Konyhák felújítása parafával

Parafa falburkolatok

Természetes anyagot a konyha falára is (2250 Ft/m2-től)

tervezés, tanácsadás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és/vagy +36309663268

A parafa felhasználási lehetősége rendkívül széles körű. Ismerve azokat az előnyös tulajdonságait, amelyek semmilyen más anyaggal nem vetekszenek, szinte érthetetlen, hogy ilyen kevéssé ismerik a parafából készült építési célú termékeket. A piacon sokféle különböző mintájú, színű, felületkezelésű természetes anyagból készült burkoló anyag kapható akár falra, akár padlóra. Mivel a termékek ellenálló képessége – és ezzel a használati értéke - nagymértékben függ a rögzítéstől, de főleg a felületkezeléstől, ezért a konyha szinte minden felületére alkalmazható akár a parafa, akár a fa. Manapság az új építkezésekkel szemben egyre nagyobb teret nyernek a lakásfelújítások, nemcsak nálunk, hanem a szerte a világban. Mivel a családok nagyobb része társasházban lakik, ezen belül is igen sokan panellakásban, sokakat foglalkoztat a kérdéssorozat: mit, hová, és hogyan? (Arról nem is beszélve, hogy mennyiért.)

Ami meleg, rugalmas és mégis tartós

A falra többféle szempontot figyelembe véve is javaslom az izgalmas, változatos felületű parafát. Egyik legfontosabb tulajdonsága a hőtartás, emiatt a fal nem sugározza a hideget. Ugyanakkor a 2-3 mm vastagságú lapok nem számítanak még belső oldali hőszigetelésnek, azaz nem kell páralecsapódástól, és következményétől, a penészesedéstől tartani. Arra azonban mindenképpen felhívom a figyelmet, hogy a felület, amire a lapokat vagy tekercset ragasztjuk, mindenképpen legyen száraz, egészséges (nem gombás), legyen stabil és tiszta. Ha beteg a felület, azt soha ne fedjük el, mert mindenre van gyógyír. A kiszáradt falra vannak kiváló gombaölő praktikák, szerek, lehet kapni mélyalapozót (pl. Falfix), amely meggátolja a burkolóanyag későbbi leválását stb. Panellakásoknál általában ez ritkán szokott problémát jelenteni, elsősorban abban az esetben, amikor egy helyiség szellőzése nincs megoldva. Feltételezve, hogy a fogadó felületünk megfelelő, fel lehet ragasztani a lapokat vagy tekercseket. Kontaktragasztóval dolgozzunk, ennek használata egyszerű, nedvszívó és nem nedvszívó aljzatra egyaránt alkalmas. Akár tűzhely mögé, akár bútorlapra. (A rettegett, apró, barna olajfoltok nem látszanak meg a felületen, a por sem tapad meg.) Tehát nemcsak a falakat boríthatjuk ezzel a nemes anyaggal, hanem akár a függőleges bútorlapokat (munkafelületnek kevésbé), vagy akár egy háztartási gép (pl. hűtőszekrény) ajtaját is. A gáztűzhely vagy mosogató mögötti falfelületre is bátran használhatjuk. A parafa szabása gyerekjáték, akár egy egyszerű ollóval is. Minden egyes apró maradékot fel lehet használni,  a villanykapcsoló köré díszítésnek, poháralátétnek stb. A megmaradt nagyobb darabból edényalátétet készíthetünk,  a forró, vizes edényt is rá lehet tenni. Változatos és nem drága.

A kereskedelemben sokféle lap és tekercs kapható. A legtöbbet már a gyárban kezelik, a felületüket védi az erős viaszréteg.  Mivel antisztatikus, a por nem tapad meg rajta. A szennyeződéseket, olajt, zsírt könnyen el lehet távolítani. Arról nem is beszélve, hogy addig sem látszik a folt, amíg nem takarítjuk le …Eltérőek az ízlések, sokan az egyenletes erezetet, sima felületet, mások inkább a rusztikusabbat, barázdáltabbat szeretik, esetleg a többrétegű színeseket. Egyik ápolása sem jelent gondot. A viasz egyenletesen, a barázdákban is megjelenik. Aki inkább a lakkban bízik, vagy teljesen hézagmentes felületre van szükség, válasszon natúr, csiszolt lapot, tekercset. A ragasztás után ezeket le kell lakkozni, kifejezetten parafához gyártott lakkal. Amennyiben ezt az anyagot választjuk, strapabíró, meleg hatású, rugalmas, könnyen ápolható, szemet gyönyörködtető, igazi természet áldotta falburkolatunk lesz.

(A 60 x 30 cm-s, 3 mm vastag lapok ára 3050-5490 Ft/m2,  a 2-3 mm vastag tekercsek ára 2920-3488 Ft/m2)

tervezés, tanácsadás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és/vagy +36309663268