Címlap

Biztonság a nyílászáróinkban

tervezés, tanácsadás: +3630/9663268

Oly korban élünk most a Földön, amikor az építkező egyik legizgalmasabb problémája a biztonságtechnika megoldása. A nyílászáróknak sok feladatot kell teljesíteniük, jól kell hangszigetelni, megfelelően kell hőszigetelni, a lakás vagy ház díszéül kell szolgálniuk, és amiért kitalálták, és a nevében is benne van, jól kell tudni zárni. Bezárni, ami bent van, kizárni, ami nem kívánatos. Legyen az zaj, hideg vagy rossz szándékú ember.

A nyílászárók betörés elleni védelme az üvegezések védelme, a vasalatok megfelelő kialakítása valamint a biztonsági háttér segítésére szolgáló elektronika. Ezeket pedig úgy kell megoldani, hogy ne csak jól működjenek, emellett esztétikusak is legyenek, és nem utolsó sorban kényelmi szempontból is meg kell felelniük. Ha túl egyszerű a működtetés, az idegen túljár az eszén, ha túl bonyolult  a működtetés, a háztulajdonos rá ún a kezelésre. Ezért törekedni kell az intelligens rendszerek kialakítására, majd az azt követő karbantartásra.

A betörőknek könnyen legyőzhető akadályt jelenthetnek a régi, gyenge tartású, esetleg már meg is vetemedett ablakok és ajtók. Ezeket egy egyszerű szerszámmal pillanatok alatt, szinte hangtalanul fel lehet feszíteni. A statisztikák szerint a ház biztonságának a legmagasabb kockázati tényezői az ablakok és az erkélyajtók. Mivel van arra mód, hogy otthonunk eredményesen védett legyen az idegen kezektől, nem szabad a pénzt sajnálni a védelmi pontok kialakítására. A Magyar Biztosítók Szövetségének előírása szerint a bejárati ajtókon kívül a 3,2 méternél alacsonyabb párkányú nyílászáróknál, és a lapostetős házak legfelső szintjének ablakainál meg kell oldani a védelmi rendszert.

Erre több megoldás is van, illetve a megoldások több lépésből állnak.

A legegyszerűbb és alapvető megoldás a biztonsági rács elhelyezése az ajtókra és ablakokra egyaránt. Az előnye az, hogy nem kell a régi nyílászárókat kicserélni, viszonylag kis költségvetésű, ellenben nem mindig felel meg az esztétikai követelményeknek, olykor kellemetlen érzetet kelt.

A rács helyett alternatív  megoldás lehet a 175 mikronnál vastagabb betörésvédelmi biztonsági fólia. Tudni kell azonban, hogy ez nem jelent teljes védelmet, a kiemelés és a kifeszítés ellen is védekezni kell.

A korszerű vasalattal szerelt nyílászárók (a körbefutó vasalattal és erős záróelemekkel) a betöréseket nagy arányban megakadályozzák. Tovább fokozhatja a biztonságot a több pontos záródás, a  betörésbiztos biztonsági vasalat, valamint a hozzá tartozó zárható kilincs. A régi rendszereknél minél több üvegfelület volt egy házon, annál nagyobb volt a betörés eredményességének rizikója. Azonban a kockázat a mai biztonsági megoldásokkal jelentősen csökken. Egy speciális gombafejes csapot építenek be,  ez meggátolja a szárny kiemelését oly módon, hogy megerősíti az ablakszárny és az ablaktok közötti csatlakozást.

Biztonsági ajtók

A biztonság érzetét és a hatékony védelmet alapvetően a biztonsági ajtók beépítése jelenti. A biztosítók pontosan meghatározzák azokat a műszaki feltételeket, amiknek  hiánytalanul meg kell felelni. Az ajtó és az ajtótok szerkezetének fokozott ellenállást biztosító, erős kialakításúnak kell lenni. Puhább alapanyagból készült termékeket csak a szerkezet megerősítésével lehet alkalmassá tenni arra, hogy a kívánt ellenállást biztosítsa. Amennyiben a tok fából készült, a zár reteszvasainak a fogadására a falszerkezethez legalább 3 ponton rögzített ellenlemezt kell alkalmazni.

Ajtók besorolása biztonsági kategória szerint

A bejárati ajtókat több kategóriába lehet sorolni. Ezeknek az előírt  műszaki paramétereken túl kísérlettel igazolt ellenállási időnormának kell megfelelniük. Egy biztonsági ajtónak legalább  5 perces áthatolási ellenállással kell rendelkezni. Valamivel magasabb minősítésű az az ajtó, amely  10 perces áthatolási, áttörési ellenállással bír.

Kiváló minősítésű az az ajtó, amely 15 perces áthatolási, áttörési ellenállást bír ki a legagresszívebb vizsgálati körülmények között. Kiemelt minősítésű akkor, ha 20 perces áttörési ellenállással bír, a lehető leghatékonyabb támadási módszerrel szemben.

Általános beszerelési és szerkezeti adatok

A tokszerkezet beépítésére különös figyelmet kell szentelni. A határoló falszerkezethez 30 cm-ként kell rögzíteni, téglafalnál legalább 15 cm, betonfalnál legalább 10 cm mélyen. Az ajtólap lehet fémből vagy fából. Amennyiben fából van a lap, annak legalább 40 mm vastagságú, tömör  keményfa szilárságával kell egyenértékűnek lennie. A fémszerkezetű ajtók belső rácsszerkezetének osztásána legalább 30×10 cm legyen.

Ha az ajtólap faborítást kap, az legalább 12 mm, ha acéllemez borítást kap, akkor legalább 8 mm legyen. A külső borítólemezt kívülről csak roncsolással lehet bontani. A fémszerkezetű ajtólapok 1,2-2 mm vastagságú acéllemez borítással készülnek. Fémszerkezet záráspontossága maximum 2 mm, keményfából készült szerkezet maximum 5 mm záráspontosságú lehet. Az ajtólapokat legalább három diópánttal vagy ugyanolyan szilárdságú forgópánttal kell a tokhoz illeszteni. Az egyszárnyú ajtók ajtólapjait kiemelés és feszítés elleni védelemmel, a kétszárnyas ajtók rögzíthető szárnyat reteszhúzás elleni védelemmel kell ellátni.

A biztonsági ajtók zárszerkezete a zárást legalább négy ponton biztosítja, a reteszelési mélység pedig nem lehet kisebb, mint 18 mm. A zár elemeit, a testet és a betétet is védeni védeni kell a roncsolás ellen. Több önálló reteszelési pont is kialakítható, a reteszvasak egymástól legalább 30 cm-re legyenek.

A biztonsági ajtók csak rácsszerkezettel védett üvegezéssel vagy törésbiztos, rétegelt üveggel, fóliázott üveggel vagy hasonlóan megfelelő védettséget nyújtó üveghez hasonló anyaggal készülhetnek.

Amiről eddig olvashattunk, egy biztonsági nyílászáró alapkövetelménye volt.

Amióta 1935 -ben bemutatták az első  bukó-nyíló ablakot 1935 -ben mutatták be, a nyílászárók fejlesztése elindult forradalmi útjára ...

Biztonsági vasalat rendszerek bejárati ajtókhoz

 Az idők során új és intelligens technológiának köszönhetően új és intelligens rendszereket fejlesztettek ki, olyan egyedi megoldásokat, amelyek minden biztonsági követelménynek, a legmagasabb funkcionális és esztétikai igényeknek is megfelelnek. Ugyanakkor szerkezetek használata is kényelmes és egyszerű, egyes termékcsaládok segítségével a bejárati ajtók nyitása és zárása kulcs nélkül is biztonsággal lehetséges, felnőttnek és gyereknek egyaránt. Ezek a rendszerek minden bejáratnál alkalmazhatók, függetlenül a nyílászáró anyagától.

Elektronika és biztonság ...

Az új elektromechanikus, rádióvezérlésű, kulcs használata nélküli reteszelő rendszer kényelmesen és biztonságosan zárja ki és be az ajtókat. A rádióhullám hatótávolsága igény szerint állítható. A rádióvevõ az ajtóban a motoregység alatt helyezkedik el.

Az erős motor olyan szorosan zárja a bejárati ajtót, hogy ettől a nyílászáró nemcsak a nemkívánt látogatót, hanem a hideget és a zajokat is kizárja a lakásból.

A rendszer egyedi, ennek ellenére általános, mivel minden bejárati ajtóhoz alkalmazható.

A zár és a biztonság ...

A rendkívül könnyen járó zár hatékonyságát  hengeres vagy gombos működtetésű többszörös mechanikai reteszelő rendszer biztosítja. Csupán két kulcsfordítással vagy a nyomógomb működtetésével teljesen lezár és aktiválja az öngátlót. Az egyes szerkezeti elemek acélból készülnek.

Pánt és biztonság ...

A több irányban állítható kiemelésbiztosított ajtópánt szinte lehetetlenné teszi a zárt ajtó feltörését. Nagy stabilitás, egyszerű szerelés, hosszú élettartam és nagy teherbírás jellemzi.

Tolóajtó és biztonság ...A fejlesztések újraértelmezik az emelkedő-tolóajtó fogalmát, nemcsak kényelmes, helytakarékos, hanem egyre inkább jellemzi a betöréssel szembeni magas fokú ellenállás is.

A fogantyún keresztül vezérelt, A betörés elleni középső reteszt a fogantyún keresztül vezérlik, ez teszi lehetővé a megfelelő biztonságot az ajtószárny felső és alsó élén. A reteszt a  szárny magasságától függően több biztonsági csap egészíti ki. Ezáltal az ajtó kiemelése szinte lehetetlen.

Gondolkodó ablakok ...

A korszerű szerelvényekkel az ablakok és franciaablakok egyedi feladatokat teljesítenek a biztonság, a kényelem és az energiatakarékosság terén. Egyesülnek a mechanikus ablakvasalatot és a kiforrt elektronikus komponensek a biztonság és a betörés elleni védelem legmagasabb foka érdekében. Ugyanakkor a maximális kezelési kényelmet is biztosítanak.

az ház éber szeme az ablak ...

A kábellel vezérelt  zárás- és nyitásjelző segítségével az ablakok intelligens biztonsági őrré válnak. Az ablakszárny hornyában elhelyezett mágnes egy érintkező elemmel együttműködve ellenőrzi a nyitási és zárási állapotot. A mágnes reagál, ha az ablakot nem jól csukták be. Betörés esetén a bekötött betörésjelző riasztójelzést vált ki.

A zárás- és nyitásjelzőt közvetlenül a vasalatba építik be.

A legújabb fejlesztés, az úgynevezett buszkommunikáció tovább  növeli a kényelmet és a biztonságot. A rendszer felismeri a különféle jelzéseket, a nyitott vagy nem jól bezárt ablak vagy ajtónak egyedi jelzése van, így könnyű felismerni a veszélyforrást. A digitális buszkommunikáció az ablakba vagy az ajtóba integrált érintkezője a szabotázs elleni legmagasabb fokú biztonságot nyújtja.

Azt gondolnánk, az egyediséghez egyedi kialakítású nyílászáró is szükséges. Meglepő, de az

ellenálló vasalat minden nyílászáróhoz alkalmazható ...

Minden  formájú, típusú, anyagú, méretű nyílászáróhoz meg lehet találni a legkorszerűbb, legbiztonságosabb vasalatot. Ezek a rozsdamentes, az időjárás hatásainak hosszan tartón ellenálló vasalatok nemcsak modern technikát, hanem egyben vonzó megjelenést is biztosítanak.

És ami külön öröm a mestereknek, hogy a biztonsági vasalatok nemcsak intelligensek, hanem

szerelni is egyszerű ...

A vasalat rendszerek szerelése a „tudásuk” ellenére gyors és biztonságos. A  gyors szerelést egyes termékeknél  pl. egy bepattintható elem (ollószár) teszi lehetővé. Az ollószár egyszerű áthelyezéssel bal és jobb oldalon is, minden méret mellett alkalmazható.

A kapcsolható és állítható sarokcsapágyak garantálják a szárny problémamentes, magassági és oldalirányú beállítását. Így a gyártási pontatlanságok teljes mértékig kiküszöbölhetőek.