Falak szigetelése PhoneStar csendlap alkalmazásával

 

Lépcsőházakból beszűrődő zajok elleni hangszigetelés

Figyelem! Egy hatékony hangszigeteléshez megtervezett rétegerend és gondos kivitelezés szükséges.

Az alábbi cikkben olvashatnak lehetőségeket, de minden épület más, így egyénra szabott megoldást kell keresni.

Burkolatok, utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés és tanácsadás Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36/30-9663268

A lépcsőházakból beszűrődő zajok elleni hangszigetelés sokakat érintő kérdés. Szinte mindenkit érint, aki nem egyedülálló, földszintes családi házban lakik.

Korunk legidegesítőbb környezetszennyeződése a zajártalom. A fokozódó népsűrűség, a városiasodás, a sokak idegeire menő technikai vívmányok, a gépjárműpark és az iparosodás következtében egyre többféle és egyre erősebb zajokat kell elviselnünk. Ahol csend lenne, illetve ahol csak a természet neszeinek örvendezhetnénk, az erdőben, már ott sem remélhetünk csendet, mert a motorosok oda is eltalálnak. Lassan a Mont Blanc-ra kell mászni egy kis nyugalomért.

Egyszer egy kedves olvasó kért műszaki tanácsot arról, hogy lehetne a szobáját úgy leszigetelni, hogy csend legyen, síri csend. A válaszadó nem vehette túl komolyan a választ, mert párnázott ajtót javasolt. Nos, valljuk be, megértjük az olvasó óhaját, ugyanakkor a nem mérnök ember is hamar rájön, egy párnázott ajtó önmagában aligha jelent korrekt műszaki megoldást.

A legtöbb zaj az utca felől éri az embert, ezután a lépcsőház következik – szélsőséges esetektől eltekintve. Mielőtt bármilyen okosságot javaslunk, előtte egyrészt tisztázni kell a hang típusát, majd utána az épületszerkezetet, az építészeti megoldásokat. Mint már említettük, megkülönböztetünk lépéshangokat és léghangokat. A lépéshangot másképp kopogóhangnak is nevezzük. A lépések következtében rezgésbe kerül az a szerkezet, amin járunk, a padló vagy a lépcsőfok vagy a lépcsőforduló. Ez a rezgés továbbterjed a függőleges szerkezetbe, a falakba. Azt kell mondanom, hogy ha tervezői vagy kivitelezési hibából illetve hiányosságból kihagyták a hangszigetelést, akkor ezt a problémát már igen nehéz, csaknem lehetetlen orvosolni.

 Tervezői hiba az, amikor a lépcsőház mellett közvetlenül lakószoba van, egyenesen bűn, ha hálószobát terveztek be.  Nem ritkán láttam olyat is, hogy nagy forgalmú lépcsők, lépcsőházak szállodai szobák mellett vannak. A vendég ilyenkor sok mindenre képes, megismerni sokemeletnyi vendégtársa közlekedési szokásait, egyre nem képes, pihenni. Ha valaki soklakásos társasházban lakik, és nem lehet a lakótársakkal megbeszélni a lépcsőház felújítását, sajnos azt kell mondanom, hogy fel kell cserélni a hálószobát a lakás másik helyiségével. (Mondjuk a vendégszobával.) Amikor a lépcsőelemeket a falba kötik be, és az elemek és a függőleges szerkezet közt nincs rezgést elnyelő anyag. Az anyagtervezés is lehet a tervező felelőssége, ám sajnálatos gyakorlat, hogy a kivitelező az olcsóságra, nem pedig a minőségre törekszik, és nem mindig érdekli, hogy mi szerepel a tervrajzon. Ahogy úsztatott padló van, úgy úsztatott lépcsőburkolat is létezik. Ahogy már azt említettük, az úsztatás azt jelenti, hogy a burkolat egy rezgést elnyelő anyagban mintegy úszik. Kiváló úsztatóréteget lehet készíteni a fekete, úgynevezett expandált parafából. Nem drága, kiválóan elnyeli rezgéseket, nagy a teherbíró képessége. Talán egyedüli hátránya, hogy nem mindig fér be a rétegrendbe a vastagsága miatt (a legkisebb kapható vastagság 1 cm). Ennél drágább megoldás az agglomerált parafa, ugyanakkor kisebb vastagság, 2-4 mm is elég belőle. A lényeg abban áll, hogy ne csak a vízszintes felületre, hanem a falra is kell tenni szigetelőanyagot, legalább a burkolat vastagságának magasságáig. Az alapos rezgés elleni szigetelés azt jelentené, hogy a vízszintes és függőleges szerkezetek közé rugalmas szerkezeti elem kerüljön. Ha azonban a lépcsőszerkezetnél ez hiányzik, azt utólag már nem lehet pótolni.

Amennyiben szakszerűen hangszigetelnek, a hangelnyelési fok elérheti a 0,7-t (ha ez a szám 1, akkor beszélünk teljes hangelnyelésről). Még annyit fontos megemlíteni, hogy csakis ragasztással szabad rögzíteni, mivel a szilárd rögzítőelemek (szög, csavar) közvetítik a rezgéseket.

Phonwell Makett Fal Falec

 

A léghanggátlás már egészen más probléma. Ennek a tervezéséhez tudni kell, hogy milyen típusú hangok ellen kell védekezni, tudniillik, minden anyag más frekvenciájú hangokat nyel el. Ezért van az, hogy annál jobb egy helyiség hangszigetelése, minél többféle anyagból készült a szigetelés. Pl. egy hangos helyiség, mozi, koncertterem szigetelése egy bonyolult szendvicsszerkezet, amely többféle sűrűségű anyagból áll. Természetesen akkor a leghatékonyabb egy szigetelés, ha a hangkeltő forrás felőli oldalról építik be. Sok esetben ez nem megoldható, „rossz szomszédság, török átok ..”. Ilyenkor az ember vagy támad (napestig üvölteti a szomszéd „kedvenc” műsorát, vagy bekapcsolva felejti a fúrógépet, esetleg a 100dB-es lombporszívót). Ennél szakszerűbb, ám költségesebb megoldás, ha leszigeteljük a lépcsőház oldali falat. Erre a célra többféle megoldás létezik. Mint említettük, akkor végzünk hatékony munkát, ha többféle, viszonylag nagy sűrűségű anyagokat építünk be. Nincs értelme ugyanannak az anyagnak a vastagságát egy bizonyos (előírt) vastagság után növelni, mert a hangszigetelési érték nem egyenes arányban, hanem logaritmikus arányban emelkedik. Ennek megfelelően javasoljuk egy 4 mm vastag parafa lemez elhelyezését, erre 15 mm vastag hangszigetelő táblák kerülnek, amelyeket a nagy súlyukra való tekintettel rugalmas dűbellel rögzítünk. A lapokra kerül a borítás, amihez rendszerint tűzgátló vagy hangszigetelő gipszkartont javaslok. Ennél biztosabb, bér több helyet igénylő megoldás a rugalmas ágyazatra kerülő falécezésre vagy fémvázra szerelt Csendlap -  PhoneStar - táblák, elé rögzítsünk gipszkarton szárazvakolatot. A gipszkarton és a meglévő fal közé nagyobb sűrűségű kőzetgyapotot is betehetünk. Az építésnél gondoskodjunk arról, hogy a csatlakozások legyenek szintén rugalmasok, azaz az előtétfal és az lécezés alá is tegyünk rugalmas parafa csíkot.

Sajnos ezek a megoldások teret vesznek el a lakásból, de a zajt, ha nem is szüntetik meg, de mindenképpen csökkentik.

 

Burkolatok, utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás +36/30-9663268

 

Rövid videó a szigetelő lemezről: