Parafa hangszigetelés - rétegrendek

Hangszigetelés parafával - lépéshanggátlás - rezgéscsillapítás - léghanggátlás - utólagos zajcsillapítás

ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY készítése 

+36/309663268 és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A parafa az egyik legjobb hangszigetelő és rezgéscsillapító anyag. Vannak olyan épületszerkezetek, amikor nem is igen akad jobb megoldás, mint a parafa úsztató réteg beépítése. Ilyen például a gépek rezgéscsillapítása - expandált, más néven fekete parafa alkalmazásával. A gép számára kialakítanak egy medencét. Ebben a medencében a gép súlya és a rezgés frekvenciaszáma szerint meghatározott úsztató réteget - a teljes alapon és a szegélyeken körben - egy méretezett 20-80 mm vastag expandált parafát helyeznek el. Erre kerül - ezen úszik - a szintén méretezett, teherelosztó rétegként szolgáló gépalap. A gépet a gépalapra helyezik, vagy típustól függően rögzítik.

Szalagparletta (készparketta) alá, laminált lapok alá a ritkább szemcsézettségű, agglomerált parafa lemez (alátét parafa ) jó választás, jó az ár-érték arány. Nemcsak olcsó, hanem korlátlan ideig megtartja hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonságát. Az alátét parafa a kopogóhang gátlására szolgál. Egy 4 mm vastag parafa lemez lépéshanggátló értéke: 17-19 dB (a parafa sűrűségétől függ ez az érték.)

Bármily meglepő, ez vonatkozik a járólapokra is. A kiegyenlített aljzatra ragasztjuk a 4 mm vastag parafa hangszigetelő lapokat, majd erre ragasztjuk a különféle hidegburkoló lapokat, járólapot, csempét, gránitot pl. CM-17 flexibilis ragaszóval stb. Így 17 dB lépéshang-csökkentést érünk el.

Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés és tanácsadás +36309663268 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Parafa Hangszig Keszparketta

Régi típusú parkettáknál a gerendák között jó és kis súlyú hangszigetelés és egyben hőszigetelés a parafa granulátum. A képen jól látható, hogy a gerendákon is van egy parafa csík, valamint az egyes szerelő lemezek között is. Ha a szerelő lemezekre még egy réteg parafát teszünk, erre közvetlenül lehet burkolni. Azaz akár készparkettát fektetni, akár járólapot vagy parketta elemeket ragasztani.

 Parafa Hangszig Parnafa Parketta

Ugyanezeket a lemezeket javaslom különböző épületszerkezeti elemek közé - lépcsőelemek közé, fal és aljzat közé stb. A lélnyeg az, hogy az egyes szerkezeti elemek ne továbbítsák a rezgéseket. Többek között gipszkarton szereléshez is érdemes alkalmazni 3-4 mm vastag parafa csíkot, pl. a profilok alá a szivacscsík helyett.

 Parafa Hangszig1

Sokszor a léghanggátlás megoldása a fő feladat. Ünnepek után, amikor mindenki otthon van, sokan érdeklődnek az utólagos hangszigetelés lehetőségei iránt. Ez egy elég nehéz kérdés, mivel a zajok, rezgések minden irányban terjednek. Sokan összetévesztik az épületakusztikát a teremakusztikával. A teremakusztika a falnak a zaj forrása felőli oldalával foglalkozik, olyan termékeket kell beépíteni, amelyek a hanghullámokat vagy visszaverik vagy szórják. Hogy hová és melyik terméket tesszük, azt meg kel tervezni. Sokszor csak kísérletek vezetnek jó eredményre.

Az épületakusztika azzal foglalkozik, hogy a hang ne kerüljön el egyik helyiségből a másikba, a kültérből a beltérbe, vagy fordítva. Ebben az esetben olyan anyagokra, termékekre van szükség, amelyeknek hangelnyelő képességük van. Általában több anyagból áll egy rétegrend. Ha a tömeg-rugó elvet követjük, akkor a rétegrendhez többféle sűrűségű terméket alkalmazunk. A sűrűbb (kvarchomok, acélgolyók) anyagok a kisebb frekvenciájú, mélyebb hangokat, a kisebb sűrűségű anyagok (szálas szigetelőanyagok) a nagyobb frekvenciájú, magasabb hangokat nyelik el.

A képeken több rétegből álló rendszereket láthatnak. Ezek falnál parafa és gipszkarton, padlónál parafa és szerelőlap, pl. OSB vagy rétegelt lemez kombinációi. Falnál a rétegek közé beépíthetünk még hangszigetelő szálas szigetelő anyagok is.

Válaszfalakhoz a következő rétegrendet ajánlom: 

I. előtéthéj (29-45 mm)

  1. 4 mm parafa teljes felületen (1228 Ft/m2+ÁFA)
  2. 10 mm vagy 12,5 mm vagy 15 mm PhoneStar csendlap dübelellel rögzítve (12,5 mm-s lap 20 m2 felett 5300 Ft/m2 + ÁFA)
  3. 9-12,5 mm gipszkarton + mechanikus rögzítőelemek + ragasztók

II. előtétfal - pl. fürdőszobával határos falon (kb. 80 mm)

 

  1. 50 mm váz, ásványgyapottal
  2. PhoneStar (5300 Ft/m2 + ÁFA))
  3. parafa (1228 Ft/m2 + ÁFA)
  4. gipszkarton + mechanikus rögzítőelemek + ragasztók

 

 (Minden esetben kérjen árajánlatot, mivel a szigetelőanyag gyártója gyakran változtat árat és méretet)

A számításoknál sok mindent figyelembe kell venni. Amikor az ár kerül szóba, mérlegelni kell a következőket:

  • a szigetelő rendszer alapanyag ára
  • a beépítés költsége, szállítási költségek
  • a helyiségből elfoglalt hely értéke
Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - problémáival keressen +36/30-9663268

Speciális, rugalmas dűbel a hanghíd (és hőhíd) kialakulásának megakadályozására

A szigetelő lemezek rögzítésénél ügyelni kell arra, hogy minél kevesebb, kisebb hanghíd keletkezzen. Ezért a rögzítéshez egy különleges rögzítő elemet alkalmazunk, egy speciális, üvegszálas, rugalmas dűbelt.

A hanggátlásban minden olyan rögzítési technológiának amely nem fém, de megbízható rögzítést biztosít, kimondottan nagy szerepe van. Ezek a speciális üvegszálas dűbelek lényegesen kevésbé vezetik a hangot, mint a fém csavarok. A fémből készült csavarokkal rögzített egyéb hanggátló rendszerekhez képest az ezekkel a dűbelekkel épített rendszerek jóval hatékonyabb szigetelést biztosítanak.

 Ez az új, szabadalmaztatott üvegszálas rögzítő elem megoldást kínál majdnem minden rögzítéséhez. Mindegy, hogy betonba, mészhomoktéglába, falba, vakolatba, vázkerámia téglába, a HERCULES dübel mindig a megbízható rögzítő elem.

Az üvegszállal megerősített nylon nagy kihúzó- és nyíróerőt biztosít. A tökéletes időjárás állósága és korróziómentessége mellett a HERCULES használatával nem keletkeznek hanghidak és hőhidak.

A HERCULES a villanyszerelés területén is biztosítja a 100%-os védőszigetelést. 

Felhasználása nagyon egyszerű:4mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm vagy 12 mm átmérőjű fúrt lyuk szükséges, amelybe kalapáccsal kell beütni a HERCULES-t.

Nincs csavar, nincs fém.

A HERCULES hosszanti tengely-hornya a fúrt lyukban rugóhatásán keresztül feszül bele a fúrt lyukba olyan erősen, hogy fémből készült rögzítő elemre nincs szükség. A hosszanti tengely mentén fellépő feszítő hatás mindig a legjobb tartást biztosítja, még nehezen kezelhető felületeken is. HERCULES itt is kitűnő kihúzó értékeket ér el. 

Különböző fejformák állnak rendelkezésre a felhasználás legkülönfélébb területeire. A gombafej integrált neoprén-tömítőkoronggal is kapható a professzionális és időtakarékos rögzítéshez.

A HERCULES 4, 6, 8, 10 és 12 cm hosszúságban kapható. Külső átmérője 6,7 illetve 8,7 mm. 

Típusok:

HERCULES-gombafej

HERCULES-süllyesztett fej falburkolatokhoz,

HERCULES M6-csavarmenet

kábelcsatornához, PhoneStar® hanggátló lapokhoz, csőtartókhoz, parafa lemezekhez - hő-és hangszigetelésnél egyaránt.

 

Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás: +36/30-9663268