A mindentudó parafa

Corktree4

 

Parafa az építőiparban - burkolatok - szigetelések

tervezés, tanácsadás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és/vagy +36309663268

A parafa a paratölgy (Quercus Suber) kérgéből gyártott anyag. A paratölgy kérgét a fa 25 éves korában hántják le először (szűzkéreg), majd ezt a folyamatot kilencévente megismétlik. Mintegy 250 éven keresztül adja ez a nemes növény a parafa termékek alapanyagát, a parafát.

Az anyag természeténél fogva kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Néhányat említsünk meg: páraáteresztő, páraelvezető képességű, vízálló és víztaszító, fagyálló, nehezen éghető, nem zsugorodik, jó hőszigetelő és hangelnyelő képességű, terhelhető, antisztatikus, az élősködők, gombák nem telepszenek meg benne/rajta stb. Tartós terhelés után is visszanyeri az alakját, gondoljunk csak a parafa dugóra!

 

 

 

És most jöhet a folytatás ...

 

A parafa termékek széles körben alkalmazhatók az építőiparban, elsősorban a belső terek építészetben és a szigeteléstechnikában. Különleges sejtfelépítésének és speciális gyártásának köszönhetően tartós, esztétikus padló- és falburkoló anyag , csendes, rugalmas, természetes, egészséges és higiénikus. Hő-, hang- és rezgésszigetelő anyagként függőleges és vízszintes szerkezeteknél vagy kontaktpadlónál, úsztatórétegként úszópadlónál, illetve hőszigetelésre talajon fekvő padlónál, rezgések elleni szigetelésként gépek alá építik be.

Aki szereti a természet meleg színeit, a lépései alatt a csendet és a rugalmasságot, annak ezt az anyagot ajánljuk. A burkolat az alapanyagának köszönhetően kíméli a gerincet és az izületeket. Felülete csúszásmentes, a bútorlábak és a tűsarkú cipők okozta benyomódással szemben ellenálló. A parafa nagyfokú rugalmasságot biztosít, amelynek következtében ellenáll a koncentrált, folyamatos nyomásnak is.

ID 1

A lépések zajának csökkentése főleg gyermekes családoknál kívánatos, s talán éppen ezért (és a könnyű tisztíthatóságért) ajánljuk nekik ezt az anyagot. Ugyanakkor a puhasága mellett a felületkezelésnek köszönhetően megfelelő mértékben kopásálló, alkalmazható a lakás bármelyik helyiségében, a fokozottan kopásálló termékekkel pedig a nagy forgalmú belső terek is burkolhatók

Végül pedig, de nem utolsósorban meg kell említeni a környezetvédelmet. Mely anyag is állhatna közelebb a természethez, mint éppen az örökké élő parafa?

Aki eddig elolvasta a cikket megérdemel egy apró trükköt :)

 I. A parafa, mint burkolóanyag

I.1. A burkolatok általános tulajdonságai

I.1.a Rendeltetés

A padlók feladata, hogy az adott teret a rendeltetésnek megfelelővé tegyük. A burkolat álljon ellent a fizikai hatásoknak, az igénybevételeknek, elégítse ki az esztétikai és komfortigényeket. Teljesítse az anyagra, méretre, felületi jellemzőre, fizikai tulajdonságokra vonatkozó feltételek. Mindezen követelményeket tökéletesen kielégítik a parafa burkoló lapok. Kiváló műszaki tulajdonságai mellett rendkívül kellemes a megjelenésük, sokféle szín és mintaválaszték jellemzi, vannak kisebb és nagyobb mintájúak, rusztikusak, színezettek, fózoltak. Valóban csak a képzeletünkön múlik, hogy alakítjuk ki környezetünket.

Ki kell emelni még, hogy a burkolat a megfelelő felületkezelésnek köszönhetően igen magas kopásállóságú .

A födémeket több olyan hatás éri, ami közvetlenül rezgésükhöz vezet, és ezzel az alsó helyiségben zavaró zajt kelt: járkálás, ugrálás, gyerekek játéka a padlón, háztartási gépek üzemeltetése (pl. mosógép, varrógép), bútortologatás, leeső tárgyak. A keltett rezgések általában nem korlátozódnak csupán a födémre, hanem átvándorolnak más csatlakozó épületszerkezetekbe is, így ez gyakran még távolabb fekvő helyiségekben is zavaró lehet. Ezért optimális megoldás az úsztatott padozat. Emellett vagy ennek hiányában a födémszerkezetre kerülő padlóburkolat vagy burkolati rendszer jelentős mértékben javítja a födém lépéshang-szigetelését. Ez a parafa burkolat esetében általában 17 dB -t jelent, de kifejlesztettek már olyan lapokat is, amelyek 21 dB lépéshang-gátlóak és 74 dB léghanggátlók.

A parafa falburkolatnak szintén nemcsak meleg hatása, de hő- és hangszigetelő tulajdonsága is van.

I.1.b Általános elvek

A padlókat - padlóburkolatokat - mindig, minden esetben a teljes födém, illetve padlózat rétegződésével kell vizsgálni.

A műszaki előírások betartása kötelező. A fogadó felületnek kifogástalannak, előírásszerű állapotúnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy legyen megfelelően szilárd, kemény, térfogatállandó, vízszintes vagy az előírásnak megfelelő lejtésű. Aljzatkiegyenlítővel ki kell egyenlíteni, legyen száraz (2% alatti nedvességtartalom). A burkolat pedig legyen szabályos, egyenletes felületű, felületfolytonos, repedésmentes, színtartó és felülettartó, megfelelően kopásálló, jól tisztítható, ahol szükséges nedvesség-, víz- és tűzálló, hőtechnikailag megfelelő, továbbá a kívánt mértékben léghang- és lépéshang-szigetelést javító hatású. Rendszerben kell gondolkodni, csak az előírt ragasztót és felületkezelő ( parkettaklakk, viasz ) illetve ápoló anyagokat szabad használni. A padlóburkolatok megválasztása akkor helyes, ha az esztétikai követelmények kielégítése mellett a tervezési, szerkezettervezési feltételeket maradéktalanul teljesíti, egyszerűen és aránylag gyorsan készíthető, könnyen karbantartható, különösebb nehézségek nélkül javítható, felújítható, esetleg kicserélhető. A parafaburkolatok ezen követelményeknek maradéktalanul megfelelnek.

I.1.c A burkolatok típusai és alkalmazási területei

 A burkolatok típusától függően az anyagokat az alábbi fő területeken lehet alkalmazni:

Új épületnél

Pl. irodákba, üzletekbe és a lakások szinte bármely helyiségébe. Kontaktpadlónak, úsztatott padlónak, parafa hőszigeteléssel kapcsolva talajon fekvő padlónak. Nappalikba, háló- és gyerekszobába, padlófűtéssel ellátott helyiségbe, konyhába és fürdőszobába egyaránt. A falburkolat nemcsak szép és különleges hatást nyújt, hanem nagyon praktikus, akár a lépcsők mellé, konyhába, kandalló mellé, gyerekszobába, dekorációként pl. villanykapcsolók köré, bútorlapokra, hogy azok harmonizáljanak a padlóval stb.

A lakkozott vagy keményviasz-olajozott, pattintós kiképzésű parafa parkettát elsősorban nappali és hálószobába ajánljuk. Előnye, hogy nagyon egyszerű a lerakása, minden lap alján már van egy lépéshang-gátló parafa réteg, a felületét már nem kell utólag lakkozni, csak ápolni, így nagyon gazdaságos, mivel ehhez a burkolathoz már csak a fóliát, a szegélyt és az ápolószereket kell megvásárolni.

Parafa padlóburkolatok padlófűtéshez

A parafa, noha közismerten jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, mégis padlófűtéshez is alkalmazható, csupán a felfűtési idő növekszik.

A fektetésnél az alapvető előírásokat különös figyelemmel kell betartani, amelyek egyrészt az aljzatra, másrészt a fűtés beállítására vonatkoznak.

  1. Burkolásra csak olyan aljzat alkalmas, amely sima, szilárd, utólag nem nedvesedhet, és a nedvességtartalma nem haladja meg a 2%-ot. (A nedvességtartalmat ajánlatos megbízhatóan megvizsgálni.)
  2. Fektetés előtt három héttel a padlófűtő rendszert először fel kell futeni, majd két nappal a munkálatok elott fokozatosan vissza kell hűteni. A padlófűtésnél a padló maximális hőmérséklete 26 ºC. Újra felmelegíteni a rendszert csak a burkolás után három nappal szabad. Ezeket az előírásokat más burkolatnál is be kell tartani, de a parafánál különösen oda kell figyelni. (A hőmérséklet ellenőrzésére kiválóan alkalmas a külföldön már elterjedt, az aljzatkigyenlítőbe beépített patron, amely az ajánlatos hőmérséklet felett elpattan.)

Nagyon fontos még a tárolási és klimatizálási előírások betartása. A lapokat az eredeti csomagolásban a burkolandó helyiségben kell tárolni. A fektetés idején az aljzat homérsékletének minimum 15 ºC-nak, a levegő hőmérsékletének minimum 18 ºC-nak kell lennie. A levegő relatív páratartalomra vonatkozó adatokat is figyelemmel kell kísérni (40 és 75% között).

Amennyiben mégis kételyeink támadnának, úgy javasolunk alumínium-kasírozott alátétfólia beépítését. Ez javítja a fűtés hatásfokát. A padlófűtés során a hőátadás nemcsak a fűtendő tér felé történik, hanem az ellenkező irányba is. A többrétegű (poliészter, alumínium és légbuborékos polietilén) alátétfólia csökkenti a fűtőcsövek alatti tér felmelegedését, illetve a hősugarakat a fűtendo tér felé veri vissza. Ugyanakkor egyenletesebb lesz a padló hőmérséklete. Az előírások betartásával, szakszerűen elkészült burkolat igen sok örömöt szerez a lakásban élőknek.

Víznek kitett helyiségek (pl. konyha, amerikai konyha)

Amennyiben olyan helyiséget burkolunk, amelyben a burkolatot gyakrabban éri víz, úgy azt javasoljuk, hogy a pattintós kapcsolatokat, a csapokat és a hornyokat ragasszuk össze, majd a lerakás után viaszos ápolószerrel ápoljuk be.

Meglévő épület

Felújításnál a felhasználható típus függ a beépítés helyétől, a szerkezeti tulajdonságoktól, ezért kérjük, kérje tanácsunkat. Alkalmazni lehet hideg burkolatra vagy ragasztott parkettára, szegezett parkettára (hajlékony padló), szőnyegpadlóra vagy PVC burkolatra (kontaktpadló). Bent maradó burkolatnál alapszabály a sérülésmentes, stabil és száraz alapburkolat. Hidegburkolat esetén alapos tisztítás és zsírtalanítás, majd finom csiszolás szükséges (a korszerű, műgyanta tartalmú alapozóknál ez elhagyható). Az előkészített felületre kerülő tapadóhídra és aljzatkiegyenlítőre terítjük a párazáró fóliát, a max. 2 mm-es habfóliát. Ezután már csak a lapokat és a szegélyléceket kell lerakni. Jelenleg egy új eljárás kifejlesztésén is dolgozunk, amely teljes mértékben kiválthatja a hidegburkolatot, ezzel is növelve lakásunk komfortérzetét. Bent maradó szegezett, illetve ragasztott parkettánál ügyelni kell arra, hogy stabil és egészséges legyen a faanyag. Erre érdemes egy OSB lapot rögzíteni, arra rakni a parafa lapokat. Bent maradó PVC-nél is hasonló a megoldás, de ügyelni kell arra, hogy a burkolat teljesen sima legyen. Ha a padlószőnyeget szeretnénk bent tartani (bár én ezt nem nagyon ajánlom), azt előtte alaposan ki kell tisztíttatni. Nagy vastagságú padlószőnyeget inkább szedjünk fel, a poratkák és ürülékeik bent maradhatnak a szálak közt. Mivel a padlószőnyegre csak loc-os rendszerű parkettát lehet lerakni, ezért az esetleges réseken keresztül kijöhet a szőnyeg szálai közt megtapadt por. Ha a padlószőnyeg vékonyabb – pl. filc – akkor is ajánlatos fóliát fektetni a parafa parketta alá. Ezt az esetleges beázás miatt kell megtenni, vagy folyadék kerülhet a padlónkra, átszivárog a réseken, és a szőnyeg beszívja. A fólia meggátolja ezt, és a folyadék felül el tud párologni. Éppen ezért a parketta utólagos lakkozását sem ajánljuk ez esetben, sőt azt sem, hogy a loc-kat összeragasszák (csak kivételes esetben).

Speciális megoldás az álpadló (kettős padló)

Az álpadló fogalma alatt az álpadlólapokat és a tartószerkezetet értjük. Az álpadló lapokat ott alkalmazzák, ahol bármelyik pillanatban nagyobb ráfordítás, előkészület nélkül hozzá kell férni valamelyik rendszer hálózatához, mint pl. irodákban, üzlethelyiségekben, elektromos helyiségekben stb. mert az álpadló lapok bármikor kiemelhetők. A tartószerkezetek finom állíthatósága lehetővé teszi a nyers betonpadló egyenetlenségeinek, illetve a szintkülönbségek kiküszöbölését. Az álpadló kialakítása speciális műszaki megoldást igényel.

A hosszú élettartam és a természetes szépség megtartása érdekében érdemes a padlónkat a gyártó és forgalmazói által ajánlott tisztítószerekkel karbantartani. Egyre mindenképpen felhívjuk a figyelmet, mindig csak puha, alaposan kicsavart, nyirkos ronggyal takarítsunk! Ha a fent említett előírásokat betartjuk, igen sokáig élvezhetjük a különleges, nagyon szép és igen magas komfortérzetet nyújtó burkolatunkat .

Falburkoló anyagok

Már említettünk pár szót a falburkolatokról. Sajnos nem ismerik eléggé ezt a valóban nagyon szép és nagyon jól hasznosítható anyagot. Pedig a felrakása igen egyszerű, ugyanakkor sok örömet szerez a lakásban. Sokféle fajtában, mintával és színben kapható, általában viaszolt felülettel, így nagyon egyszerű az ápolása. A por, gomba nem tapad meg rajta, csak nyirkos ronggyal kell az esetleges szennyeződéseket eltávolítani. Gyermekes családban elképzelhetetlen, hogy ne alkalmazzanak pár m²-t legalább a kritikus helyeken, pl. az éles sarkokon.

Léteznek lapformátumban (30x60 cm), és tekercsben. A lapokat kontaktragasztóval, a vékonyabb tekercses parafát nehéztapéta-ragasztóval, a vastagabb (hőszigetelésre is alkalmazott) parafát pedig flexibilis csemperagasztóval kell a falra rögzíteni.

II. A parafa, mint hézagkitöltő

A parafa jellegzetes tulajdonságából, a rugalmasságából, a tartós benyomódással szembeni ellenállásából, a mérettartásából következik, hogy kiválóan alkalmazható dilatációs hézagkitöltőnek úgy családi házaknál, mint ipari létesítményeknél egyaránt.

(Nem szabad elfelejteni, hogy ha a helyiség nagyobb, mint 40 m², vagy nem egyetlen anyaggal burkolnak és nagy kiszögelések vannak, akkor a padozatot feltétlenül dilatálni kell. Fűtetlen helyiségben 20 m² az előírás.)

pihenjünk egy kis zenével, hallgassunk FADO-t, a parafa hazájának jellegzetes zenéjét ...

 

 

III. A parafa, mint hő-, hang- és rezgésszigetelő anyag

Valamennyi természetes anyag közül a parafának vannak a legjobb szigetelési tulajdonságai. A parafa megőrzi minőségét, és igen sokféle hasznosításra teszi alkalmassá. A parafaszemcséket a parafa gyantájával préselik össze, így készül az agglomerált parafa tábla. A kiváló szigetelő képességgel rendelkező táblák bármilyen környezeti körülmények és klimatikus viszonyok között alkalmazhatóak. Az agglomerált parafa táblát hő-, hang és rezgés elleni szigetelésre használják fel.

Másik eljárással készült termék a fekete parafa, vagy más néven expandált parafa. Ez a termék olcsóbb az agglomerált parafánál, ugyanakkor kiemelkedő hőszigetelési tulajdonsággal rendelkezik. Mivel drágább az elterjedt EPS lapoknál, kevesen ismerik azokat a tulajdonságait, amik minden szigetelő anyagnál jobbá teszik. Az expandált parafa táblával szigetelt épület lélegzik, a táblák nem szívják magukba a nedvességet, rovarok, rágcsálók nem tesznek kárt benne.

Exp Parafa

Amerikában, Nyugat-Európában, de a szomszédos Szlovákiában is felismerték az expandált táblák előnyeit, és számtalan referencia igazolja ezt.

Az egyes épületszerkezetek hőszigetelése meglehetősen összetett dolog. Többek között meg kell oldani a hőátvitel csökkentését, a páralecsapódás megakadályozását. Ezeket a követelményeket az expandált parafa magas szinten kielégíti. Általános jellemzője, hogy jó hő- és hangszigetelést biztosít, kicsi a hővezetési tényezője ( lambda =0,037-0,040 W/mK), kiváló páraáteresztő képességű (lélegző szerkezet), a hajszálcsöveken nem szívja fel a vizet, tartós, sűrűsége 110-120 kg/m³, méretstabil, rugalmas, ellenáll a mechanikai hatásoknak és a vegyszereknek, nehezen éghető. Az egészségre nem káros, anyagát gombák és baktériumok nem támadják meg, állatok táplálékául, növényeknek tápanyagforrásul nem szolgál, környezetbarát (újrahasznosítható). Mínusz 180 ºC-tól +100 °C-os környezetben alkalmazható.

Az expandált parafa termékek egyszerűen, könnyen feldolgozhatók, jól vághatók. A lemezek rögzítése ragasztással illetve dübelezéssel történik. (A hangszigetelő lemezeket függőleges falra csak ragasztani, mégpedig flexibilis csemperagasztóval! V ízszintes szerkezetre csak fektetni kell.)

Előnyös tulajdonságainak köszönhetően minden épületszerkezetnél beépíthető, így magas- és lapostetők, (terasztetők, zöldtetők is!) födémek, homlokzatok (vakolt vagy szerelt), válaszfalak, kétrétegű falazatok, lábazatok hőszigeteléseként alkalmas. (Mindezek mellett még természetesen hangszigetelésként is működik.) A fent említettek alapján elmondhatjuk, hogy a parafa egyesíti a különböző hőszigetelő anyagok előnyös tulajdonságait.

Az egyik legkritikusabb feladat a lapostetők hőszigetelése. Az egyenes rétegrendű lapostető rétegfelépítése a következő: a megfelelően előkészített aljzatra védőfólia kerül, erre helyezik el az expandált parafatáblákat (eltolt hézagokkal), majd a párazáró réteget, a vízszigetelést és a járólapot építik be. A parafa viasztartalmának köszönhetően víztaszító tulajdonságú, ezért fordított rétegrendnél (ugyanúgy, mint a lábazatoknál) is alkalmazható. A lapostetők vízelvezetéséhez megoldást nyújtanak a parafa lejtésképző elemek. Ezek beépítésével javul a hőszigetelési érték, egyszerűbb lesz a kivitelezés, és csökken a tetőszerkezet önsúlya.

Magastetőknél mind szarufák fölé, mint szarufák közé és alá is alkalmazható.

Passzívházaknál már nem elég a gerendák közötti rész kőzetgyapottal való kitöltése, mivel a vastag szigetelés miatt a gerendák is hőhidaknak számítanak. Ezért a gerendák fölött is ajánlatos egy réteg szigetelő lap elhelyzése. A tervezéskor mindenkor vegyük figyelembe a hőtechnikai szabályokat, körültekintően kell eljárni az esetleges páralecsapódás miatt.

Homlokzatoknál a vakolat a többi szigetelőanyag alkalmazásához hasonlóan a felragasztott rabichálóra kerül. A többi alkalmazásnál (rétegrendek kialakítását is tekintve) is úgy kell eljárni, mint más szigetelőanyagoknál.

Az anyag felhasználásának kiemelt területe a hűtőkamrák hőszigetelése. Rendkívül fontos, hogy a hűtőkamrákat védjük mindenfajta víznek, párának a falon, teton, padlón keresztüli beszivárgásától, mivel a levegő relatív páratartalmának esetleges növekedése csökkenti a hűtőhatást.

Az anyag hőszigetelésre való felhasználását a helyi időjárási viszonyok figyelembevételével kell elvégezni.

Fontos tudnivaló, hogy az épületeket hűlő falfelületeit nem szabad belülről hőszigetelni, mivel az páralecsapódáshoz majd gombásodáshoz vezethet. Gombás és sóvirágos falfelületeket szigorúan tilos eltakarni, ráburkolni. A „beteg felületet” ki kell szárítani, gombátlanítani, gondoskodni a megfelelő szellőzésről majd megoldani az utólagos külső fali hőszigetelést.

HANGSZIGETELÉS

A hangszigetelésre használt expandált parafatáblákat válogatott nyersanyagból készítik. Szemcsézettségük egyenletes, a szemcseméret kicsi, és a táblák felülete homogén. A visszhanghatás megfelelő időtartamának eléréséhez olyan anyagokat kell használni, amelyek képesek az alacsony frekvenciájú hangok elnyelésére is. Ezt a követelményt a parafa kielégíti. Beépítésével csökken a hangvisszaverődés, ezért alkalmazható színházak, koncerttermek, iskolák, tanácstermek stb. szigetelésére. Az akusztikus viszonyok akkor is jelentősen javulnak, ha a terem mennyezetét borítjuk be expandált parafával. Az egymás melletti helyiségek, vagy a külvilág és az épület belseje közötti hangszigetelés akkor a legjobb, ha a falüregeket teljesen kitöltik.

Amennyiben lépéshang-gátlásként építjük be úsztatórétegnek, a megfelelő hatásfok elérése érdekében gondoskodni kell a falszegély helyes kialakításáról. A rögzítés csakis ragasztással történhet!

A gépek okozta rezgéseknek és az azzal járó zajoknak az épületszerkezetekre való átterjedését meg kell gátolni, ennek érdekében minden gépalapot szigetelni kell. A parafa rugalmasságának köszönhetően kiváló rezgéselnyelő tulajdonságú. A nagy tömörségű expandált parafatábla megfelelő vastagságban alkalmazva megoldást nyújt erre a problémára is. A forgalomban általában 120 kg/m3 sűrűségű expandált tábla kapható. A gépalapok tervezése mindenkor mérnöki munka, mint ahogy a parafa tábla vastagságának a tervezése is. A számításhoz segítséget nyújtanak a gyártó táblázatai.

UTÓLAGOS HANGSZIGETELÉS

Az utólagos hangszigeteléshez nincs általános recept, minden problémához, helyiséghez külön terv szükséges. Téveszme, hogy egy réteg parafa felragasztásával eredményt érhetünk el. Arról nem is beszélve, hogy sokan EPS lapokkal próbálkoznak. A honlap hangszigeteléssel foglalkozó oldalán is olvasható, hogy az épületakusztika meglehetősen összetett feladat. Mielőtt bármilyen termékre is pénzt költene, kérjen tanácsot.

A fentiekből is kiderül, hogy milyen széleskörű a parafa felhasználási lehetősége az építőipar területén. Érdemes a tervezéskor és a kivitelezéskor tájékozódni a mindenkori lehetőségekről, hogy optimális megoldásokat találjunk.

Amikor építkezünk, mindig figyelembe kell venni az összes költséget. Nem szabad csak maga a burkolóanyag áránál megállni, mert nem biztos, hogy az olcsó parketta az, ami kevés pénzbe kerül. Az alacsony ár szerezte öröm sokkal kevesebb ideig tart, mint a silány portéka okozta bosszúság. Mindig vegyük figyelembe a fajlagos m² költséget, azaz, hogy magáért a rendszerért mennyit kell majd fizetnünk (alapozó, aljzatkiegyenlítő, alátétlemez vagy ragasztó, burkolóanyag, lakk, szegélyléc, kivitelezési munkák, takarítás és a pszichológusunk), valamint mérlegeljük az ár-érték arányt is. Gondoljunk arra, hogy nem veszünk a falra gagyi festményt, csupán azért, mert olcsó!!!

És végül, ne feledjük, pl. a burkolat éppen az az épületszerkezet, amely mindig ott van a szemünk elott, amit látunk és tapintunk, ami javítja kedélyünket, ami felöltözteti otthonunkat.

Remélem cikkemmel sikerült némi segítséget nyújtani.

portugál parafa, portugál foci: Figo óriási gólja

 

Amire legyünk büszkék: Overdose győzelme
Overdose Baden Badenben
 
 
tervezés, tanácsadás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és/vagy +36/309663268