Címlap

Hangszigetelés - hiányosságok és lehetőségek

tervezés, tanácsadás +36-30/9663268  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nemrég egy kétségbeesett fiatalasszony hívott fel azzal a kéréssel, hogy segítsek minél nagyobb nyilvánosságot adni a problémájának. Minden pénzüket összeszedve, nagy hitelt felvéve elköltöztek egy szép fekvésű vidéki ikerház egyik lakásába, remélve, hogy csend és nyugalom vár rájuk. Nos, ez nem így történt. Meghallgatva a problémát kiderült, hogy az épületből teljes egészében „kispórolták” az összes hangszigetelést. Hozzá kell tennem, hogy az épület már tervszakaszban is üvöltött a szigetelési hibáktól. A szigorodó hőszigetelési előírások megjelenésével, a hőszigetelő termékek alkalmazásával egyre gyakrabban találkozunk a különféle zajártalmak miatti panaszokkal.

Sajnos a legtöbb hőszigetelő anyag nem felel meg hangszigetelési célokra. Egy hőszigetelő hatású termék könnyű, porózus – gondoljunk a soklyukú téglára -, a hangszigetelésre pedig az a termék alkalmas, amely sűrű, tömött és emellett rugalmas. Ahogy a hőszigetelő képesség, a hangszigetelő képesség is anyagjellemző. A két funkció azonban egymással ellentétes tulajdonságokat feltételez. Ez a tény, és a tervezési-kivitelezési hiányosságok az okozói annyi ember kínlódásának. Hozzá kell tennem azonban, hogy nem csupán az építési szokások változása ad okot a panaszra. Változtak a szokások, változott az emberek életvitele, változtak az elvárások és mindemellett érzékenyebbek, sérülékenyebbek lettünk. A mindennapos stressz után ki ne szeretne este és éjjel pihenni? Azonban tény, hogy nehéz egy társasháznyi ember szokásait összhangba hozni. Régen a járókelő megfigyelhette: egy sokemeletes társasházban reggel öt és hat óra között felkapcsolták a lámpákat. Szinte mindenki egyszerre kelt, egyszerre indultak dolgozni. Délután egy időben tértek haza, este kilenc-tíz órakor pedig már kevés lakásból szűrődött ki fény. Még a vasárnap ebéd illata is egy időben terjengett a levegőben.

Ma van, aki hajnalban kel, van, aki éjszaka dolgozik. Van, aki nappal pihenni szeretne, van, aki zenéléssel keresi a kenyerét, és valahol gyakorolnia is kell. Jogosan várható el, hogy az otthonunkban azt tehessük, amit szeretnénk. Ám az is jogosan várható el, hogy megadassék a pihenés lehetősége.

Akár régi, akár új épületről legyen szó, alapvető elvárás, hogy egy merev szerkezet mindig rugalmasan csatlakozzon a másik merev szerkezethez. A burkolás során tartsuk be mindig az úsztatás szabályait! Nem is olyan bonyolult, mint gondoljuk.

Józan paraszti ésszel belátható, hogy az aljzatra teljes felületen hang- és rezgéscsillapító réteget kell elhelyezni. Amellett, hogy a dilatációs hézagokat hagyunk a burkolóanyag (parketta) és a fal között, minden esetben tegyünk rugalmas anyagot és a függőleges falon körbe is. A gond az, hogy a szakmában elterjed szokás a 2 vagy 3 mm vastag habfólia alkalmazása. Az egyik gyártó a saját bevallása szerint is ezt a terméket csomagolás céljára fejlesztették ki, lépéshang csökkentő hatása szinte egyáltalán nincs vagy rövid ideig tart, a burkolat használata során megszűnik. Különösen kellemetlen a 3 mm vastag fólia alkalmazása, ez a terhelés hatására pattogó hangokat hallat. Ez még a jobbik rossz tulajdonság. A kellemetlenebb következmény az, ha a vékonyabb, gyengébb minőségű lapok csapjai tönkremennek, a lapok szétválnak. Ha mindenképpen a hab mellett akar valaki dönteni, akkor többrétegű termék beépítését javaslom. Ilyen például a háromrétegű, Solflex alukasírozott parketta alátét fólia. Ez jobban bírja a terhelést, ezen felül párazáró tulajdonsága miatt szükségtelen egy másik párazáró fólia alkalmazása.

Elfogultság nélkül mondhatom, hogy a legjobb lépéshanggátló termék a parafa lemez. Már száz évvel ezelőtt is tudták ez, használták. Bontások során régi épületeknél is találnak parafát, mégpedig teljesen sértetlen állapotban. Optimális az lenne, ha 4 mm vastag lemezt alkalmaznának, azonban sokan nem engedhetik meg maguknak. A forgalomban kapható olyan 2 mm vastag termék, ami ugyan kicsit ritkább szemcseszerkezetű, ragasztani ugyan nem ajánlott, de úsztatásra, parketta alá tökéletesen megfelel. Ennek az ára kedvezőbb, mint a jó hangtechnikai tulajdonságú szintetikus termékek.

Talán meglepő, de ragasztott parketták alá is alkalmazható a parafa. Ez esetben azonban csak a sűrűbb szerkezetű, legalább 4 mm vastag lapokat, tekercseket használjuk. Ellenkező esetben a ragasztó módosítja a termék tulajdonságait, és csökken a hangszigetelő hatás. Kivéve, ha a ragasztó is hangszigetelő – mint tudjuk, a ragasztók új generációját már a szigetelési szempontok figyelembevételével fejlesztik.

Gyakran nem elég egy vékony lemez beépítése. Számtalanszor előfordul, hogy az építés során kihagyják a födémből a hangszigetelést. Egy 3 cm vastag polisztirol – amit hőtechnikailag még megfelelne – nem elegendő úsztatásra. A lakó hallgathatja az alsó szomszéd hangjait, a másik lakó a felette élők szinte minden rezdülését. A mennyezet utólagos szigetelése igen nehezen megoldható probléma, ezért a burkoló feladata az hangszigetelés pótlása. A fogadó felületre – legyen az beton, OSB vagy egyéb, a szabványoknak és az előírásoknak megfelelő aljzat – egy megfelelő sűrűségű, tömörségű, ugyanakkor rugalmas lemezeket kell fektetni. A hatást lehet fokozni, ha a lemezek alatt még parafát, vagy geofilcet terítettünk le. Tovább fokozható a szigetelés, ha mindezeket rugalmas ragasztóval rögzítjük. A szigetelőlemezre bármilyen burkolóanyagot lerakhatunk, akár járólapot, akár parkettát. Ha úsztatott burkolatot készítünk, akkor a felületre még egy alukasírozott fóliát terítve igazán jó eredményt érhetünk el. A ragasztást nem véletlenül említettem A gyártók általában megadják az egyes termékek hanggátlási értékeit. Ennek tudatában nagyon boldog a vásárló. Megvesz egy alátéttel ellátott laminált lapot vagy egyéb többrétegű parkettát. A készparkettákat, laminált lapokat sokan úgy reklámozzák, hogy nem szükséges az esztrich kiegyenlítése, elég egy sima, száraz felület. Az aljzatbeton – hiába csiszolják meg - soha nem olyan sima, mint egy kiegyenlített felület. Kisebb-nagyobb légrések maradnak a szerkezetben, ez pedig azt eredményezi, hogy a mégoly jó műszaki tulajdonágú burkoló lap is „felkopog”. Ugyanakkor, ha egy gyengébb szigetelési tulajdonságú terméket leragasztunk, jobb hatást érünk el.

Minden lakás más, tehát mielőtt nekilátnának a felújításnak, utólagos hangszigetelésnek, gondoljuk át, beszéljünk szakemberrel. Sokszor egy apró hiba miatt nem működik a rendszer. Esetleg olyan megoldást lehet találni, amely egyszerű. Nincsen biztos recept. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy szinte minden épületnél máshonnan keletkeznek a problémák. Ezért értelemszerűen másképpen is kell eljárni.

Zárógondolatként jegyzem meg, hogy az épület egy egységes egész, az építéskor, felújításkor mindig be kell tartani a fő irányelvet: igyekezzünk rugalmas csatlakozásokat kialakítani.

tervezés, tanácsadás +36-30/9663268 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.