Kopásállóság - karcállóság - igénybevételi osztály

Nemrég egy nagy bevásárló központban nem is annyira érdekes, mint inkább - sajnos - gyakran előforduló párbeszédre lettem figyelmes. Kíváncsi, információra éhes és némiképpen félretájékoztatott vevő érdeklődött egy faparketta kopásállósága iránt. Ez a kulcsszó , hogy kopásállóság, úgy került a köztudatba, mint a hőszigetelés témakörben a hőátbocsátási tényező. Jól hangzó szakszó, aminek a valós jelentésével kevesen vannak tisztában. A nagy nehezen előkerített, pár hét alatt "kiképzett" boltos legény aligha adhatott kimerítő választ. Erre a jelenségre nem szabad haragudni.

A burkoló szakma komoly tudást igényel, a vevőnek pedig nem a kell a szakmában elmélyülni. Szerencsére sok szaküzletekben tanult és tapasztalt eladók végzik a munkájukat, így kérdéseinkre szakszerű választ kaphatunk. Addig próbáljuk meg tisztázni a burkolóanyagok kopásállóságának a kérdését. 

Burkolatok, utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás +36/30-9663268 és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az építőiparban a burkoló anyagoknál a kopásállóság nem más, mint a különböző, hideg- vagy melegburkoló padlólapok mechanikai jellegu koptató hatásokkal szembeni ellenálló képessége. Ez a tulajdonság lényeges szempont a padlóburkoló lap kiválasztásakor.

 

Az erős hatásoknak kitett területeket, mint pl. az előszobát, a folyosót nagyobb kopásállóságú lapokkal érdemes burkolni annak érdekében, hogy hosszú időn át megőrizzék felületi minőségüket.

I. A kifejezést először a kerámialapokkal kapcsolatban alkalmazták. Attól függően, hogy milyen a felület minősége és hol lehet alkalmazni, különböző osztályokról beszélhetünk. Magyarországon kopásállóságot pl. az MSZ EN-154 alapján határozzák meg. A különböző osztályokba sorolt lapokat az alábbiak szerint jelölik: (Ennek a jelnek a típuskód, a minőségi osztály és a színárnyalati jelölés mellett szerepelnie kell minden egyes dobozon!)

  • PEI I - csak fal burkolásához való, gyenge kopásállósága miatt járófelülethez nem megfelelő.
  • PEI II - lakásokban, családi házakban kopásnak kevéssé kitett belso helyiségeiben, pl.lakó-, háló-, fürdőszobákban, stb.
  • PEI III - lakásokban, irodákban erosebb kopásnak kitett felületeken: eloszobákban, közlekedokben, teraszokon stb., illetve nem nagy forgalmú középületek helyiségeinek kül- és beltéri burkolataként.
  • PEI IV - közösségi terekben, pl. lépcsőházak és közintézmények erősebb kopásnak kitett felületein.
  • PEI V - lakóházak, intézmények, irodák, üzletek, stb. eros koptatásnak kitett külsőés belső terei normál cipő használatát feltételezve (kivéve nagyforgalmú bevásárló központok, ABC-k repülőterek és vasútállomások fogadóterei, benzinkutak, stb.) Külső terek burkolására természetesen fagyálló, mázas kerámialapokat kell használni, ezek kopás- és karcállósága, valamint színtartóssága magasabb!

A kopásállóság mellett említést kell tenni a karcállóságról is. A karcállóságot a fal- és a padlóburkoló lapoknál egyaránt speciális eszközökkel 1-10-es skálán belül vizsgálják. Ezt a tulajdonságot a dobozokon nem szokás feltüntetni, de általában jellemző, hogy a matt, ezen belül is a rusztikus felületű lapok karcállósága lényegesen jobb, mint a fényes lapoké.

II. Más kérdés a melegburkoló lapok, a parketták vagy a laminált lapok kopásállósága. Azoknál a parkettáknál, amelyeket nem gyárilag felületkezelnek, a kopásállóságot a lakk és a lakkozás, vagy az olaj illetve olajozás minősége határozza meg. Ez utóbbiról azonban - értelemszerűen - a gyártó nem adhat bizonylatot. A mechanikai sérülésektől a felületkezelő anyag védi a fát.

Kopásállósági osztályok laminált padlónál, illetve vinil koptatóréteggel ellátott parkettáknál
A laminált padlók felületét a parkettával és furnérpadlókkal ellentétben nem valamilyen fára vagy parafára felvitt lakk, olaj vagy viasz védi. A felső réteg egy műgyantával (általában melamin gyantával) átitatott papírból készült vékony fedőréteg (overlay), amit a dekorpapírral (nyomott papírokkal, túlnyomórészt fastruktúra utánzatokkal vagy bármely más felületi mintával) együtt egy hordozólemezre (HDF) préselnek.


Az overlay-k átlátszó papírsávok, amelyeket impregnáló fürdőben folyékony melamin gyantával itatnak át. A laminált padló a minőségét ill. kopásállósági osztályát illetve kopással szembeni ellenállóságát úgy fokozzák, hogy a gyantákhoz korund szemcséket (olyan ásványi részecskéket, amelyek pl. a csiszolóanyagokban is megtalálhatók) adnak. A fedőréteget a dekorpapírral együtt préselik a hordozólemezre .

A préselés során a nyomás és a hő hatására a papír a melamin gyantával szilárd felületté olvad össze. (A legújabb fejlesztések szerint a festés már a hordozórétegre kerül, erre olvad rá a műgyanta. Egyes típusú gyártmányoknál papír helyett vékony fafurnért alkalmaznak.) A laminált padló koptató hatásokkal szembeni ellenállását a DIN EN 13329 szerint a következő kopásállósági osztályok szerint adják meg (AC 1- AC 5-ig).  

Kopásállósági osztály AC 1 AC 2 AC 3 AC 4 AC 5
IP érték > 900 > 1800 > 2500 > 4000 > 6500
           
Régi IP értékek 2000 4000 2500 10000 15000
Régi osztály W 1 W 2 W 3 W 4 W 5

A kopásállósági osztály megállapítása úgy történik, hogy a vizsgálandó lapot (vizsgatestet) egy vizsgálószerkezetre feszítik, majd mozgó dörzspapírral borított kerekeket (ún. dörzskerekeket) nyomnak a laphoz. A vizsgatest kopását minden 100. fordulat után megvizsgálják. A dörzskerekeken lévő dörzspapírt minden 200. fordulat után cserélik. A kezdő kopáspont (IP) az a pont, amelyen a dekorréteg kopása először jelentkezik egyértelműen.

Néhány éve azonban nem a kopásállóság a beépíthetőséget meghatározó irányadó tulajdonság. Ennél sokkal összetettebb jellemző a DIN EN 13329 számú szabvány szerinti hasznosítási osztály. A hasznosítási osztályozás irányt mutat ahhoz, hogy milyen alkalmazási területekre milyen igénybevételi osztálynak megfelelő terméket alkalmazhatunk. Ez az osztályozás a fogyasztónak tájékozódásul, a gyártónak a termékei osztályozására szolgál. A hasznosítási osztályokba a laminált lapokat ellenálló képességük (kopás, ütésszilárdság, fényállóság) szerint sorolják be.

Az igénybevételi osztályokat piktogramokkal és számokkal jelölik, az alábbiak szerint. Az első szám az alkalmazási területet, a második szám a használat intenzitását határozza meg. Ezek szerint a lakásokat 1-es, az irodák 2-es, az ipari célú létesítményeket 3-as számmal jelzik, a második szám a forgalom nagyságától függően 1-3-ig terjed. Azaz 1-3 figura látható a képen. (Ha 4-es a második szám első jele, akkor ipari célú felhasználásról van szó.)  

Igénybevételi osztály Alkalmazási terület Használat intenzitása Igénybevétel leírása Alkalmazási példák
 Lakás, magán- használatú terület mérsékelt Idoszakos használat Hálószoba,
vendégszoba.
 Lakás, magán- használatú terület normál Normál használat Nappali,
étkezőszoba,
belső folyosók.
 Lakás, magán- használatú terület erős intenzív, fokozott használat Lépcsőházak,
bejárati folyosók,
konyhák.
 Középület területei mérsékelt Idoszakos használat Szállodai szobák,
konferenciatermek,
kisirodák.
 Középület területei normál Normál használat Óvodák, irodák, várótermek, szállodák előterei, butikok
 Középület területei erős intenzív, fokozott használat Folyosók, nagy irodák, áruházak, osztálytermek

Kopásállóság készparkettánál (gyárilag felületkezelt parkettánál)
Az EN 438-2,6 szerinti méréseket a laminált lap vizsgálatához hasonlóan végzik. Gyorsan forgó acélkerékre rögzített csiszolópapírral egy kb. 100 cm2-es parkettaelemet koptatnak. A fordulatszám egy jobb minoségu parkettánál meghaladhatja a 2000-et.
A korszerű nanotechnológiának köszönhetően olyan kerámia lakkokat használnak a gyártók, amelyek alkalmazásával fa- vagy parafa készparkettákat is beépíthetünk a nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekbe. Amennyiben egy parketta tartósságáról akarunk meggyőződni, figyelembe kell venni a termék ütésállóságát, karcállóságát és az alapanyag keménységét.

Ütésállóság
Az ütésállóság mérése közben egy acélgolyót ejtenek a felületre. Az ütésállóság mértéke az a magasság (milliméterben kifejezett értékkel), ahonnan a golyót leejtve a lakkozott felület nem károsodik. (Pl. 1500 mm)

Karcállóság
Az EN 438-2,14 alapján történő karcállósági vizsgálat során egy erre a mérésre kifejlesztett szerszámot nyomnak a felületre. Azt az erőt mérik (N-ban), amelynél a felületen az első jelek megjelennek. Ha ez az erő nagyobb, mint 1 N, akkor jobb minőségu parkettáról van szó.

Keménység
A parketta keménysége attól függ, hogy a termék melyik fafajtából készült.
Az egyes fafajták keménységét az alábbi táblázat mutatja.
Többféle meghatározás is létezik, a leggyakoribb az ún. Brinell skála szerinti keménység, (Mpa). A Brinell keménység meghatározása (tilo)  

Tölgy 35 Akác 47 
Bükk 30 Gozölt Akác 47  
Koris 38 Cser 32  
Juhar 29 Merbau 34  
Cseresznye 31 Vörösfenyo 21  

 A különleges lakkokkal kezelt fa vagy parafa parkettáknál szintén létezik a piktogrammokkal jelölt használati osztályozás. Ez azonban kizárólag a különlegesen erős kerámialakkokkal felületkezelt, illetve a vinilréteggel impregnált természetes parkettáknál találjuk meg. Ugyanakkor pl. a keményviasz-olajjal kezelt fa vagy parafa lapok is megfelelő, a külső hatásoknak kiválóan ellenálló felületet képezhetnek.

 Láthatjuk, a különböző termékeket nem mindig lehet egymással összehasonlítani. A fentiek alapján beláthatjuk, érdemes szakember tanácsát kérni.

Burkolatok, utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás +36/30-9663268