Parafa a nyugalom forrása

Parafa, a szívet és lábat melengető anyag, a nyugalom forrása

tervezés, tanácsadás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és/vagy +36/309663268

Napjainkban Magyarországon méltánytalanul elfelejtett vagy még nem felfedezett burkolóanyag a parafa alapanyagból készült parafa padló és falburkoló termékek. Világunkban, amikor műanyagok vesznek körül minket, amikor egész nap kövön állunk, amikor éjjel-nappal tűrjük a zajt, amikor az energiaválsággal ijesztgetnek és méregdrágák az energiahordozók, szinte érthetetlen, miért nem használjuk ki a karnyújtásnyi távolságra fekvő lehetőséget. A évenként januárban megrendezett németországi kiállításokon, a DOMOTEX-en és a BAU-n egymás mellett rendszeresen legalább négy parafa terméket gyártó cég állít ki, mind nagy sikerrel. A standokon tolongtak az érdeklődők. Amerikában komoly kultúrája van a parafa beépítési módoknak, ott, ahol szigorú követelményeket támasztanak egy termékkel szemben. Sok százezer négyzetméter burkolóanyagot beépítettek már, sok család megelégedésére az egész világon.

Legyünk mi is bátrabbak, válasszuk a kényelmet, a meleget, a csendet, a lágyságot és a természet szépségét!

 Aki parafát választ, a természetet választja. A parafa, mint szigetelő és burkolóanyag napjainkban igazi értéket kölcsönöz lakásának, akár új építkezésről, akár lakásfelújításról legyen szó. A paratölgy kérge a fenntartható építészet egyik alapvető alkotóeleme, a természet olyan ajándéka, amely ugyan korlátozott mennyiségben áll a rendelkezésünkre, ugyanakkor folyamatosan újratermelődik.  A Földközi-tenger nyugati partvidékén honos, 200-250 évig élő, a 20 méter magasra is megnövő paratölgy törzsét egy különleges anyag védi, tulajdonképpen ez a parafa. Milliónyi viasztartalmú (seborrin) sejt alkotja, ennek köszönhetően kiváló hő- és hangszigetelő, valamint vízlepergető tulajdonságú. A paratölgyet először kb. 25 éves korában hántják. A fát nem vágják ki, tovább él, akár a bárányon a gyapjú, úgy a parafa is újratermelődik. A hántás folyamatát kilencévente meg lehet ismételni. Olyan anyagot kapunk, amely a természet megújuló erejét képviseli. Műanyagokkal teli életünkben egyre nagyobb értéket képvisel a természetesség, egyre jobban szeretjük a meleg színeket. Mi is nyújthatna melegebb hatást, mint a szigetelőanyagként is kiválóan alkalmazható parafa? Az első képen a talp hőmérsékletét mutatja, a másodikon a parafán, a harmadokon fán, a negyediken PVC-n, az ötödiken kerámián állva mérik a hőmérsékletvesztést. A Boxler cég igazi extravagáns, ugyanakkor mégis hagyománytisztelő burkolóanyagokat gyárt. A parafa készparketták különleges hatásukkal, aranybarna, változatos erezetű felületeikkel a lakásnak igazi komfortos hatást adnak. Különös kisugárzása és illata van, lépéseink alatt melegség és lágyság, a mindennapok fáradalmait pihenhetjük ki rajta. A Boxler csak természetes anyagokkal dolgozik, a parafa és a fafelületeket keményviaszos-olajos felületkezeléssel látja el. Ez a kezelés a burkolatnak még selymesebb fényt kölcsönöz, ugyanakkor egyszerű ápolást és karbantartást tesz lehetővé. A parkettaelemeket csak össze kell illeszteni, majd összeütni. Nagyon egyszerű a beépítés, szinte gyerekjáték. Csupán egy vonalzó, ceruza, dekopírfűrész, néhány távtartó fadarab, kalapács, egy ütőfa és egy ütővas kell hozzá. Nem kell ragasztani, az elemek közötti kapcsolat teljesen egyenletes és hézagmentes, még évek múlva is tökéletes. Nagyobb igénybevételnek kitett, vízzel gyakrabban érintkező felületeknél a lapok össze is ragaszthatók. Ha a használatba vétel elott megfeleloen beápoljuk, akkor a viasz teljes vízzárást biztosít. A lapok bármikor visszaszedhetők, nagyobb beázáskor megvédhetők. Ha az egyik lap megsérül (komolyabb ütés éri, mondjuk egy nehéz szerszámmal belevágnak), akkor egyszerűen kicserélhető. (Érdemes erre előre gondolni, és egy-két lappal többet vásárolni.) Úgy a fektetés, mint a karbantartás egyszerű folyamat, a szakemberek, a lakásban élők, és nem utolsósorban a háziasszonyok öröme, minden használónak igazi, szívet és lábat melengető érzés.  

Parafa készparketta ápolása, karbantartása

A fa természetes anyag, ezért természetes szerekkel kell ápolni és karbantartani. A szakszerű ápolás és a gondos karbantartás azt eredményezi, hogy sokáig örömünket fogjuk lelni padlónkban. A keményviasz-olaj, valamint a viaszos ápolószer egyrészt tartós védelmet nyújt a fa- és parafa felületeknek, másrészt szebbé tesszük az anyagokat. A kisebb sérülésekhez vagy az erősebb szennyeződésekhez finom dörzspapírt vagy súrolórongyot, és törlőkendőt kell használni. Még a keményviasz-olajjal kezelt burkolólapoknál is számíthatunk arra, hogy a fokozottabb használatnak kitett felületek idővel kopnak, ez természetes. A felületeket rendszeresen kell ápolni. Az ápoláshoz a viaszos ápolószert ajánljuk (1 m²-hez kb. teáskanálnyit). Az ápolás során a felület fokozottabban karcálló, stabil és vízálló lesz, továbbá megkönnyíti a napi takarítást. Az ápolószer a fapadlóknak és bútoroknak selymes fényt kölcsönöz. A viaszos ápolószer és tisztítószer ápolási rendszeressége a felületet érő hatások intenzitásától függ.

Ápolás: Az szennyeződésektől alaposan megtisztított, keményviasz-olajos felületre puha kendővel kell a viaszt vékonyan felhordani. Ezután alaposan dörzsöljük be, és polírozzuk. Minden kezelésnél ezt a folyamatot kell megismételni. Lakkozott felületeknél a keményviasz-olajat puha ronggyal vékonyan kell felhordani, a felesleget le kell törölni.

Javítás: A felület legyen száraz, por- és zsírmentes, így lesz megfelelő hatású az ápolás. A viaszolt felületen a kisebb karcolásokat és sérüléseket finom csiszolópapírral a sérülés irányában finoman megcsiszoljuk. A csiszolatport távolítsuk el. Ezután ezt a területet keményviasz-olajjal itassuk át, hagyjuk rajta rövid ideig, amíg beszívódik, majd a felesleges anyagot puha, tiszta és száraz ronggyal töröljük le. Kb. 5-6 óra múlva a csiszolópapírral finoman csiszoljuk át a felületet a sérülés irányában, és ápoljuk be a viaszos tisztító- és ápolószerrel.

Figyelmeztetés: A keményviasz-olajjal és ápolószerrel átitatott rongyot hagyjuk alaposan megszáradni (mivel gyúlékony), és csak ezután szabad kidobni a szemétre. Minden fából készült szerkezet érzékeny a környezet nedvességtartalmára, a fának is változik a nedvességtartalma. A nedvességtartalom változásával a fa tágul, vagy zsugorodik, ezért érdemes ügyelni arra, hogy a levegő nedvességtartalma (átlag 20 °C mellett) az egész év során lehetőleg 50 és 65% között maradjon. A fűtő-, illetve a légkondicionáló készülékeket ennek alapján kell beállítani. Ezeket a klímaviszonyokat nemcsak a bútorok, burkolatok szeretik, hanem minden fából készült szerkezetnek (képkereteknek, hangszereknek), és nem utolsó sorban a lakó, az Ön közérzetének is jót tesznek. Kívánjuk, hogy minél tovább leljék örömüket a Boxler keményviasz-olajjal kezelt burkolatokban és bútorokban. Reméljük, hogy ezek az ápolószereink igazi és hatékony segítséget nyújtanak háztartásukban.

tervezés, tanácsadás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és/vagy +36/309663268