Hangszigetelés utólag +36/309663268

Az alábbi rövid írás az egyik ismert építőipari portálon megjelent cikkre küldött hozzászólásom - némi utólagos kiegészítéssel

"Tisztelt Szerző, tisztelt Olvasók!
Csak pár mondatot fűznék a cikkhez - nem a teljesség igényével.
A mélyebb hangok elnyelésére nem kemény, hanem nagy testsűrűségű anyagot használnak. A két legfontosabb feltétel, a nagy sűrűség és a rugalmasság. Az utólagos "szomszéd vagy utca zaja elleni" szigetelésnél meg kell próbálni egy több rétegből álló szendvicsszerkezetet kialakítani. A cikkben említett "ólom tartalmú fólia" nem ólom és nem fólia. Ellenben egy különleges, ólommentes lágy lemez, amelyet több mint tíz éve gyártanak, az egyik márkát többek között az USA-ban.
A parafa is remek szigetelőanyag, a fent említett expandált parafát inkább gépek alá, rezgések elleni szigetelésként javasolja a gyártó. Ez azért expandált, mert autoklávokban magas hőmérsékleten tömbösítik, miközben a cellák kitágulnak. Emiatt kisebb sűrűségű (70-130 kg/m3) lesz. A lépéshangok és léghangok ellen inkább az agglomerált parafa javasolt, ennek a sűrűsége 180-250 kg/m3.
Az említett "hungarocell" egy márkanév, inkább polisztirolt írnék, mivel sem az expandált, sem az extrudált formája nem alkalmas hangszigetelésre, csak födém rétegrendjébe, hézagmentesen, megfelelő vastagságban,
roppantott formában beépítve. Sok helyen láttam, hogy 3 cm-t terveztek be. Meglehet, hogy fűtött terek közötti térelhatároló szerkezetben hőszigetelésként megfelelő ez az érték, hangszigetelésként 5 cm-nél kevesebben nem ajánlanék - a felületek egyenetlenségei miatt sem.
A parkettások "lukátfúrásával" és a PUR-hab befújásával én sem értek egyet, de ezt a módszert a parketta nyikorgása ellen találták ki. Sajnos elég kockázatos manőver, és a hatása nem hosszú életű. Továbbá nem látjuk, mi van a parketta alatt, így nem kiszámítható a mennyiség. Továbbá nem teljesül az aljzatra vonatkozó követelmények egyike sem.
Azzal egyetértek, hogy nem elég egy jó termék, a technológia meghatározza az eredményt. Valóban minden lakás más, így valóban érdemes szakemberhez fordulni akár a tervezéssel, akár a kivitelezéssel kapcsolatban. Üdvözlettel:

Vajda Blandina 

tervezés, tanácsadás 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36/309663268

Megosztás a Facebook-on