Lépcsőfelújítás

Lépcsőfelújítás +36309663268

Magic Floor vinil anyagú modul burkoló lapokkal vagy parafa lappal, parafa táblával

A régi, csúnya, kopott és unalmas vagy kopogó lépcsőfokok felújítására több lehetőséget is javasolhatunk a megrendelő igényével egyeztetve. Alapvetően kétféle kialakításról lehet szó.

1. Monolit vasbeton lépcsőre fa vagy parafa készparketta lapok  szerelése. Ez nagyon szép felületet ad, viszont nagy az anyagszükséglete, mivel számottevő vágási veszteséggel kell számolni. Ha nagyon rossz a beton minősége, általában ezt javasoljuk. Újabban ha valaki parafában gondolkodik, inkább ezt a táblás megoldás a szerencsésebb választás.

2. Vasbeton felületek kiegyenlítése után ragasztott (kontakt) burkolat készítése. Ez alapos előkészítést igényel, és ha megfelelően sima a felület, az anyagok kiszabása már nem bonyolult és kevesebb a vágási veszteség, ha ügyesek vagyunk, szinte alig kell többet megvenni. (Ennek ellenére mindig javasoljuk, hogy pár lappal több mindig legyen otthon raktáron az esetleges javítási munkákra.)

A burkolandó felületet meg kell tisztítani, majd lealapozni és aljzatkiegyenlítőt teríteni rá. Az előkészítés aprólékos, odafigyelő munkát igényel, de megéri.  A jól megszáradt aljzatkiegyeníltőre ragasztjuk a lapokat. Ehhez többféle anyagot is választhatunk.

1. parafa lapok - kontaktragasztóval rögzítve

2. modul PVC lapok - fogas glettvassal felhordott PVC-ragasztóval a fellépőn és egyéb vízszintes felületen, kontaktragasztásos technikával a homloklapon és egyéb függőleges felületen.

A lágyburkolatot szépen, pontosan be lehet szabni. Ne feledkezzünk el a megfelelő élvédők és egyéb profilokról!

                       lépcsőburkolás

Az eredeti lépcső 

 lépcsőburkolás  lépcsőburkolás

gondos alapozás, dilatáció készítés, aljzatkiegyenlítés,  

           lépcsőburkolás   lépcsőburkolás

lépcső alapozása, kiegyenlítése 

                  lépcsőburkolás   lépcsőburkolás

élvédők elhelyezése 

lépcsőburkolás lépcsőburkolás lépcsőburkolás 

lapok bevágása, ragasztása 

lépcsőburkolás  lépcsőburkolás

Kész van a felület! 

                           lépcsőburkolás

 

Már csak a takarítás, karbantartás van hátra! Modul PVC esetén a szokásos, gyártó javasolta ápolószeren kívül másra nincs szükség.

Amennyiben parafát választanánk, még négy réteg lakkozás vár ránk. Ezzel nyerjük el azt a kopásállóságot, amire e lépcsőnek szüksége van.

Ha függőleges felületet burkolunk, javasolt a kontaktragasztó használata. 

A csúszásmentességet a profil biztosítja, esetleg különleges, csúszásmentes felületkezelést kell lehet alkalmazni. 

forrás: Jiri Motak (képek)