Házunk új bőre

A fal új bőre

Parafa külső és belső falon - hőszigetel, nincs páralecsapódás és nincs penész

javítja a belső tér akusztikáját 

Kicsit megkésve, de egyre szélesebb körben jelenik meg a fenntarthatóság igénye.  Már nemcsak ösztönösen, de tudatosan is ragaszkodunk a természetes anyagokhoz, megoldásokhoz. Olyan termékekhez, amelyek nem károsak a fejlődésben levő gyerekeink egészségére, nem károsak a mi egészségünkre, földünk életére.

Sercom Bor

A parafa egy olyan alapanyag, amely a természetes termékek folyamatosan megújuló forrása. Tudjuk, hogy egy különleges tölgyfa kérgét dolgozzák fel, és azt is tudjuk, hogy ebből a kéregből dugó készül. Egyre többen ismerik a parafából készült szigetelőanyagokat, az eredeti tulajdonságait folyton megtartó lépéshanggátló parafa lapokat, tekercseket. Sokan kedvelik a különböző színű és mintájú parafa fal- és padlóburkolatokat. Akik idegenkednek az újdonságoktól, azoknak hadd áruljam el, hogy a parafa építőipari alkalmazása igen hosszú időre nyúlik vissza.  Érdekességképpen megemlítem, hogy a Titanic hűtőházát is parafával bélelték, burkolóanyagként pedig már az 1900-s évek elején használták. Aki egyszer épített már be parafát, tudja, hogy az meleg hatású, puha és egyben ellenálló, hangszigetelő, megnyugtató és természetközeli élményt nyújt.

A gyártók a parafa minden jó tulajdonságát igyekszenek kihasználni. Eddig csak beltéri felhasználásra tudtak különféle termékeket gyártani, mivel a parafa érzékeny az UV-fényre.

Azonban ez a probléma is megoldódott, a piacon megjelent egy olyan bevonat, amely parafa szemcsékből készült olyan természetes pigmentekkel, amelyeknek köszönhetően nem veszíti el értékes tulajdonságait még az erős napsugárzás vagy a szélsőséges hőmérséklet- változás hatására sem.

Tervezés, tanácsadás:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és/vagy +36/30-9663268

A Suberite parafa bevonat alkalmazása meglehetősen széles körű.

A parafa bevonat, vagy más néven folyékony parafa egy kenhető, rugalmas felületképző anyag, amely hőszigetelő és hangszigetelő hatású, de alkalmazható vízszigetelésként és csúszásmentesítésre is. Rugalmas és egységes felületet képez. Kültérben és beltérben egyaránt kellemes komfortérzetet és igazán jó műszaki megoldást nyújt.

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány alkalmazási területet.

  • Homlokzatok festése: páraáteresztő, méretezett vastagságú szigetelőanyaggal kombinálva (PUR/PIR hab, kőzetgyapot) „lélegző” rendszert tudunk készíteni. A gyártó saját festékét szabad csak alkalmazni annak érdekében, hogy a színét az erősebb UV-sugárzás hatására se veszítse el. Hőreflektáló hatásának köszönhetően nyáron jobban vég a hőségtől, mint egy hagyományos vakolat. Az épület mozgását felveszi, nem jelennek meg repedések a falon. Szép, természetes színt kölcsönöz a homlokzatnak. Ha szórással hordják fel, minden résbe bekerül, a fémeket, csöveket megvédi a korróziótól.
  • Belső falfelületeken alkalmazva meleg, szigetelő hatású, bármilyen színre színezhető, egységes felületet kapunk.
  • Aki szereti a parafa egyéb tulajdonságait, a meleg és puha hatását, de esetleg idegenkedik annak színvilágától, annak megoldást jelenthet. A RAL-skála bármilyen színére festhető.  Igen egyszerűen felhordható, akár gletteléssel, akár szórással. Ellentétben a parafa burkoló lapokkal nem szükséges ragasztó alkalmazása, és a ragasztás utáni lakkozás. Mint tudjuk, a parafa páraáteresztő tulajdonságú, azonban ha a lapokat, tekercseket ragasztjuk és lakkozzuk, a burkolat a párát többé nem ereszti át. A parafa bevonat ezzel szemben a vízzáró tulajdonsága mellett páraáteresztő marad a felhordás után is. További előnyös tulajdonsága az egyenletes, hézagmentes, rugalmas felület. Érdekes tapasztalat, hogy a parafa vakolat javítja a helyiség akusztikai tulajdonságát.
  • Aki érzékeny a földsugárzásokra, azok is jobban érzik magukat parafával burkolt helyiségben. Felhordása gyors és egyszerű, karbantartást nem igényel, könnyen tisztítható. Ha gyerekszobában alkalmazzunk, a falnak megszűnik a hideg sugárzása. 
  • Ha a hőszigeteletlen vagy rosszul szigetelt, hőhidas falfelületeken megjelenik a penész, jó eséllyel megszüntethető. A bevonat visszaveri a hősugarak egy részét, így a felület hőmérséklete pár fokkal emelkedik. Ezáltal a páralecsapódás veszélye csökken, a száraz falon pedig nem telepszik meg a gomba.
  • Ha hőtechnikai-páratechnikai problémák lépnek be, kérem, inkább kérjék a tanácsunkat. Megfelelő segédanyagokat használva, a technológiai utasítást pontosan betartva salétromos, sókivirágzásos felületeket helyre lehet állítani. 
  • Rugalmasságának köszönhetően dilatációs hézagok kitöltésére is alkalmas.
  • Mivel jól bírja a hőmérséklet-ingadozásokat, nem kopik, nem fagy rá a jég, ezért járdák, futópályák, sportpályák, uszodák, wellness központok burkolatának kezelése. A felületkezelés eredményeképpen egy csúszásgátló, kopásálló, rugalmas és antisztatikus felületet kapunk. Emellett fürdőmedencék bevonására is alkalmas.
  • Gyakori probléma, az ázott falak javításának kérdése. A parafa vakolattal kidolgozott technológia és rétegrend helyreállítja a falazatban a megfelelő páraközlekedést, megszűnnek a sókivirágzások, penészesedések, ezzel a kellemetlen szagok és az esztétikai hibák.

          Szinek Kicsi

 Ötletek egyéb felhasználásra:

  • épületgépészeti vezetékek szigetelése, felületkezelése magas hőmérséklet tartományban is
  • különböző anyagú (vasbeton, tégla-, kő-, fa- fém-) pillérek és oszlopok bevonása
  • vízi járművek gépházainak burkolása
  • útburkolatokhoz dilatációs hézagkitöltő
  • magastetők héjazatának felületkezelésére, javítására, a szigetelő hatás fokozására
  • faházak burkolására
  • tartályok felületkezelésére (víz-, olaj- és benzintartályok) stb

A felhordása igen egyszerű,

egy kis gyakorlattal bekeverés után glettvassal felhordható.  Nagyobb terület esetén inkább a szórást ajánlom, ezzel egységesebb látványt nyerünk.

A fogadó felülettől függően 0,9-2,2 kg/m2 kiadóssággal kell számolni. Természetesen ide is vonatkozik az az alapszabály, hogy az aljzat feleljen meg a szabvány előírásainak.Tehát mindenekelőtt legyen száraz, sima, stabil és pormentes. Ha a száraz aljzat bármelyik egyéb feltétele hiányzik, még az sem gond, mindenre van megoldás. A rendszerhez tartozó alapozók, simítások alkalmazásával elkezdhetők a munkálatok.

A kivitelezést optimális esetben 5-30 °C között végzik. A munkálatok azonban akár -15 °C mellett is zavartalanul haladhatnak, ugyanis a termék nem tartalmaz olyan alapanyagot, ami annak megszilárdulását vagy tapadását a hideg befolyásolja. A száradást a levegő páratartalma jelentősen befolyásolja, ezért tanácsos a kivitelezést száraz időben végezni. A frissen felhordott függőleges felületet pedig legalább 2 órán át, a vízszintes felületet 24 órán át kell a víztől (csapóesőtől) védeni.

Összefoglalva,

 a bevonat vízszigetelő és páraáteresztő, hőszigetelő hatású (hőreflektáló), hangszigetelő és hangvisszaverő, tűzálló. Rendszerben alkalmazva a megfelelő technológiával megszüntethető a salétromosság, alkalmazásával meggátoljuk a sókivirágzást.

Az épület kisebb mozgásából eredő felületi repedéseit eltünteti, mivel rugalmas, rugalmassági modulusa több mint 50%. A Suberite termékkel kezelt felületnek védelmet nyújt a sérülésekkel szemben. Medencéket, medencék körüli területet is kezelhetünk a bevonattal, mivel csúszásmentes és kopásálló.

 Mint említettem, a megfelelő aljzatról gondoskodni kell, tehát a felület nem lehet salétromos és gombás. Ha azonban a tiszta felületre felhordjuk, a parafával bevont felületen a gombák, növények nem telepszenek meg. Jellemzően hosszú élettartamú, nincs károsanyag kibocsátása, és teljes mértékben visszaforgatható.

A parafa bevonat alapvetően barna, de megfelelő színezékek hozzáadásával bármilyen szín, akár tökéletesen fehér szín is kikeverhető belőle. Arra ügyeljünk, hogy kültéri felhasználásnál UV-álló festéket használjunk. Igény esetén alkalmazhatunk akár növényi, akár ásványi eredetű, akár szintetikus színezékeket.

A színezést végezhetjük magunk is (ügyelve a megfelelő arányokra, de kívánság szerint, megfelelő mennyiség esetén gyári színezést is lehet kérni. A barna parafa bevonatból sötét, a világos, kellemes pasztellszínek előállításához előbb fehérre kell festeni az anyagot. Ezek után a RAL-skála teljes színvilágát ki lehet keverni.

Sub Fal2 Sub Medence5 Sub Ref11

Sub Fal2

Gyakorlatilag bármilyen felületre felhordható, legyen az kő, tégla, vakolat, fém, fa stb.

Kérjük, minden alkalmazásnál tartsa be az előírásokat, technológiát és a megfelelő rétegrendet. Felhasználás előtt kérjen megfelelő rétegrendi javaslatot. 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és/vagy +36/30-966-32-68