Utólagos hangszigetelés megoldásai

Az alábbi tartalom a Bautrend oldalán megjelent cikkemet, olvasói kérdéseket, válaszokat tartalmazza.

Remélem, sok hasznos ötletet találnak a jó hangszigetelés, utólagos hangszigetelés kialakítására.

Utólagos hangszigetelés?



2009. június - július
 
 

Utólagos hangszigetelés?

Amikor valaki új lakásba költözik, nem az az elsődleges célja, hogy az összes szomszéd minden lépéséről, netán minden életfunkciójáról tudjon.

Pedig sok esetben ez történik.

Az új építésű ingatlanokban, a nem jól méretezett, nem megfelelően kiválasztott anyagú falazatok, a hangszigetelő anyagok szinte teljes hiánya, vagy a rossz építési technológia erősen kihat a komfort-érzetre és végső soron befolyásolja az ingatlan árát.

 

 A hangszigetelés hiányosságaiért a vásárlók a szomszédokat szapulják, pedig a valódi felelősség a hanyag tervezőké és kivitelezőké. Próbáljuk tehát időben feltárni a problémát, kis odafigyeléssel elkerülhetők a későbbi reklamációk. Ha pedig régi épületben találkozunk hibás kivitelezéssel, igyekezzünk jó megoldást keresni. Mivel minden épület más és más, ezért lelkiismeretes tervező és kivitelező nem vállal "távgyógyászatot", csupán irányelveket közöl. A helyszín és a tervrajz ismerete nagymértékben segít, de sokszor így is csak tippelni lehet.

Tervek és kivitelezés
Mindenekelőtt ki kell hangsúlyozni, hogy a jól megtervezett, megfelelő anyagokat és technológiákat alkalmazó, körültekintő kivitelezés garancia az épület optimális hangszigetelésére. Az így megépített házak adottságaival viszont az utólagos hangszigetelések esetén ritkán találkozhatunk. Ilyen esetekben tökéletes védelem csak az úgynevezett "szoba a szobában" elv alapján érhető el – vagyis, ha minden falat úsztatunk, és a hanghidakat kiküszöböljük. (Más kérdés, hogy egy süketszobában nem jó élni, mert a természetes környezeti hangok szükségesek a harmonikus élethez.) Az építkezés során még viszonylag olcsón megúszható a hangszigetelés, ha azt a beköltözés után kell megoldani, akkor sokkal nagyobb költséggel kell számolni. Általánosnak mondható hiba, hogy a kivitelezés során nem ügyelnek a rugalmas csatlakozásokra, így például a burkolatúsztatás esetében a lábazati szegély soha ne maradjon ki.

Általános és egyedi
A szigetelés a sziget szóból ered, tehát jelen esetben úgy kell elképzelni, hogy az egyes épületelemeket el kell egymástól szigetelni valamilyen rezgéseket elnyelő anyag segítségével. A rezgéseket, a hanghullámokat a szigeteletlen szerkezetek mellett az épületgépészeti berendezések továbbítják, így ha a lakó áthallja a szomszéd zajait, nem elég a két helyiség, illetve a két lakás közti fal szigetelése. Gyakran előfordul, hogy a födémgerendák, esetleg a régi, úgynevezett Mátrai-födém vasalatai továbbítják a zajt a ház összes helyiségébe. Elterjedt gond a lépcsőelemek rugalmatlan beépítése. Pedig a kopogás terjedése elkerülhető, ha az illesztések közé rugalmas csíkot, például egy réteg parafa lemezt helyeznek el. A parafa különleges tulajdonsága, hogy soha nem nyomódik össze. Példaértékűek az egyes régi építésű – több mint százéves – belvárosi házak, ahol szintén alkalmazták már ezt a természetes anyagot.

Tévhitek és megoldások
A másik jellegzetes probléma, amikor az ikerházban egyetlen réteg B30-as fal választja el a lakásokat. A szomszédok szinte mindent tudnak egymás szokásairól, a kanálcsörgést is hallják. Az ilyen mérvű áthallás csak úgy kerülhető el, ha eredetileg dupla falat építenek és azok között hézagot hagynak. Egyszer olyan lakást látogattam meg, ahol a lakó a végső kétségbeesésében 4 cm vastag polisztirollemezt ragasztott a falára. Mivel radiátor is volt a falon, emögé csupán 2 cm vastag lemez jutott. Az EPS azonban teljesen alkalmatlan volt a probléma megoldására – nemhogy nem csillapította a zajt, hanem inkább erősítette. A fenti eset legfontosabb tanulsága, hogy ami jó hőszigetelő anyag, annak általában nem jó a hangszigetelési értéke. Amíg a hőszigeteléshez likacsos anyag praktikus, addig a hangelnyelő képesség a sűrűséggel áll egyenes arányban. Minél nehezebb, tehát sűrűbb az anyag, annál esélyesebb, hogy jó hangszigetelő. Több megoldás is létezik a rétegrendre. A tartóváz lehet falécezés vagy fémszerkezet. A lécek közé tegyenek szálas szigetelőanyagot, majd a lécezésre szereljenek nagy sűrűségű, jó hangelnyelő képességű (a gipszkartonhoz hasonló) úgynevezett "csendlapot", majd erre kerüljön egy réteg gipszkarton. Másik megoldás, ha a lécezésre először szerelik a gipszkartont, erre felragasztanak egy speciális, rugalmas hangszigetelő anyagot, majd újabb gipszkarton réteggel fejezik be a műveletet. Fontos még figyelni arra is, hogy a lécek alá is rugalmas anyag kerüljön. Néhány esetben, amikor nagyon kevés hely áll rendelkezésre – például a nyílászáró miatt –, akkor ezt a 15 mm vastag csendlapot közvetlenül ragasszák a falra. A ragasztott lapokat lehet vakolni, ha pedig erre sincs már hely, akkor makulatúrázni majd tapétázni (érdemes fűrészporos tapétát használni). Már ezzel a megoldással is 6-8 decibeles hangelnyelés érhető el, ami nagy segítséget jelenthet.

Laboratórium és valóság
Amikor kiválasztunk egy hangszigetelő anyagot, megnézzük a fizikai jellemzőit, tehát azt, hogy mekkora a lég- (ΔL) és lépéshangelnyelő (ΔR) képessége (e mennyiségek mértékegysége a decibel, jele dB). Minden anyag más frekvenciájú hangot képes elnyelni. Hiába kéri a megrendelő, győzzük meg, hogy ugyanabból az anyagból fölösleges a vastagságot egy meghatározott méretnél tovább növelni. Amíg a hőszigetelő hatás egyenes arányban áll a termék vastagságával, addig a hangszigetelő hatásnak ennél bonyolultabb a kiszámítása, mert az érték logaritmikusan nő. Az anyagot vagy terméket laboratóriumban bevizsgálják, a kapott eredményből lehet az építés során kiindulni. Azonban a kívánt és előírt hatáshoz a jó termék önmagában nem elég. Ügyelni kell a megfelelő rétegrendre és a csomópontok kialakítására. Ha nem kapunk csomóponti terveket, a kivitelezés során igyekezzünk betartani a fent említett irányelveket. Tehát elsősorban a megfelelő terméket kell kiválasztani, ám ha nincs is mindig pénz a legkorszerűbb anyagra, akkor legalább gondoskodni kell a szerkezetek közötti rugalmas csatlakozásokról. A rugalmas csatlakozás pedig lehetőleg olyan anyagból készüljön, amely a rögzítés után nem nyomódik össze, tehát megtartja hanggátló tulajdonságát. Így a lakó és a kivitelező is nyugodtan alhat. Írásunk folytatásaként konkrét megoldásokat kínálunk a különféle problémákra.

Vajda Blandina
Építészmérnök, újságíró.
Több mint egy évtizede foglalkozik burkolatokkal, szigetelésekkel. Utólagos hő- és hangszigeteléseket tervez, szervez, szaktanácsokat ad és publikál.

View Blandina Vajda's profile on LinkedIn

Hozzászólások

Horváth Sándor
Egy szobába felhangzik az alatta lakó zaja. Padló hangszigetelést szeretnék. Milyen technológiát javasolnak?
Tisztelt Horváth Sándor úr!
Ha a lentről jövő zaj ellen szeretne védekezni, akkor azt a födém tömegének növelésével, valamint rugalmas anyag beépítésével tudja elérni. A pontos megoldáshoz szükségem lenne ismerni a jelenlegi burkolat pontos rétegrendjét. Egy egyszerű példát említek. Amennyiben szilárd esztrich az aljzat, akkor erre elhelyezhető egy rugalmas réteg (például egy 3 mm vastag parafa lemez. Erre terítjük az 1300 kg/m3 sűrűségű szigetelő lemezeket, egy párazáró fóliát (még jobb lenne egy alukasírozott habfóliát), majd erre kerülhet például egy készparketta, laminált lap vagy parafa parketta. Esetleg szőnyeg vagy akár PVC is. Ha rögzített burkolatot szeretne, akkor érdemes a csendlapokra először egy kétrétegű filcet, majd erre ragasztani a burkoló anyagot (például modul PVC-t, parkettát, de akár járólapot is.
Üdvözlettel
Vajda Blandina
 
Vass Edina
A gyerekszobát egy vékony fal választja el a fürdőtől. A fürdés, zuhanyzás minden fázisa áthallatszik. A gyerekszoba felől volna lehetőségünk szigetelni, körülbelül 5-6 cm vastagságban. Milyen technológiát javasolnak?
 
Vajda Blandina
 
Tisztelt Vass Edina!
Ebben az esetben tipikusan jó megoldást nyújthat a cikkben is olvasható szigetelési eljárás.
Amennyiben egy rétegben alkalmazza, akkor a parafa + csendlap + gipszkarton együtt alig több, mint. 30 mm. Ha két rétegben alkalmazzák a szigetelő táblát, akkor 50 mm a rétegvastagság. A pontos leírást megtalálja a parafa.net oldalon.
Üdvözlettel
Vajda Blandina
 
Horváth Andrea
Tisztelt Vajda Blandina!

Egy panellakásban lakom. A felettem lakó gyermekeinek rohangálása és a bútortologatásuk igen csak lehallatszik hozzám. Ennek a minél tökéletesebb leszigetelésére keresek megoldást. (Ha egyáltalán ez lehetséges.) Pl. lehet-e megoldás csak a plafon szigetelése és csak abban a két szobában, amiben tényleg pihenni vágyunk. Ha van ilyen megoldás, akkor mi erre a legalkalmasabb anyag? Illetve Ön tud-e ajánlani egy megbízható kivitelezőt?


Segítségét előre is nagyon köszönöm.


Üdvözlettel


Horváth Andrea

 
 
Kedves Horváth Andrea!

Sajnos nagyon sokan szenvednek a különféle irányból átszűrődő zajoktól. A gondot az okozza, hogy az előírt technológiát nem tartották be, a csatlakozások nem rugalmasok, az úsztató réteg nem elégséges vastagságú, nem megfelelő anyagú vagy éppen teljesen kihagyták. Sok új építménynél ezek az áthallások még kellemetlenebbe k.


A mennyezet szigetelése a legkritikusabb. Léteznek megoldások, sajnos tökéletesen nem lehet leszigetelni ezeket a szerkezeteket. A legegyszerűbb az lenne, ha az önök fölött lakók úsztató réteget tennének a burkoló anyag - például laminált lap alá. Esetleg habalátétes padlószőnyeget vásárolnának. Ez azonban nem valósul meg, a zajos szomszédot a legritkábban érdekli a másik.


Az építés során több anyagot alkalmazunk, annak érdekében, hogy a magas és a mély hangok ellen szigeteljünk.


Három különböző rétegrendet sorolok:


1. parafa lemez, acél Cd-Ud profilrendszer rugalmas csatlakozással kialakítva, kétféle sűrűségű szálas szigetelőanyaggal kitöltve, a helyi igényeknek megfelelő típusú gipszkarton álmennyezet


2. párnafa rugalmas rögzítéssel, párnafák köze kitöltve szálas szigetelőanyaggal, rugalmas csatlakozás, csendlap, a helyi igényeknek megfelelő típusú gipszkarton álmennyezet


3. lágy fagyapot lemez, csendlap, gipszkarton


A rétegrendek típustól függően 50-80 mm helyet foglalnak el.


Természetesen tudok ajánlani anyagokat és kivitelezőket is.


Üdvözlettel


Vajda Blandina


Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Horváth Andrea
 
Kedves Vajda Blandina!

Nagyon köszönöm a válaszát. Akkor szükségem lenne az Ön által ajánlott kivitelező elérhetőségére. Első körben szeretném felmérni, hogy milyen költségekkel járna ez a hangszigetelés. Mivel kb. 2 hónap múlva indulna el nálam a lakásban egy felújítás, a tényleges kivitelezésre csak akkor kerülne majd sor.


Segítségét előre is nagyon köszönöm.


Üdvözlettel


Horváth Andrea
Tóth Zsolt

Kedves Vajda Blandia!
Én is hasonló problémával küszködöm, mint Andrea. Megkaphatnám én is az Ön által ajánlott kivitelező elérhetőségét?

Segítségét előre is köszönöm!


Üdvözlettel,

Tóth Zsolt

Kedves Tóth Zsolt!
Köszönöm megtisztelő bizalmukat.
A hangszigetelés igen kényes és nagy odafigyelést igénylő feladat, sajnos sokan járnak az Önök cipőjében. A mennyezet hangszigetelése összetett, ha nem is tökéletes, de van megoldás.
Fel fogom Önöket keresni személyre szóló információkkal.
Debreczeni Andrea
Kedves Bladina!
Vásároltam a közelmúltban egy földszinti lakást,ezáltal a lakásom előtt átmenő forgalom van.Ez nem is lenne probléma, ha nem hallatszana be minden lépés és kopogás.A lakás bejárati ajtaja sem hangszigetel, és a legrosszabb, hogy erre az oldalra esik a hálószobám is..O
S.O.S.megoldást keresek, ha tud jó megoldást kérem segítsen!
Üdv.:Andrea
Vajda Blandina
Kedves Andrea!
Kettős problémája van, egyrészt a lépcsőházzal határos falat kellene szigetelni, másrészt - valószínűleg a nyílászárót is meg kellene erősíteni, továbbá az ajtó tömítettségén javítani.
Javaslom, kezdje a fal szigetelésével. Lehetséges, hogy egy 30-33 mm vastag rétegrend sokat javít a helyzeten. Sok helyet nem vesz el, és ha van egy kis szerencséje, nem kell tovább fejleszteni. Ha ez nem lenne elég, akkor az ajtóval kell kezdeni valamit, akár a régen használatos módszerrel, kipárnázni az ajtólapot. Egy új, tömör fából készült ajtó szebb, de költségesebb. Mivel nem ismerem az alaprajzot, így nem tudom megítélni, hogy mennyire érvényesül a kerülőutas zajhatás. Egyelőre próbálják meg az említett fal szigetelését. Ha megkeresnek, adok részletes, személyre szóló ajánlatot.
Kovács árpád
Kedves Vajda Blandina !
Szeretném tanácsát kérni abban, hogy hangszigetelésre (30 cm válaszfal egyik oldal szomszéd másikon családom) üveggyapot vagy integrált üveg - kőzetgyapot 5cm vastagságban + gipszkarton megfelelő -e, vagy valami más megoldást keressek ? Ár - várt eredmény aránya megfelelő-e,
Köszönettel: Kovács Árpád
Vajda Blandina
Kedves Kovács Árpád úr!

Vélhetően a válaszfal Ytongból vagy egyéb, hőszigetelő falazóelemből készült. Az említett gipszkarton előtétfalat nagy előszeretettel alkalmazzák. Előnye a viszonylag alacsony ár, hátránya a nagy helyfoglalás. Nem szeretek soha anyagról, termékről véleményt mondani, mivel alapvetően minden termék jó, ha jó helyen, megfelelő technológiát alkalmazva építik be. Másrészt a legjobb termékekről is rossz hírt tud kelteni egy szakszerűtlen kivitelezés. Tehát, az említett előtétfal működhet, ha megfelelő minőségű és kifejezetten hangszigetelésre készült a szálas szigetelőanyag, ha kétrétegű a gipszkarton, ha megfelelően sűrűn helyezik el a bordákat, ha rugalmas csatlakozásokat - csomópontokat alakítanak ki, (Véleményem szerint pl. a vékony szivacscsík nem elégséges.) Jobb eredményt érhetnek el, ha különböző sűrűségű lapokat szerelnek egymás mellé. Végül azt tanácsolom, hogy érdemes a szakszerű felmérést kérni. Könnyen előfordulhat, hogy a hangok kerülőúton, egyéb szerkezeten át jutnak át a szomszéd lakásból - így előfordulhat, hogy kevés lesz a szomszédos fal szigetelése. Kérés esetén szívesen adok lakásra szabott, egyedi ajánlatot.


Takácsné Magyar Anita
Tisztelt Vajda Blandina!

Az lenne a problémám, hogy a mi padlásunk végén van a mellettünk lévő ház tetőtéri szoba fala, ami elég vékony, és csak üveggyapottal van szigetelve, és a fönt lakó albérlő amikor zenét hallgat, elégé lehallatszik. Utólagosan szeretnénk leszigetelni, ezzel kapcsolatban kérném a tanácsát. Még egy kérdés a hungarocellt hangszigetelőként is lehet használni?


Köszönettel: Takácsné M. Anita
Vajda Blandina
 
Tisztelt Hölgyem!
Tudok Önnek segíteni, de a hangszigetelés pontos megtervezéséhez szükségem lenne az alaprajzokra és legalább egy metszetre. Az igazán hatékony hanggátláshoz a szomszéd oldaláról lenne a legelőnyösebb a szigetelő réteg beépítése, de ez ritkán valósítható meg. Az Ön esetére van megoldás, de ismerni kell a szerkezetet. Semmiképpen ne alkalmazzanak EPS-t, azaz például Hungarocellt vagy egyéb polisztirol terméket, csak ront a jelenlegi helyzeten. Fontos, hogy a szigetelőanyag sűrű legyen, azaz a méretéhez képest a lehető legnehezebb, emellett pedig rugalmas is.
Nagy Zoltán
Tisztelt Vajda Blandina!
Én is belekerültem egy nagyon zajos lakásba 2 éve, és azóta akárhova költöztünk mindig volt valami gond (előtte ahol négy évig laktam a belvárosban csak az utcazaj zavart). Ezen 2 év alatt rengeteget olvastam a témában, anyagokat vásároltam és kiviteleztem néhány dolgot, szóval lett némi rálátásom. A cikk és a hozzászólások alapján úgy látom, hogy Ön nagyon komolyan veszi az egész témát és nagyon felkészült is. Én szeretnék a technikai, kivitelezési részen tovább mélyíteni az ismereteimet és még több gyakorlati tapasztalatot szerezni. Ez már egyfajta hobbi nálam.
Most két kérdésem lenne: a rugalmas csatlakozások kialakítására milyen anyagokat érdemes használni? Amivel eddig találkoztam: tecsound membrán, parafa, üvegszálas dübel, illetve külföldi oldalakon olvasni még egyéb termékekről is mint például resilient bar, rezgéscsillapítós függesztők és kalapprofil rögzítők (de ezek közül körülbelül semmi se jut el Magyarországra).
A másik kérdésem, hogy abban a lakásban, ahol ez kezdődött akartunk csinálni álmennyezetet csendlappal, de nem lehet a födémbe rögzíteni. 1912-ben épült vasbeton kitöltéses acélgerendás födém, de a szoba jelentős részén annyira ócska a beton, hogy morzsolódik ha megfúrom. Ilyen esetben nem tudok másra gondolni, mint egy önhordó álmennyezetre, ami hasonló ahhoz, mint ahogy begalériázzák ezek a régi nagy belmagasságú lakásokat. De nem tudom, hogy egy ilyen szerkezet engedélyköteles-e illetve van-e olyan cég, amely foglalkozik ezzel.
Vajda Blandina
Tisztelt Nagy Zoltán úr!

Először is köszönöm a kedves szavakat, nagyon megtisztelő, valóban komolyan veszem a hangszigetelés problematikáját. Meggyőződésem, hogy a szabványoknak sokkal részletesebben kellene foglalkozni ezzel a témával. Külföldön már kidolgoztak új, szabványosított számítási módszereket, ezek közül egyet, az egyszerűsített változatot alkalmazzák is.

A kérdései ugyan viszonylag személyes jellegűek, továbbá márkanévre is kiterjednek, de megpróbálok objektíven válaszolni. A rugalmas csatlakozás az, ahogy azt leírjuk, rugalmas anyag/termék/szerkezet találkozik merev szerkezettel. A felsoroltak közül, mindnek megvan a maga korlátja, vagy inkább úgy mondanám, a maga helye. Univerzális megoldás nem létezik, minden épület más. A Tecsound nagyon jól és alaposan kidolgozott rendszer, a parafa természetes anyag, állandó tulajdonságokkal, például gépek alá rezgéscsillapításként a legjobb megoldások közé tartozik. Egy 4-6 mm vastag agglomerált parafára járólapok is ragaszthatók, ez elég komoly - 7-19 dB lépéshanggátlást eredményez, ami hidegburkolatnál elég jó eredmény. Az üvegszálas dűbel más kategória, azért ez nem ebbe a sorba tartozik, egy egyszerűen beépíthető rögzítőanyag, jobb a fémnél és biztonságosabb a többi műanyag terméknél (például tűz esetén). A függesztők és a profilok kaphatók itthon is, több cég is foglalkozik a gyártásukkal. Mivel a hagyományos kiegészítők ára jóval alacsonyabb, az építtetők ezeket alkalmazzák, sokszor nem is tudják, mennyire jobb lenne a hangszigetelés, ha alkalmaznák a drágább, igényesebb kialakítású termékeket. Van több termék is, egy kialakításkor mindig mérlegelünk a helyi adottságoktól kezdve a vevő anyagi lehetőségéig.
Az ön személyes problémájára akkor tudnék korrekt választ adni, ha látnám a lakást. A távgyógyászatban nem nagyon hiszek. Az épület födémje egy teljesen hagyományos szerkezet, ehhez készíthető egy hangszigetelő álmennyezet, Más kérdés, hogy érdemes utána nézni annak, hogy a feleső szomszéd nem szándékozna-e a padlóját hangszigetelni - sokkal olcsóbb, egyszerűbb, hatékonyabb lenne. Persze, miért is tenné, lesz a következő költői kérdés. A hangszigetelő álmennyezetet meg lehet oldani, több technológiával is. Nem engedélyköteles, csak akkor, ha teherhordó szerkezetet bontanak, itt azonban ez nem történne meg. Más kérdés, hogy érdemes statikailag nagyon átgondolni, továbbá a tűzbiztonsági szempontot is figyelembe kell venni. Amennyiben személyes konzultációt szeretne kérni, természetesen arra is van lehetőség.
Üdvözlettel
Vajda Blandina

Rafael
 
1975-ben igénytelen anyagokból (tégla) épült társasházban a felettem lakó szomszéd arra vállalkozna, hogy padlójára valamilyen anyagréteget rakjon le azért, hogy némileg megkémeljen engem a testzajtól (gyerek dübörög), bútorhúzogatástól, és attól, hogy nekem kelljen mennyezetemet befednem. Padlója alatt szigetelni nem hajlandó. Milyen anyagot ajánl? Nyilván nem lesz tökéletes, mégis valamennyire, ha. (?) Nagyon köszönöm.
Rafael
 
 Tisztelt Uram!
A lehető legjobb döntés az úsztató réteg elkészítése. Arra ügyeljenek, hogy az úsztatás folytonos legyen, tehát a teljes járófelületen, továbbá a falak mentén peremszigetelésként is. 
Többféle anyagot választhat, parafa, gumiparafa, csendlap. Ha készparkettát vagy laminált lapot  tesznek le, akkor az alábbi rétegrendet javaslom:
4 mm vastag parafa
10-15 mm vastag hangazigetelő lemez
3 mm vastag 3-rétegű fólia
burkolólap
Ezzel szinte tökéletes megoldást érhetnek el. Az ár sem megfizethetetlen, az anyagár kb. 5800-ból megoldható, ráadásul házilag is kivitelezhető.
Üdvözlettel
Vajda Blandina