Címlap

Nyílászárók hangszigetelése

tervezés, tanácsadás: +3630/9663268 

Keretek és tokok

Általában a hangszigetelő üvegekről és a „hang-infiltráció”, azaz a légréseken átszűrődő zajok megszüntetéséről – a megfelelő tömítettségről - írunk. Ne feledkezzünk meg azonban a nyílászáró szerkezetéről, a keret és a tok hangszigetelő képességének jelentőségéről!

 

Hőnyereség-hangveszteség

Thermográfiai vizsgálatok kimutatják, hogy a legnagyobb hőveszteséget leggyakrabban a korszerűtlen nyílászáróknak „köszönhetjük”. Az infravörös-fototechnikával láthatóvá lehet tenni azokat a láthatatlan pontokat, ahol elvész a drága energia. Hangtérképek nem készülnek még (a zajmérés is elég költséges), azonban sok, Ferihegy közelében élő ember mesélhet arról, milyen az, amikor egy B-747-s, de akár egy kisebb Focker is felszállásra készül. A régi, korszerűtlen nyílászárók üvegei rezegnek a keretekben. A megvetemedett keretek zörögnek a tokban, Emlékszem még, amikor egy buszt robbantottak fel a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi úton. Az öreg, elavult ablakok megmozdultak, pedig tőlünk több kilométerre történt az eset.

 

Anyagminőség

A tökéletes megmunkálású, jó anyagminőségű fa nyílászárókról, és a korszerű műanyag vagy fémszerkezetekről már csaknem el lehet mondani, hogy a csend ablakai. A korszerű nyílászárók elérik, sőt, meg is haladják a falszerkezetek hangszigetelési értékeit. A fa nyílászárók alapanyagai szigorú minőségi követelményeknek felelnek meg. A keret három, egymáshoz ragasztott rétegből áll, hosszában toldják, vagy nem toldják. A speciálisan vízálló ragasztással készült élfák vetemedés-, repedés és csomómentesek. Az alapanyag általában borovifenyő, de nem ritka az egyedi igényt kielégítő vörösfenyő, tölgy, egzotikus mahagóni, vagy meranti.

A műanyag- és fémszerkezetek legkorszerűbb változatai mára már 5 kamrás kivitelben készülnek. Ez a megoldás nemcsak a hőszigetelő, hanem a hangszigetelő képességet is fokozza,

 

Az optimális ablak

A technológiai előírásnak megfelelően gyártott, tervszerűen (4.4.2.VSG SC-18-6 üveg, 70% Ar+30% SF6 gáztöltéssel) üvegezett nyílászárókkal 43 dB hangcsillapítás érhető el. Az üveg szerkezeti vastagsága 39 – 40 mm-g növelhető, ezen felül tömítés fűzhető a harmadik gumitömítő körbe. Az üvegágyba, esetleg a profil belső kamráiba is fektethető nyitott cellás habcsík. Ezekkel a hangszigetelési eljárásokkal akár 55 – 62 dB hangcsillapítás is elérhető. A legkorszerűbb, 5 kamrás profilokból gyártott ablakok kirekesztik a környezet zaját. Az ilyen ablak mögött csendet remélünk. Ne feledjük azonban, hogy a dB skála logaritmikus skála, ezért ha a külső 80 decibeles dübörgő utcazajt 40 decibelre mérsékeljük, akkor ez nem a zajszint felezése, hanem csak kb. 1/7-e.

 

Fokozzuk

Sajnos a fent említett szélsőséges esetnél, a repülőtér közelében 80 decibel zajártalmat is mértek már. Olykor nem elég a szinte tökéletes tömítettség, a korszerű keret és tok, a hang- és hőszigetelő üveg. Erre a problémára nyújthat megoldást az előző cikkben már említett szerelt ablak. Ez egy műanyagkeretben elhelyezett harmadik üvegtábla. Családi házaknál kevésbé vonzó megoldás a hangvisszaverő fal építése, jobb híján azonban ez is segítség lehet. Az ablakszerkezetekbe kerülő különböző szerelvények viszont ronthatják a szerkezet hangszigetelő képességét. A különböző reluxák, redőnyök, szellőzőelemek beépítése szintén javíthatja a zajvédelmet, azonban beépítésük alapos körültekintést igényel. Ismerősömnél éjjel nappal azt gondolnánk, kint jégeső, ónos eső, de minimum záporeső veri az ablakot. El kellett telnie egy kis időnek, mire rájöttem, csupán a redőnyt fújja a friss szél.

A behatoló zaj egyik útja a redőnytok is lehet. Meggyőző hanggátlási értéket (47 dB –t) érhetünk el, ha a tokot ásványgyapottal és Hawaphonnal burkoljuk. A Hawaphon egy olyan műanyag fólia, amelynek kb. 1,5x1,5 cm-s kamráit 1 mm-s acélgolyókkal töltik meg. Az apró acélsörétek egymás közti súrlódásának köszönhetően magas a belső hangcsillapítás értéke. A golyók a cellákban lazán helyezkednek el, így a viszonylagosan nagy négyzetméter súly ellenére a lemez hajlítószilárdsága meglehetősen kicsi. A beépítése egyszerű, a lapok könnyen szabhatók. A lemezt a szerkezeti elem teljes felületére kell felragasztani. A Hawaphont más célú hangszigetelésére is fel lehet használni, így pl. ajtólapra is rögzíthető. Ez utóbbi megoldás 5 decibellel növeli az ajtó hanggátlási értékét.

 

Végezetül ne feledkezzünk meg a rég bevált zsalugáterről. Nemcsak szép, hanem hasznos is. Természetesen, akár a többi szerkezetre, erre is jellemző, hogy minél nagyobb a tömítettsége, minél sűrűbb anyagból készül, annál jobban szigetel.

Kérdéseivel keressen +36/30-9663268 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.