Parafa és a fenntartható környezet

Parafa – a fenntartható építészetért +36309663268 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Hosszú évek óta foglalkozom ezzel a különleges természetes - természeti -  képződménnyel, amelynek a neve parafa. Ez alatt az idő alatt számtalan cikket írtam már erről a még mindig – méltatlanul - viszonylag kevéssé ismert és sokszor ismeretlenül is elutasított anyagról. Időről időre más kérdésre kell választ adni, más az, ami az építkezőket a legjobban foglalkoztatja. Az utóbbi néhány években központi témává vált a takarékosság. Ennek tükrében próbálom megismertetni ezt az örökké megújuló, természetes, a környezetet nem szennyező, ugyanakkor kiváló szigetelési tulajdonságokkal rendelkező anyagot.

Mivel nem köteleztem el magam egyetlen konkrét termék mellett sem, igyekszem tudásom szerint a legjobb megoldást ajánlani.

Környezetünk óvása 

Azt szoktam mondani, hogy a parafa olyan, mint a bárányon a gyapjú. 25 évente lehántják a paratölgy kérgét, de ez nem károsítja a fákat, mivel az egy egyszerű fejtési eljárással szinte magától leválik a növény törzséről, majd hamarosan újra termelődik. Ezt a kérget dolgozzák fel a dugógyárak és az építőipar.

A Föld lakosságának és az emberek igényének emelkedésével egyes területeken szinte ész nélkül irtják az erdőket, ugyanakkor tömegesen állítják elő a szintetikus termékeket. Elmondhatjuk, hogy a parafa egy harmadik választás, hiszen a fa nem pusztul el, nem is kőolajszármazék, hanem egy természetes, ám újratermelődő anyag. Ahogy a bárány újra növeszti a gyapját, úgy növeszti újra a fa a kérgét. Ez a kéreg a parafa, a paratölgy kérge.

 

 

Mi is az a parafa  

Maga a parafa, mint anyag rendkívül érdekes, összetett sejtszerkezetből áll. A sejtek fala rugalmas, nagyon erős, viaszos, a sejt belsejében viszont a legtisztább levegő van. Millió éves leletekben is megőrizték az eredeti állapotukat a parafa sejtjei, ez is bizonyíték arra, hogy – ellentétben sok tévhittel – a parafa nagyon tartós. Régi városi házak bontásakor azt tapasztalják, hogy a beépített hangszigetelő parafa lemezek semmit nem vesztettek a tartósságukból, rugalmasságukból. A Titanic elsüllyedése után hónapokig lebegtek parafa darabok a hullámok tetején, mivel már hajó gyártásának idejében is ismerték az anyag kiváló szigetelési tulajdonságait, és az összes hűtőkamra szigetelése is parafa volt.

parafa és a kérgek

Mikor fedezzük már újra fel? 

 A két világháború között felfedezték szintetikus anyagok sokoldalúságát és olcsó előállítási lehetőségét. A természetes anyagok háttérbe szorultak, megkezdődött a tömeggyártás, és az ezzel együtt járó gazdasági fejlődés. Ugyanakkor nem számoltak a környezet károsításával. Néhány éllovas már a harmincas években felhívta a veszélyre a figyelmet, de nem vették komolyan a figyelmeztetést. Sok évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy az ember ráeszméljen a veszélyekre, életformájában több szerepet kapjon a környezettudatosság, pl. az energiatakarékosság, a szelektív hulladékgyűjtés, a természetes anyagok alkalmazása stb.A faparkettához, és később a PVC-hez szokott építkezők, a tervezők és a mesteremberek sokáig kétségekkel fogadták a parafa burkoló anyagot. A polisztirollal és szálas (üveg- vagy kőzetgyapot) szigetelőanyaggal dolgozó szakemberek vagy vásárlók a mai napig sem ismerik a parafa szigetelést, és ha ismerik, akkor is idegenkednek tőle. Külföldön, akár már a szomszédos Szlovákiában is – a magasabb árfekvés ellenére - egyre elterjedtebb a parafa használata. 
Vannak emberek, akik nem akarják az életüket egy olyan lakásban leélni, amely nem lélegzik, ahol csupán a mesterséges szellőztetéssel lehet megoldani a szükséges légcserét.
Akár az összes iparágban, itt is, az építőiparban sok vita folyik arról, hogy mi a legjobb megoldás. A technológiák fejlődésével mindig újabb megoldandó problémák generálódnak. Egy hagyományos, nádfedeles, apró faablakos, hajópadlós vagy éppen csak döngölt padlós  vályogházzal sokkal kevesebb gond volt, mint pl. egy minden technikai eszközzel felszerelt, modern technológiával készült, korszerű, jól körbeszigetelt modern lakóépülettel. Természetesen más komfortérzetet is nyújtottak ezek a házak, és mint tudjuk, mindennek megvan a maga ára.

A parafa lehetőségei

Parafa Mindenhol

A kis kitérő után visszatérek az alaptémához: mi is az a parafa, mire jó a parafa. A parafa építőipari felhasználása tehát alapjában véve két témakörre oszthatjuk, az egyik a burkolóanyagok, a másik a szigetelő anyagok köre. A burkolóanyagok terén óriási fejlődés tapasztalható, a gyárak egymással vetélkednek a vevők kegyeiért. Így ma már elmondhatjuk, hogy nincs a lakásban vagy akár egy középületben olyan helyiség, amit ne lehetne parafával burkolni. Természetesen, mivel a parafa burkoló anyag a melegburkolatok része, így az adott beépítendő területnek meg kell felelnie a melegburkolatokkal szemben támasztott követelményeknek. Ez azt jelenti, hogy az adott helyiség legyen megfelelően vízszigetelt, a fogadó felület legyen száraz (maximum 2%-s, CM készülékkel mért nedvességtartalom), stabil, sima, tiszta és pormentes. Aki nagyjából jártas a burkolásban, tudja, ezek nem rendkívüli elvárások, a padlószőnyeg kivételével minden burkolóanyagnál - legyen az PVC, linóleum, faparketta, laminált lap, gumi - figyelni kell ezekre a követelményekre. Amikor a lakásunkat, irodánkat burkolni szeretnénk, az elsődleges szempont mindig a műszaki (vagy hasznossági) és az esztétikai igényünk fogalmazódjon meg, ezután döntsük el, mi mellett döntünk. Amikor megkérdezik tőlem, hogy mi az az érv, amiért a parafa mellett kellene dönteni, azonnal három nagyon fontos tulajdonságra hívom fel a figyelmet. 

A parafa tulajdonságai

A természet egyszer már kitalálta, az ember csak utánozni szeretné: a parafa a különleges sejtszerkezetének köszönhetően nagyon jól szigetel. Egy egyszerű kopogtató készülékkel pillanatok alatt bebizonyítható, hogy milyen jó lépés-és léghanggátló tulajdonsága van. Aki idegenkedik egy parafa parkettától, annak is azt ajánlom, hogy legalább lépéshanggátló rétegként parafát válasszon a laminált burkoló lapjai alá. A használat során meghálálja a befektetést és a bizalmat, úgy a lakó, mint a szomszéd. A beépítésnél mindenképpen kövessük a szakember tanácsát, olykor apróságokon múlik a megfelelő hatékonyság – pl. a falszegély elhagyása miatt a rezgéseket közvetítik a szomszédos szerkezetek. A hőszigetelő, és az ezzel összefüggő hőtartó képességének köszönhetően mindig meleg a tapintása. Nem kell padlófűtés ahhoz, hogy mezítláb lehessen rajta járni. A parafa nem vezeti el a test hőjét, így melegnek érezzük nemcsak a felületet, hanem az egész burkolt helyiséget. Személyes tapasztalatom, hogy a központi fűtés termosztátját két fokkal lejjebb lehetett állítani, anélkül, hogy a hőérzetünk változott volna. Ha szellőztetünk, nem hűl ki a lakás, mert a burkolat visszasugározza a meleg. Amennyiben padlófűtésünk van, abban az esetben is alkalmazható, de burkolás előtt nagyon fontos a padlófűtésre vonatkozó épületgépészeti szabványok betartása. Ezen kívül a burkoló kérjen felfűtési jegyzőkönyvet. Ahol gyermek, vagy idős ember él, megértjük, hogy a burkolat rugalmassága, lágysága is nagyon fontos elvárás. Az egész napos munka után hazatérő, és a konyhába „kényszerült” háziasszonyoknak sem jó a hideg és kemény kövön topogni. A rugalmatlan burkolat tönkreteszi a gerincoszlopot. Gondoljunk a gyógycipőkre, ezeknek a béléseit is parafa alkotja. Régebben persze az egész talpat parafából alakították ki, most ha mást nem, egy pár milliméter vastag betétet tesznek bele. Szintén tévhit, hogy a parafa nem tartós. Nos, a cikk elején is olvasható példákból kiderülhetett, hogy bírja az évmilliókat vagy akár csak az évtizedek hatásait, akkor talán a lakásunkban sem megy tönkre egyhamar. Maga az anyag nem kopik, nem veszít a tulajdonságaiból. Azonban ha nem felületkezelik, akkor szennyeződik. Ezért minden parafa burkolatot – attól függően, hogy hová építjük be - valamilyen módon felületkezelni kell. Kivételt képeznek azok a készparketták, amiket már gyárilag kezeltek. Sokféle eljárás létezik, erre a ki is térek a későbbiek során.

Parafa burkoló anyagok

Ragasztható lapok

A legszebb, legérdekesebb téma a parafa burkolóanyagokról szól. Amióta először elkezdték gyártani, óriási fejlődésen ment keresztül. A dugógyártásból megmaradt granulátumot préselik össze a saját és egyéb növények természetes gyantájával, ez képezi a termékrendszer alapját. Egyes termékek, az úgynevezett masszív parafa lapok, csak a préselt lemezek pontos méretre szabott darabjai. Ezek 4-6 mm vastagok, a kiegyenlített aljzatra teljes felületen, kontaktragasztóval kell rögzíteni. A teljes száradás után három vagy négy lakkréteg kerül rá. Ki kell hangsúlyozni, hogy csakis parafa lakkot használjunk, mivel a fához való lakkok nem elég rugalmasak, így falakk alkalmazásakor terhelés esetén pókhálószerű törést tapasztalhatunk. A parafához kifejlesztett lakk, akár matt, selyemfényű vagy fényes, megfelelően rugalmas, követi a parafa benyomódását, illetve az újbóli kisimulását. Aki nagyon ragaszkodik a természetes anyagokhoz, az erre a célra alkalmas olajjal is kezelheti a felületet. Az olaj beivódik az anyagba (nem olyan mértékben, és nem olyan gyorsan, mint a fába, ezért csak tapasztalt szakember végezze el a munkát), az anyag belsejében kikeményedik. Mivel az olaj nem különálló réteget képez, hanem a parafa részévé válik, sokkal jobban megtartja az eredeti tapintást, ugyanakkor sokkal jobban kiemeli az erezetet, sokkal szebb látványt nyújt. Készakarva nem írom, hogy kölcsönöz, mivel a két természetes anyag csodálatosan kiegészíti egymást, sőt erősítik a jó tulajdonságokat. Sok embernek nem tetszik az egyszerű, szemcsés mintázat, ezért a termékek nagy részét egy díszítő parafa réteggel látják el. Igen sokféle lehet ez a díszítés, sokféle minta jellemző rá, minden gyártónak megvan a maga termékskálája. A díszítő réteggel ellátott parafa lemezeket ugyanúgy kell fektetni, ahogy a masszív lapokat. Előnyük a rendkívüli sokféleség, hátrányuk, hogy a díszítő réteg vékonysága miatt a felújításkor gondosan kell ügyelni a csiszolásra. Egyes kivitelezők ezt nem is csiszolásnak, sokkal inkább finomcsiszolásnak vagy polírozásnak nevezik, mivel csupán a felső lakkréteget távolítják el. Az olajozott burkolatnál természetesen egészen másképpen kell eljárni. A csiszolás teljesen felesleges, hiszen ezt a burkolatot a „fő csapásirányban”, tehát ahol folyamatosan járunk, rendszeresen ápoljuk, viaszoljuk. Nagy előnye ennek a felületkezelésnek, hogy azokon a helyeken, ahol nem használjuk, tehát pl. a bútorok alatt, nem kell külön kezelni. Az utólagos lakkozásnál (a javításkor vagy felújításkor) a helyiséget teljesen ki kell üríteni, az egész felületet csiszolni, lakkozni kell. A ragasztott, utólag felületkezelt termékeket elsősorban olyan helyiségbe ajánlom, ahol a burkolatot víz érheti. Bátran tervezzük be akár fürdőszobába, akár konyhába! A felületkezelés megvédi a víztől, csúszásmentes, ugyanakkor rendkívüli komfortérzetet ad. Meleg, lágy, kényelmes.Egy egészen érdekes termék a fa díszítő réteggel ellátott parafa lap. Ennek az alapja egy PVC lemez, a következő rétege a parafa, majd erre laminálják rá a különféle fafurnérokat. A felülete nagy kopásállóságú vinil réteg.  A fa látványú lapokból érdekes felületeket lehet kialakítani, jókezű mesterember akár bordűrt vagy intarziát is készíthet belőle. Ez utóbbi esetben célszerű a gyárilag felületkezelt terméket utólag átlakkozni. Mivel ez nagy szaktudást igényel, csak komoly referenciákkal rendelkező kivitelezővel végeztessük el a munkát. A termékek utólagos, újabb felületkezelése kényes kérdés, a gyártó pontos utasításait mindig be kell tartani!Ezeket a termékeket elsősorban középületbe ajánlom, mivel az igénybevételi osztályba sorolásuk megfelel a követelményeknek. Remek felületeket lehet kialakítani, az álpadlókhoz is kiváló díszítő és burkoló anyag. Ha utólag lelakkozzák, akkor hézagmentes burkolat is készíthető (a szegélyt a saját anyagából hajlítják), így egészségügyi létesítményekbe is betervezhető.

Parafa parketták

A parafa parketta - vagy más néven készparketta - egy rendkívül praktikus termék, hiszen nemcsak szép, sokféle színű és mintájú, hanem igen egyszerűen lerakható. Az utóbbi években egyre több parketta gyártó állít elő parafa parkettát - készparkettát. Az egész világon rendkívül népszerű a termék, szinte érthetetlen, hogy hazánkban miért ismerik, alkalmazzák kevesen. Egy gyerekszobába szinte kötelező lenne parafát tervezni. Az anyag teljesen antiallergén, nagyon egyszerű a takarítása, karbantartása. A gyermek kúszhat-mászhat rajta, nem fázik fel, nem üti meg magát. Az atkák és az atkák ürüléke nem marad meg rajta, nem gombásodik. A felületkezelő anyagok fejlődésével egyre ellenállóbb. Az egyszerűbb, régi lakkok viszonylag könnyen koptak, ma már sok gyártó akár 15-20 év felületi garanciát is vállal. A görgősszék próbát is kiállja, igaz, ez a lapok csatlakozására vonatkozik. A felületnél akkor vállal a gyártó garanciát, ha a szabványban meghatározott görgőket alkalmaznak. Itt kell megemlítenem a tűsarkú cipőket. A tűsarok használatakor előfordulhat, hogy a burkolatot igen nagy, több mint 400 kg/cm2-es terhelés is érheti. (Kiszámolva ez egy kb. 80 kg súlyú, tűsarkú cipőt viselő hölgy terhelése a burkolatra.) Egyes gyártók ebben az értékben limitálják ezt a terhelést, érthető is, hiszen nincs az a kemény anyag, amelyik bármekkora mechanikai hatást kibír. A készparketták felületi választéka olyan, mint a ragasztható lapoké, sokféle struktúrával, színnel, vagy akár fafelülettel. A felületkezelésük lehet viniles – ezt középületbe érdemes alkalmazni. Lehet kerámialakkos, ez a fokozott karcállósága következtében a lakás nagyobb forgalmú helyiségeibe is beépíthető. Hátránya, hogy kemény lesz a felülete, elveszti azt a lágy parafa hatást, amely az olajozottnál tapasztalható. A gyártók folyamatos fejlesztésének köszönhető, hogy létezik már selymes lakkozás is, erre a gyártó szintén 15 év garanciát ad, ugyanakkor a termék tapintásra finom és puha. A parketták - készparketták lényege, hogy nem szükséges tükörsima aljzat, de elvárás, hogy a fogadó felület legyen sima és sík, de főleg száraz. Mivel a parketta elemek alján is van egy parafa réteg, ezért újabb lépéshanggátló fólia használata majdnem szükségtelen. A legtöbb burkoló azonban alkalmazza, mivel az aljzaton maradó apró szemcséket és kisebb egyenetlenséget elfedi. Ami azonban mindenképpen szükséges, az a párazáró fólia, mégpedig az előírás szerint lerakva (pl. a falra kb. 5 cm magasságban felhajtva stb.). A lerakás egyszerű, a gyártók különféle összeütős „klick-s”, vagy billenő „loc-s”  csap-hornyokkal gyártják a táblákat. Így nem szükséges ragasztani, ahogy azt a hagyományos  csap-hornyos parkettánál tették. Kivételes esetben használhatnak ragasztót vagy tömítő szilikont, amennyiben a felületet folyamatosan víz érheti.A parafa padlókról még könyveket lehetne teleírni, olyan sokféle felhasználási lehetőségük van. A lakásfelújításról, bent maradó hidegburkolatokról még nem is tettünk említést.

Parafa falburkoló anyagok

Ahogy a padlót, úgy a falakat is fel lehet díszíteni. Nagyon sokféle, színes, és natúr, viaszolt és kezeletlen parafa falburkoló termék létezik. Ezeket lapokban vagy tekercsekben lehet megvenni. Minden esetben ragasztani kell, általában kontaktragasztóval. A fal legyen pormentes és egészséges, száraz és stabil.

Szigetelő parafa termékek

Mint a cikk elején is említettem, a parafa nagyon jó hő-, hang- és rezgésszigetelő hatású. Ez a témakör azonban rendkívül összetett, különösen a hangszigetelés. Minden egyes helyszín más és más, és aki utólagos hangszigetelésben gondolkodik, az keressen fel szakembert, mert pusztán egy termék, egy lemez felragasztása nem hozza meg a remélt eredményt. A szigetelések témaköre egy külön cikksorozatot igényel, amely hamarosan olvasható lesz …

Remélem, sikerült felkelteni az érdeklődést, a parafa megérdemli a figyelmet, különösen abban a korban, melyben oda kell figyelni arra a világunkra, amelyet csupán kölcsön kaptunk az unokáinktól.

 
 
" a globális felmelegedésnek az utóbbi évtizedek éghajlati változásait nevezzük: emelkedik az óceánok és a felszínközeli levegő hőmérséklete. A folyamat várhatólag folytatódik; végállapotát még becsülni sem tudjuk. Az Éghajlat-változási Keretegyezmény a globális éghajlatváltozás kifejezést az ember által okozott klímaváltozásra használja." "A legelfogadottabb (bár széleskörű elfogadottsága még nem jelenti a bizonyítottságát) vélemények szerint a globális felmelegedés emberi okokra vezethető vissza. Ezt támasztja alá, hogy a naptevékenység és a vulkánosság alakulása a számítások szerint jelenleg a globális felmelegedés ellen hat." (Wikipédia) Próbáljunk meg úgy élni, hogy megújuló erőforrásokat, megújuló energiát (nap, szél, biomassza stb.), megújuló anyagokat (parafa, nád, gyorsan fejlődő növények) használunk. Viszont használjunk minél kevesebb csomagolóanyagot, termeljünk minél kevesebb szemetet!