 8 mm-rel kisebb legyen.

Amennyiben a világító panel a burkolatba kerül, akkor pontosan annyi helyet kell neki hagyni, mint amekkora a panel mérete. A vízszintes panelfektetésnél a szerelősíneknek a világítósín oldalától kb. 80 mm-re, szemben pedig a panel peremétől belülrol számítva kb. 50 mm-re kell lenniük. Függőleges fektetésnél a szerelősínek a fénypanelek szélességének a közepénél helyezkednek el. A paneleket hordozó síneknek a faltól mért minimális távolsága 55 mm. Fektessük fel világítótestek méretre vágott szerelőléceit.

Az optimális megvilágítás érdekében azt ajánljuk, hogy a világító testeket egymástól min. 100 mm-re helyezzük el. A kábelvezeték csatlakozásával számolni kell. Jelöljük be a klipszek helyét. A párnafába fúrjunk be előre lyukakat (hogy a vízszintes és a függoleges lyukak ne keresztezzék egymást). A párnafa széles oldalába csavarral rögzítsük fel a klipszeket. A klipszekre fel kell pattintani a világítótesteket tartó elemeket, majd kössük össze a kábeleket. Kb. 75 mm-re a következő panel élétol a belülre elhelyezett sínt a távtartó csavarral beállítjuk és rögzítjük.

A rendszerhez tartozó elektromos kábeleket a világítótestek egyik oldalán kell végigvezetni A világítást ki kell kapcsolni. (Minden világítótesthez külön kapcsoló tartozik.) Minden villanyszerelési munkát bízzunk szakemberre! Végezzük el az E3 burkolási munkálatait az eddig leírtak alapján. A vízszintes elhelyezésnél mindig ellenőrizzük a pontos fektetést. Folyamatosan ellenőrizzük a pontos elhelyezkedést. A világító panel elhelyezése előtt távolítsuk el a plexiüvegrol a védőfóliát. A világítópanel szegélyléceit ragasszuk fel a plexire, igény szerinti kialakításban. A lapok hosszanti hornyaiban egy laprugó helyezkedik el, ennek segítségével a nyílásba pontosan illeszkedő panelt be lehet rögzíteni. A laprugó felőli oldalt a nyíláshoz illesztjük, megnyomjuk, majd a panel másik oldalát a helyére toljuk, benyomjuk.

Miután a helyére került, a laprugók automatikusan az ellenkező irányba beszorítják a lapot. Világítótest cseréje esetén a panel eltávolításánál a folyamatot pontosan fordítva kell elvégezni.  A parketta karbantartása igen egyszerű, használjuk a gyártó vagy a forgalmazó ajánlotta ápolószereket.