Ipar - élkötegelt - parketták

Élkötegelt (ipari) parketták alapvető és legfontosabb jellemzői

Megosztás a Facebook-on

Az alábbi tájékoztató egy termékismertető sorozat első témája, amelyben az egyes termékekre vonatkozó szabványok, előírások ismertetésével és értelmezésével szeretnénk segíteni mindenkit az eladásokban

Burkolástechnika Egyesület MT – műszaki tájékoztatás

Burkolástechnika Egyesület TI – termékismertető

Burkolástechnika Egyesület MI – termékismertető

Az úgynevezett ipari parketta tulajdonképpen a mozaikparketta gyártása során készülő melléktermék, amelyet a mozaikparketta elem keskenyebb oldalára fektetésével állítanak elő. A terméket emiatt ré­gebben élére állított parkettának is nevezték.

Magyar termékszabványa nem volt, ma már viszont nálunk is hatályban van az európai szabvány, amely előírja a tulajdonságait, és a vele szemben támasztott követelményeket.

Európai termékszabvány (2008-ban módosítva):

MSZ EN 14761:2006+A1:2008

Fa padlóburko­latok.

Parketta tömör fából.

Élkötegelt keskeny, széles és modul parketta elemek

(Amint látható, a szabvány három alaptípust különböztet meg, de a továbbiakban csak az ipari par­kettának nevezett keskeny parkettaelemekről lesz szó.)

Megjelenési osztály szerinti besorolás:

a keskeny parkettaelemek esetében semmilyen korlátozás nincs a színre, göcsökre és rajzolatra vonatkozóan.

Szíjács és elszíneződés is megengedhető, de felületi korhadás és rovarkárosítás nem fordulhat elő.

A termékek előállításához felhasznált leggyakoribb fafajok: akác, cseresznye, bükk, tölgy és kőris, de egzóták alkalmazása is előfordul.  

A szabvány ún. szabad minőségi osztályt is engedélyez. Ebben minden fafaj felhasználható, amelynek Brinell keménysége ≥ 10 N/mm2. A további tulajdonságokat a gyártó és a vevő határozza meg.

 A parkettaelem jellemző méretei (mm):

 

Magasság

Szélesség

Hosszúság

Méretek

8 ÷ 35

6 ÷ 10

115 ÷ 325

 A parkettaelemeket (lamellákat) kis méretük miatt meghatározott számú, keskeny oldalára fektetett lamellából álló ún. fektetési egységekben szállítják. Ezeket a szállíthatóság és egyszerűbb lerakás miatt a szín- vagy hátlapon hálóval, ragasztószalaggal stb. tartják egyben.

Egy fektetési egységen belül különböző szélességű elemek is előfordulhatnak, emiatt szabványos hos­szúsága nincs megadva.

A méretei a fentiekből adódóan a következőek lehetnek:

  • vastagság: 8 ÷ 35 mm
  • fektetési egység (tábla) szélessége: 115 ÷ 320 mm
  • fektetési egység (tábla) hosszúsága általában: 200 ÷ 450 mm. 

Alkalmazás:

hosszú élettartama, tartóssága, ellenálló képessége, változatos és esztétikus megjelenése valamint kedvező ára miatt az ipari létesítményeken kívül iskolákban, üzletekben, lakásokban is be­építhető. Mivel a parkettaelemek között nincs csaphornyos kapcsolat, akár teljes magasságukban csi­szolhatóak (a szabvány legalább kétszeri felújítási lehetőséget ír elő követelményként).

Fektetés:

ezt a termék csak teljes felületen ragasztva építhető be. Európai fafajok esetén a ragasztók gyártói általában legalább oldószeres, egzóták vagy ned­vességre fokozottan érzékeny fafajok esetén poliuretán vagy MS polimer ragasztó alkalmazását javasolják.

Felületkezelés:

a parkettaelemek szabvány által megengedett mérettűrései miatt a táblák felülete egyenetlen, ezért felületkezelés előtt a német előírások szerint legalább kétszeri csiszolás (gya­lulás) szükséges.

A csiszolás után a felület lakkozható matt, selyem- vagy magasfényű lakkokkal, de a természetes anyagok előtérbe kerülésével egyre jobban terjed az olajozás, viaszolás (vakszolás) vagy a viaszos olajjal végzett kezelés is.

Parketták és fa burkolóanyagok harmonizált szabványa:

az MSZ EN 14342 szabvány előírja a fa burkolóanyagok és parketták jellemzőit, valamint a teljesítőképességre vonatkozó előírásokat, és meghatározza azok vizsgálati módszereit.

A harmonizált szabvány megjelenése miatt a parketták forgalmazásához már nem szükséges ÉMI minősítés, elegendő a gyártói (illetve szállítói) megfelelőségi nyilatkozat.

© Brassnyó László 2010 − Burkolástechnika Egyesület

Megosztás a Facebook-on

free counters