Belső oldali szigetelés beépítési útmutató

INHEMIWA

belső oldali hőszigetelés megoldására - párazáró rendszer 

utólagos hőszigetelés homlokzati fal belső oldalára 

(külső oldalra nem javasolt)

HŐSZIGETELŐ PANEL

ÉPÜLETEK BELTÉRI HŐSZIGETELÉSE 

Az új rendszerű hőszigetelő eljárás előnyei:

·              Alkalmazásával azonos hőszigetelési rétegvastagság esetén téli időszakban minden eddigi, reális áron elérhető hőszigetelési megoldásnál nagyobb energia-megtakarítás érhető el.

(ÉMI vizsgálatok szerint egy U (k) = l,6 W/m2K hőátbocsátási tényezőjét U (k) = 0,44 W/m2K értékre csökkenti.)

Hővezetési tényező>>  λ= 0,0258 W/mk

ÉMI /ÉME A-223/2008.                                

ÉMI/ÉME UE: A – 2349/2011                      

·              Nyári időszakban, energiafelhasználás nélkül, kellemes (20-22 °C-os) beltéri klímaviszony érhető el.

·              Kivitelezése szakmai képzettség nélkül, gyorsan megvalósítható.

·              A kivitelezési munkák elvégzése nem függ az időjárási viszonyoktól.

·              Ez a megoldás azoknál a belvárosi műemlék épületeknél is előnyösen megvalósítható,              amelyeknél a külső hőszigetelést esztétikai okokra való tekintettel nem lehet alkalmazni.

·              Új építésű téglaépületeknél a hőszigetelő panelek közvetlenül felerősíthetők a fugakitöltő           elővakolatra.

·              Ha a belső falfelület rossz minőségű, nedves és penészes, a porladó, pergő vakolatdarabokat és a penészfoltokat el kell távolítani. A kiszáradt, tiszta falra szereljünk INHEMIWA paneleket az alkalmazási utasítás szerint. Így a vakolati problémák megszűnnek, a csúnya, egyenetlen felületek eltűnnek, a lakók egészsége nincs veszélyeztetve, komfortérzetük 100 % -kal nő.

 

Felhasználási területek:

·              Panel épületekben,

ahol még nem megoldott a fűtési energiafogyasztás mérése,

a legszélső, hideg lakások falait,

a legfelső emeleti (nyáron szinte elviselhetetlenül meleg) lakások külső térrel határos falait és mennyezeteit célszerű belülről INHEMIWA belső hőszigeteléssel ellátni. Ezáltal télen és nyáron kellemes klímaviszonyok között élhet a lakó.

·              Emeletes házakban,

-              ahol lakásonként megoldott a felhasznált fűtési energiával arányos energiaköltségek kiszámlázása,

-              ahol nem minden lakónak áll módjában, illetve nem minden lakó akar korszerűsíteni, az INHEMIWA egyedülálló, egyszerűen kivitelezhető beltéri hőszigetelési rendszerének beépítésével lényegesen lecsökkenthető a lakások energiafogyasztása, így fűtési költsége.

·              A régi építésű kertes házak falainak és tetőszerkezetének téli hideg kisugárzását, ill. nyári           meleg kisugárzását minimálisra csökkenthetjük INHEMIWA beltéri hőszigeteléssel.

·              Lapostetős épületeknél nem kell az egész tetőt szétszedni, a teljes rétegrendet kicserélni. Az INHEMIWA panelek beszerelésével egyszerűen meg tudjuk oldani az utólagos hőszigetelést.

·              Tetőtér-beépítésnél nem szükséges a tetőcserepek vagy egyéb anyagok eltávolítása, a tetőtér, illetve a lakótér oldala felől lehet az INHEMIWA paneleket beépíteni.

·              Ha van a lakásban penészes, nedves, esetleg repedezett fal - a penész és a nem szilárd vakolatdarabok eltávolítása, a fal teljes kiszáradása után - az INHEMIWA beltéri hőszigeteléssel kiküszöböljük a további páralecsapódást (pára diffúziót), só kivirágzást és penészesedést.

A penészt minden esetben el kell távolítani, szerelés előtt vegyszerrel le kell mosni.

(Tilos szárazon tisztítani !!!)

Műszaki adatok:

·              Hasznos panelméret: 685 mm x 885 mm x 40 mm lépcsős él képzéssel

·              1 db elem hasznos területe: 0,6 m2

·              Terméksúly: Max. 950 gr/db

   Sűrűsége: ρ= Max. 50 kg/m³

·              Éghetőség: nehezen éghető /a test anyaga EPS – AE/

1 m² –re vetített anyagnorma:

•EPS ragasztó: 1,93 kg (nem dűbelezve: 2,50 kg)

                                                •145 gr. Üvegszövet 0,47 mm 5x5 mm: 1,10 m²

                                                 •BERNER DPH- 40 dűbel: 5 db

                                                 •RETECH PB SEAL WHITE ragasztó:15 m²/ tubus (290 g)

Standard csomag: 3 m2/5 db panel – sarokvédővel és fóliázva + hézagoló (vm. a megrendelő igénye szerint)

KÜLÖNBÖZŐ MINŐSÉGŰ FALFELÜLETEK HŐSZIGETELÉSÉRE JAVASOLT KIVITELEZÉSI TECHNOLÓGIÁK

Általános tudnivalók:

·              Az INHEMIWA hőszigetelő panelt beltéri hőszigetelésre fejlesztettük ki.

·              Beltéri hőszigetelés esetén, csak a külső térrel határos falakat és a mennyezetet kell    leszigetelni.

·              Beltéri hőszigetelés esetén nem ajánlott a falakat külső hőszigeteléssel is ellátni!

              Kőre, betonra, téglára, Ytongra, jó minőségű vakolatra, acéllemezre ragasztható.

Új építésű téglaház esetén a külső térrel határos falak teljes zártságának biztosítása céljából a téglaközöket, nyílásokat elővakolattal szüntetjük meg. Az INHEMIWA panelt az előlapján, nyolc helyen található jelölő kereszteknél rögzítjük a falhoz, szükség szerint. A jelölő keresztek helye: a felső sarkok alatt, ill. az alsó sarkok felett 100 mm-rel, valamint a fal felé eső felület alatt kialakított 4 db távtartó rész szimmetria tengelye. 8 mm átmérőjű fúrót használjunk! A panelt és a falat összesen 80 mm vagy 100 mm hosszan fúrjuk át. Végül üssük be a furatokba a Æ 8 mm x 80 mm-es vagy 100 mm-es beütős DPH 40 /Berner/ tárcsával ellátott műanyag dűbeleket. A dűbel beütésekor figyeljünk arra, hogy a dübel feje ne álljon ki a panel előlapjából. A további panelek mindegyikét lépcsős él illesztéssel szorosan a már felerősített panel mellé, ill. fölé helyezve, hasonlóan rögzítjük a falfelülethez. A fal végén elhelyezkedő, ill. a mennyezet alatti utolsó paneleket rögzítés előtt a még szabad falfelület méretétől függően éles késsel, vonalzó mentén a kívánt méretűre szabjuk. Ezt követően a perem alapján a belső felületét visszametsszük a fóliával együtt, majd ragasztóval bekenjük és a záró elemeket befordítjuk a helyükre. A villanykapcsolók, konnektorok helyét pontosan jelöljük ki a szigetelő panel előlapjára. Körvágóval, vagy éles késsel kivágva a hengeres furatot, a szerelő - bővítő v=20 mm vagy 40 mm- dobozt berögzítjük. A panelt ugyancsak beütős dűbellel véglegesen a falhoz erősítjük.

Ezután a villanykapcsolók, konnektorok beköthetők az áramkörbe, és rögzíthetők a beépített szerelő dobozokhoz.

Radiátorok esetén, a kiemelését a panel szerelése előtt meg kell oldani, a fém dűbel méretét pl. 6 mm-ről 8 mm-re kell növelni!!!

A nyílászáróknál a hőszigetelő paneleket úgy szabjuk méretre, hogy ha a nyílászáró tokja kiáll a falból, a méretre vágás után a szigetelő réteg pontosan a tokig érjen. Ha a beszabásnál, 40 mm-nél szélesebb csík esik le a panel széléből, akkor a hőszigetelő panel méretre szabott végéből mérjünk vissza 20 mm-t, s egy vonalzó mentén éles késsel vágjuk el 20 mm szélességben a két hőtükröt. Az így eltávolított alkatrészek helyére Mester ragasztó segítségével ragasszunk be egy 20 mm x 20 mm-es polisztirol toldó csíkot. Ha a beszabásnál, 40 mm-nél keskenyebb csík esik le a panel széléből, akkor a maradék peremrészt éles késsel vágjuk le úgy, hogy a panel vége 20 mm vastagságú legyen. Ide a már leírtakkal megegyezően kell a polisztirol toldó csíkot beragasztani.

Amennyiben a nyílászáró tokja a fal síkjánál beljebb helyezkedik el, abban az esetben a hőszigetelő panelt úgy kell méretre vágni, hogy mindenütt pontosan a tokot körül ölelő falszegélyig érjen. Amennyiben a fal és a hőszigetelő panel vége között esetleg hézag maradna, akkor azt a már leírtakkal megegyezően, 20 mm vastagságú polisztirol toldó csík beragasztásával szüntessük meg. A polisztirol toldó csík beragasztásához az érintkező felületek egyikét kenjük be vékonyan pl. Sakret KSD vagy Mester ragasztóval, majd a toldó csíkot a hőszigetelő panel elvágott végébe illesztve, az összeragasztandó felületeket egy vasalógörgővel, ill. ennek hiányában egy sima fémlappal vasaljuk jól össze.

Régi építésű téglaház vagy panel épület esetén, amennyiben a belső vakolat jó minőségű, az INHEMIWA hőszigetelő panelt ragasztással rögzítjük a falra.

Erős ragasztók esetén - a falfesték feloldásának veszélye miatt - dűbellel rögzítsünk!!! A ragasztáshoz pl. Sakret KSD, Soudal, Mester ragasztót használunk. A flakonos kiszerelésű ragasztóból a hőszigetelő panel hátoldalának peremrészére kb. 20 cm-ként, valamint a négy távtartóra ugyancsak egy-egy teáskanálnyit rányomva, a hőszigetelő panelt a falra tapasztjuk. Ügyeljünk arra, hogy az egymáshoz illeszkedő panelek előlapjai egy síkba essenek. Amennyiben az egymáshoz illeszkedő peremek nem esnek egy síkba, egy szélesebb falemezzel a szomszédos panelszéleket megnyomkodva ezt a problémát kiküszöbölhetjük. A hőszigetelő panelek falra történő felhelyezésének menete megegyezik az új építésű házaknál az előzőkben leírtakkal.

Ha a falat tapéta borítja, ezt célszerű a hőszigetelő panel felragasztása előtt eltávolítani.

Régi építésű téglaház esetén, amennyiben a belső vakolat rossz minőségű vagy többszörösen festett a fal; a hőszigetelő panelek felszerelése az új építésű téglaházaknál leírt módon, műanyag DPH-40 dűbellel történik.

Sókivirágzásos (salétromos) vakolatra szintén DPH-40 jelzésű dűbeleket kell alkalmazni. A szigetelő panelt a padlószint alá kell vinni 50 - 80 mm-el. A padlót szigetelni kell lépésálló szigetelő anyaggal.

Vályogfalnál DPH-40 x100 – 120 mm-es dűbelt alkalmazzunk!

Faburkolatú mennyezet hőszigetelése esetén az INHEMIWA paneleket Æ 3,5-4mm x 55-80 mm-es részmenetes tárcsafejű csavarral kell rögzíteni, vagy részmenetes csavar fémtárcsával. A csavarok a felső szigetelésben végződnek, így nem keletkezik hő híd.

Mennyezetnél a paneleket minden esetben fém dűbellel kell rögzíteni, dupla 125 g/m² szövettel és vakolattal !

A vágott panel, (oldal és mennyezeti záró) mindig az egész panel felé szerelendő és ragasztással illeszkedjék! A vágott fóliák közé, a csomagban található hézagolót ragasszuk be, igény szerint. A ragasztáshoz RETECH PB SEAL WHITE vizes bázisú ragasztót használjon, a panel gyártójánál rendelhető.

Tetőtereket elválasztó fapanelekhez is lehet alkalmazni az INHEMIWA lapokat hő- és hangszigetelőként. A lapokat a leírás szerint burkolni kell.

HŐSZIGETELT FALFELÜLETEK ESZTÉTIKAI BEFEJEZŐ MŰVELETEI

Javasoljuk, hogy festés vagy tapétázás előtt, a felületeket 1 réteg Sakret KSD-vel* gletteljük, a glett anyagba Masternet A-145 g/m² üvegszövet hálót helyezzünk, erre újabb egy réteg glettanyagot hordjunk fel, majd csiszoljuk.

Ezáltal egy igen erős homogén szerkezetet kapunk.

Száradás után lehet hidegburkolni.

Kivétel a mennyezet 2 x min. 125 gr/m² üvegszövet és vakolat! TŰZVÉDELEM!**

Stukkódíszeket közvetlenül glettelés után, (pl. Mester ragasztóval) rögzítsük a falfelületekre. Célszerű polisztirol stukkódíszeket alkalmazni.

*Alternatívaként alkalmazható pl. Baumit ragasztó tapasz, Graytex Standard stb.

**Mennyezeti rétegrend: INHEMIWA dűbelezve, 2 réteg glettanyag, beleágyazott üvegszövet hálóval, alapozó, fedővakolat (Sakret, Baumit, Graymix stb.)

Mindig egy gyártó rendszerelemeit alkalmazza!

*** Amennyiben a fal többszörösen festett felületű, úgy BERNER DPH 40 tip. dűbellel kell szerelni.

Előny: nem kell a festéket eltávolítani.

(Mivel az EPS ragasztó, a festékkel reakcióba léphet.)

Minden esetben tartsa be a gyártók utasításait!

 

Megosztás a Facebook-on