Lépcsők felújítása, lépcsők burkolása parafával

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36309663268 

Lépcső

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bizonyára meglepő a cím, miszerint a lépcsőt parafával is lehet burkolni. Az előre gyártott lépcsőelemek nem mindig tetszenek a megrendelőnek, (nem illenek a burkolathoz vagy a bútorokhoz - kinek milyenek az elképzelései). Sokszor gondot okoz az, hogy az elkészült házban az igazi falépcsőre már nem jut pénz, és ott marad a sokszor csúnyán zsaluzott, vagy akár elméretezett betonlépcső.

A teljesség igénye nélkül említünk pár megoldást. Ha valaki járófelületként parafa felületet szeretne, akkor 1. jól kiegyenlített, jó minőségű lépcsőfokokat natúr, 4-6 mm vastag,parafa lapokkal burkoltathat. Ezeket lehet színezni, vagy az erezetüket kiemelni. A lapokat nagy kopásállóságú, speciális parafalakkal kell három rétegben kezelni.

2. rosszabb minőségű felületet parafa készparketta táblát rugalmas faipari ragasztóval rögzítjük a fellépőkre és a homlokfalra. 

A másik megoldást jelentheti a vinil rétegű, 2-3,2 mm vastag burkolólapok alkalmazása. A lapok igen jó tulajdonságúak, könnyen beszabhatók, a jól előkészített, száraz, sima, pormentes felületre egyszerűen ragaszthatók. Van olyan termék, amelyik parafa, van, amelyik valódi fa díszítőréteggel készült. Szinte minden fafajtát megtalálunk a kínálatban. Lehet svédparketta, lehet szalagparketta, itt valóban csak a képzelet szab határt.

A lépcsők homlokfala (oromfala) pedig készülhet akár a falhoz illeszkedő fali parafa burkolatból is, de készülhet a járófelület anyagából is. A szegélyléc (takaróléc) lehet fémből vagy fából. A pozitív és negatív élek takarása is megoldható különböző fa és parafa idomokkal. A burkolástechnológiát régi és új betonlépcsőkre, meglévő faszerkezetekre, meglévő fémszerkezetekre, illetve hordozó lemezekre ajánljuk. Műszaki szempontból két alapvető elvárást támasztunk a járófelülettel kapcsolatban, az egyik a kopásállóság, a másik a csúszásmentesség. Mindkét követelményt maradéktalanul teljesíti a jól kiválasztott anyag, illetve a megfelelő tudással és körültekintéssel kivitelezett szerkezet.

Választhatjuk a legtökéletesebb anyagokat, szakszerű kivitelezés nélkül nem sokat ér. A kivitelezés alapja a precíz előkészítés, mivel csak sima, pontosan 90 °-os élképzésű orom- és fellépő felületen lehet pontos munkát végezni. Az új vasbeton szerkezet felülete nem elég egyenletes, a homlokfal (oromfal) nem függőleges. A régi lépcsők kopottak, töredezettek, csorbultak. A kopott lépcsőfelületeket vissza kell maratni, amíg szilárd nem lesz a fogadó felület. A homlokfalra egy lapot (pl. OSB-t) szerelhetünk.

A rögzítést gondosan végezzük el! Ez a lap mintegy zsaluként is működik. A lecsiszolt és megtisztított járófelületre alapozó réteg (megfelelő minőségű tapadóhíd) kerül, majd a hiányzó részeket ki kell pótolni, hogy sík felületet, illetve derékszögeket (oromfal él fellépő csatlakozásnál) nyerjünk. Csak jó minőségű segédanyagokat használjunk! Először az oromfalat burkoljuk, majd ezután a fellépőket. A burkolat ragasztását mindig a lépcsőfokok élénél kell kezdeni. Ezután a a felületet kezelni kell, természetesen a burkolat típusától függően.

Utolsó fázisként a szegélyrendszer (íves vagy egyenes élszegély, lábazati szegély stb.) elhelyezésére kerül sor. A karbantartásról se feledkezzünk meg, erről a gyártó, a forgalmazó vagy a kivitelező szakszerű tájékoztatást ad. Használjuk tehát bátran az anyagot!

(Az eredeti cikk megjelent a Parketta Magazin c. lapban. A fenti korszerűsített, módosított változat.)

A képek a Padlóplusz Kft. és Parafa System Bt. munkáit mutatják be.