Faburkolatok fürdőszobába

Boxler Furdo4

tervezés, tanácsadás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és/vagy +36/309663268

A napokban egy ismerős burkoló barátomat hallottam, amint egy igen óvatos vásárlónak ajánlott egy parkettát: miért ne használna természetes fát a fürdőszobába? Tán a vikingek tankokkal keltek át az óceánon? S valóban … a régi idők gályái, majd vitorlásai mind-mind fából készültek, és milyen jól bírták a vizet.

A legszebb, legtermészetesebb anyagtól vonjuk meg magunkat a túlzó aggódás miatt, a túlzó és csak látszattökéletességre vágyás miatt.

Az elődeink nem csak teakfát és egyéb egzótákat használtak a különféle vízi járművek készítéséhez.

És nem akartak minden felületet egyformának látni, és nem aggódtak egy kis sérüléstől, és nem akartak mindent vadul lelakkozni, ezzel éppen a lényegétől megfosztani egy nemes felületet.

Azonban a kereskedőnek, gyártónak tudni kell, a vevő az úr, és éppen ezért egy különleges technológiának köszönhetően tökéletesen vízálló, a víz hatásainak ellenálló, különlegesen strapabíró rétegrendű faburkolatot sikerült kifejleszteni.

Fa a környezetünkben

A fa az élet és a család szimbóluma, a fa a házat építő ember legfontosabb építőanyaga. A fa, amelynek kisugárzása, illata életünk nélkülözhetetlen eleme, kiváló szigetelőanyag is. Az energia, a meleg egyre féltettebb kincsünk. Egyre nehezebb a föld mélyét rabolni, közben a levegőnket szennyezni, és egyre drágább a megszokott kényelmünket fenntartani. Olyan lehetőségeket kell keresni, ami egyszerű, ami a megtartott komfortunk mellett nem növeli a kiadásokat.

Passzív energiahordozót kell tartani a környezetünkben, olyat, ami ugyan nem fejleszt, de nem is enged el energiát. Nem engedi, hogy testünkből elillanjon a meleg, ahogy felöltöztetjük testünket, úgy öltöztetjük fel környezetünket is.

Egy régen ismert, de mégsem eléggé elterjedt fogalmat kell a köztudatban elterjeszteni, ez pedig a hőtartás. Egyszerűen megtapasztalhatjuk, hogy mit is jelet ez a szó. Mezítláb lelépünk a padlóra, és hideget vagy meleget érzünk. Ha kőre lépünk, kemény és hideg, ha fára (esetleg parafára), akkor lágyabb és meleg az érzetünk.

Meg kell jegyezni azt a tényt, hogy a fa akkor meleg, ha nincs padlófűtés. Ha van, az sem jelent gondot, vannak olyan faparketták, amelyeket kifejezettem padlófűtéshez fejlesztettek ki. Képzetünkben és érzékeinkben társul a két jellemző, a keménység és a hidegség. Vagy éppen az ellenkezője: lágyság és melegség. Nos, nem véletlen, hogy éppen ezért egyre több fával vesszük körbe magunkat.

Csukjuk be a szemünket, álmodozzunk. Ülünk egy illatos, meleg vízzel teli kádban. Fáradt testünk átadja magát a pihenésnek, egy kellemes háttérzene hatására szinte átlépünk az álom kapuján … Aztán nyúlnánk a puha, fehér törölközőnkért, kilépünk, mert nem érjük el. És akkor, a hideg kőre lépve felébredünk. Gondoljuk csak el, mennyivel kellemesebb lett volna, ha a padlónk a meleget jól tartó fából vagy parafából van. A kő is nemes anyag, de a fa valami egészen más. Sokan félnek beépíteni vizes helyiségekbe, mivel naponta olvashatjuk a figyelmeztetéseket, óvjuk parkettánkat a nedvességtől, ázástól.

Noha – mint már említettem – a fa régóta használt, ismert anyag, elfelejtettük a tulajdonságait. Elfelejtettük, hogy életünk során velünk él, formálódik, változtatja a színét. Minden egyes lap más és más, mint ahogy nincs két egyforma arc az emberek között, úgy nincs két egyforma erezetű fadarab sem.  Mára olyan különleges eljárásokat, technológiákat fejlesztettek ki, hogy nyugodtan burkolhatjuk fával az egész lakásunkat, kezdve a nappalinkat, a hálónkat, de akár a konyhánkat és a fürdőszobánkat is. A különleges, régi kúriák ódon hangulatát pedig csak ezek a burkolatok nem törik meg.

Talán hihetetlen, hanem szinte bármilyen fafajta megjelenhet fürdőnk padlóján, így az antik tölgy vagy a strukturált felületű fenyő is. Minden egyes lap kézzel készül, egyedi tervek alapján. A felső réteg anyaga szúette, eredeti, százéves tölgyfa gerendák gondosan elkészített, 5,5 mm vastag furnérja.

7 Rtg Faparketta

Egy-egy lap hossza meghaladhatja a nyolc métert is, ezzel lehetővé téve, hogy egy deszka a helyiség teljes hosszán végigfusson. Aki antik hagyományt, esetleg egy barokkos külsőt szeretne, az is elégedett vevő lehet, többféle intarzia között lehet válogatni. Az intarziákat pontos tervek alapján 80x80 cm-s, körben csap-hornyolt táblákban gyártják. Külön kérésre ettől eltérő is lehet.

A felületnemesítés sokféle lehet, pl. pácolás, kefélés, füstölés, strukturálás, de a felületkezelés a teljesen természetes alapanyagokból készült olaj és különböző viaszok keverékével történik. A fa csakis ezzel őrizheti meg a valódiságát, a természetben képződő olajok és viaszok adják meg a meleg, enyhén vagy mélyen vörösesbarna színét.

Boxler Furdo7

A különleges technológiával készült, hagyományokra és a sok-sok tapasztalatra épülő tudással kifejlesztett faparketták bármelyik stílust, divatot követhetnek. Napjainkban szeretik a bizarr, az ellentétekkel és ellentmondásokkal teli, provokatív, ugyanakkor nosztalgiára hajlamos irányzatokat. Egy dologban teljesen biztosak lehetünk: ezekkel a termékekkel egészen különleges belsőépítészeti hatást, és teljesen biztonságos műszaki megoldást tudunk előcsalni.

(megjelent a Parkettamagazinban)

tervezés, tanácsadás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és/vagy +36/309663268