Címlap

Fürdőszobák szellőztetés

 

tervezés, tanácsadás: +3630/9663268

 

Gyakori probléma, hogy a fürdőszobákban a levegő magas páratartalma és az állandó nedvesség hatására a falak és a szögletek begombásodnak, illetve a festék lepereg.

Használhatunk különböző tisztítószereket, vegyszereket, ez nem elég a megoldáshoz.

A festék lepergésének és a gombásodásnak a megelőzése kétféleképpen történhet. Mindkettő alapja a szellőztetés. Szellőztetni kell a helyiséget, illetve az épületszerkezetet. Mit is jelent ez?

Az épületszerkezet szellőztetése azt jelenti, hogy a falazat legyen páraáteresztő. Régen, azokban a helyiségben, amelyeket minden nap használtak, amikor még meszeltek, nem volt ilyen probléma. A falak vizesedtek, aztán kiszáradtak. A mész egyrészt áteresztette a párát, másrészt fertőtlenített. A szigetelés hiánya itt is problémát jelentett, a sókivirágzást nem lehetett elkerülni (ez a falazat anyagából kioldódott, majd a fal felületén lerakódott ásványi só, lehet többféle, nem minden sóvirág salétrom), ellenben ritkábban tapasztaltak gombásodást. (Vályogházaknál egyáltalán nem.)

A diszperziós festékek elterjedésével merült fel a fenti probléma. Ezek a nagyon mutatós, könnyen kezelhető, mosható festékek lezárják a pára útját. A pára ellenben közlekedni akar, tehát lenyomja a festéket. Ha azt látjuk, hogy a mennyezetről mállik a fal – lapokban válik le- szinte biztosak lehetünk abban, hogy az említett problémáról van szó. Azaz a pára a fal másik oldala felől igyekszik átjutni. A festés oldala felől viszont foltok jelennek meg, ez pedig a gombásodás jele. A pára lecsapódik a párát át nem eresztő falon, ez pedig a gombák kiváló táptalaja. Különösen akkor, ha sötét a helyiség. Manapság nagyon sok korszerű festék kapható, a diszperzitek közt is van lélegző, azaz páraáteresztő. Másrészt kaphatók felhasználásra kész mész alapú festékek is.

A szellőztetés másik fajtája a helyiség levegőjének az áramoltatása. Szerencsés esetben a fürdőszobáknak van ablakuk. A hőszigetelés fontossága, az alapanyagok korszerűsödése következtében olyan nyílászárókat fejlesztettek ki, amelyek szinte tökéletesen légzáróak. Ennek köszönhetően jó hő- és hangszigetelők lesznek, azonban nem eresztik át a párát. A fejlesztők persze erre is rájöttek már, egyre inkább lehet olyan termékeket is kapni, amelyeknél a probléma megoldott. Tehát megoldott egy bizonyos mértékű infiltráció. A vásárlásnál tehát erre is figyelni kell. Fürdőszobáknál nem elég azonban ez az infiltráció, naponta illik többször alaposan kiszellőztetni.

Lakótelepi lakásoknál gyakori elrendezési elv szerint a fürdőszobáknak nincs ablakuk. Itt különösen kell arra figyelni, hogy megfelelően páraáteresztő festékkel fessünk. Másrészt tartsuk gyakran nyitva az ajtót. Harmadrészt pedig használjunk megfelelő szellőző berendezést. A paneles szerkezet miatt behatárolt a szellőző kiválasztása. Ezt csak szakember tanácsára tegyük.

Az előírt légcserét (fürdőszobáknál kb. 60 m3/óra friss levegő biztosítása szükséges) gyűjtő rendszerű szellőzőkkel biztosítják, amelyek az egymás fölötti lakásokból egy szabályozó szelep közbeiktatása mellett szívják el a levegőt. A szellőző gyűjtőcső axiális ventilátorral vagy gravitációs elven működik.

Vizsgálatok során megállapították, hogy egyes 30-40 éve működő szellőző csatornákban különböző mértékű és állagú lerakódások találhatók. A vizes helységekhez tartozó csatornákban időnként nedves lerakódások is észlelhetők.

A szellőző berendezések légtechnikai vizsgálata azt mutatta, hogy nem zárható ki a visszaáramlás sem, amikor a gyűjtő csőből valamelyik lakás felé visszaáramlik a szállított levegő. Ezt a lakók, különböző szagok formájában rendszeresen érzékelik is.

A visszaáramlás alapvetően a konstrukció fogyatékosságaira, illetve a rongálódásra vezethető vissza, de szerepet játszanak a szakszerűtlen átalakítások is. A szellőző berendezések bizonytalanul működnek, ezért elengedhetetlen az időnkénti tisztítás-fertőtlenítés. A tapadékok bakterológiai vizsgálata a (Coliform, E.coli, mikroba, penészgomba, élesztőgomba), és mindenekelőtt a nedves tapadék előfordulása megerősíti a tisztítás szükségességét.

Kifejlesztettek egy eljárást a paneles lakóépületek szellőző berendezéseinek tisztítására speciális gépének alkalmazásával. Az eljárás 30 m-ig, 100-600 mm csővezeték méretig, kör- és négyszög szelvényű vezetékeknél egyaránt alkalmazható. Az eljárás 10 szintig alkalmazható, egy 6-8 gyűjtőszellőzőt tartalmazó lépcsőház tisztítása 8-10 óra alatt elvégezhető.

A panelprogramban többek közt szerepel a társasházak szellőzőrendszerének korszerűsítése.) Kérdés, hogy mikor valósul meg. Addig is tárjuk ki az ablakokat, ajtókat …