Hajópadlók alapvető tulajdonságai

Hajópadlók alapvető jellemzői

BTE TI PA−04/1 (2010. 12.) — Hajópadlók előírásai

A deszkapadló mellett a hajópadló az egyik legrégebbi fa burkolóanyag, amely – többnyire csak a

hosszanti oldalain – csap-hornyos (árok-eresztékes vagy nút-féderes) kivitelben készül. Színlapját és oldalait gyalulással, hátlapját általában fűrészeléssel alakítják ki.

Magyar termékszabvány:

MSZ EN 13990:2004 Fa padlóburkolatok. Hajópadló fenyő fűrészáruból.

A termékszabvány a lucfenyő, jegenyefenyő, sitkafenyő, erdeifenyő, vörösfenyő és duglászfenyő fafajok minősítésének szempontjait határozza meg, valamint tartalmazza a méretekre és szállítási körülményekre vonatkozó előírásokat. A termék előállításához a fentieken kívül más fafajokat is fel lehet használni. Ilyen esetekben meg kell adni a megengedhető fahibák határértékeit. Keményfából készült hajópadlókról és svédpadlókról más termékszabvány rendelkezik.

Minőségi/megjelenési osztály szerinti besorolás:

a szabvány a megengedett fahibák alapján „A”

és „B” jelű osztályokat határoz meg. Egy szállítmányon belül legfeljebb 5% lehet az alacsonyabb osztályba tartozó tételek mennyisége. Színeltérés, göcs, gyantatáska, repedés stb. mindkét megengedhető, de gombák és rovarok által okozott károsodás egyikben sem fordulhat elő.

Azok az elemek, amelyek nem érik el a „B” osztály követelményeit, feleljenek meg a padlóburkolatok általános felhasználási előírásainak.

A szabvány ún. szabad minőségi osztályt is engedélyez, amelynek jellemzőiről a gyártó és a vevő megállapodhat. A szabvány 3. táblázatában feltüntetett fahibákat ilyen esetben is meg kell adni.

A hajópadló elem jellemző méretei (mm):

Vastagság Szélesség Hosszúság

Méretek 18 ÷ 34 63 ÷ 181 min. 1500

A fenti vastagsági és szélességi tartományba tartozó hajópadló elemeket beltéri alkalmazásra (fűtött helyiségekhez) 9 ± 2% nedvességtartalommal szállítják. Egyéb felhasználási területekhez 17 ± 2% nedvességtartalom mellett, más gyártási méretekben készülnek a termékek. A megadott vastagságoktól megfelelő kialakítású csapok és hornyok esetén el lehet térni. Az elemek változó hosszúságban (ékcsapos toldással is) készülhetnek.

Alkalmazás:

a hajópadló rusztikus, változatos megjelenése és kedvező ára miatt méltán népszerű termék. Jellemző alkalmazási területét a lakások jelentik, mivel felületén a gyártásához használt fafajok kis Brinell keménysége miatt pontszerű terhelések (bútorláb, cipősarok stb.) és nagy igénybevételek hatására benyomódások megjelenésével kell számolni.

Fektetés:

a hajópadlót többnyire hagyományos módon, szegezéssel rögzítve párnafára, vagy közvetlenül födémgerendára fektetik. A szegezés lehet látható, vagy rejtett. Ha a burkolat nem régi típusú, salak vagy egyéb feltöltéssel készülő födémre kerül (a párnafák nincsenek beágyazva a legalább 10 cm – ideális esetben 15 ÷ 20 cm vastag – feltöltésbe), akkor azokat a lépéshang továbbításának megakadályozására rugalmas, hanglágy, megfelelően terhelhető alátétekre kell helyezni. A párnafák köze a burkolat behajlásának és döngésének megakadályozására homokkal, egyéb laza vagy szálas anyaggal, esetleg könnyűbetonnal tölthető ki.

Felületkezelés:

rejtett szegezéssel rögzített, kezeletlen hajópadló elemek szintkülönbségeit gyalulással lehet megszüntetni (a vastagsági tűrések gyári felületkezelésű elemeknél szigorúbbak). Ezután következhet a beeresztés, festés, olajozás, viaszolás (vakszolás), viaszos olajjal vagy a benyomódásoknak ellenálló, megfelelően rugalmas lakkal végzett felületkezelés.

Parketták és fa burkolóanyagok harmonizált szabványa:

az MSZ EN 14342 szabvány előírja a fa burkolóanyagok és parketták jellemzőit, valamint a teljesítőképességre vonatkozó előírásokat, és meghatározza azok vizsgálati módszereit.

A harmonizált szabvány megjelenése miatt a hajópadlók forgalmazásához már nem szükséges ÉMI minősítés, elegendő a gyártói (illetve szállítói) megfelelőségi nyilatkozat.

© Brassnyó László 2010 − Burkolástechnika Egyesület

Burkolástechnika Egyesület — 1301 Budapest, Pf. 67

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

free counters