Különleges burkolatok

Különleges parafa burkolatok

 

Tervezés, tanácsadás: +36/30-9663268 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A ház építése során a legutolsó lépések egyike a falak és a padlók burkolása, ilyenkorra elfognak a források. Habár nem a ház alapjait kell nézegetnünk egy életen át, hanem a felületeket, mégsem vesszük meg az igényesebb, nekünk tetsző burkoló anyagot, mert szűk vagy éppenséggel elfogyott a keret. Ezért mondhatni, hogy a burkolatok az épületszerkezetek mostohagyermekei. (Meg kell jegyeznem, hogy a burkolat szó nem a burkoló anyag, hanem egy olyan rétegrend, ami az esztrich réteget, az alapozót, az aljzatkiegyenlítőt, a párazáró fóliát, a hanggátlást, a burkolóanyagot és a felületkezelést is magába foglalja.)Tehát amikor számolgatunk, fajlagos költséget nézzünk, ne pusztán a legfelső termék (burkolóanyag) árát nézzük, hanem a teljes rétegrend és a kivitelezési díj költségével is számoljunk. Mivel nagyon fontos eleme a háznak, a lelkünknek esztétikai örömöt, testünknek komfortérzetet nyújt, érdemes jól átgondolni, hogy mit és miért választunk. 

A burkolattal szemben sok elvárás van, de a legfontosabb, hogy legyen szép és időtálló.

Időszakonként más termékekkel rukkolnak elő a gyártók, mindig a kor divatjához és a technikai vívmányokhoz igazodva.

A természetes anyagú faparketta újra és újra reneszánszát éli. A fafeldolgozás és a felületkezelő anyagok fejlődésének köszönhetően ma már szinte minden típusú fafajta képviselteti magát a burkolatok között. Az egyrétegű parkettáktól lassan áttérnek a többrétegű parkettákig. Történik ez annak érdekében, hogy ne az esőerdőket irtsák az jövőt eltékozló iparosok. A faipari üzemek olyan sokrétegű termékeket állítanak elő, amelyek fafajtától függetlenül alkalmazhatók akár fürdőszobákba is. Mivel sokan igénylik a kültéri faburkolatot is, ezt az igényt is kielégítik a gyártók. Az évről évre változó irányzatok miatt a méreteket is változtatják. A fa alkalmazása a padlókban a hajópadlóval indult, követte a svédpadló majd a szalagparketta. Manapság a legkedveltebb típus a készparketta, amelyhez csupán egy párazáró fólia és a szegélyléc kell, no meg két ügyes kéz. Az utóbbi években visszatértek a faltól falig érő hosszú faparkettához – ez akár nyolc méter hosszú is lehet.

Annak érdekében, hogy a többrétegű parkettánál még kevesebb egzotikus fát vágjanak ki, kifejlesztették az úgynevezett furnérparkettát. (Amely ugyan nem parketta, hisz a parketta név egyik feltétele az minimum 2,5 milliméteres kopóréteg.) A felülete azonban ugyanazt a látványt nyújtja, mint a valódi faparketta. Nagy előnye, hogy olyan helyekre is beépíthető, ahol kis hely van, mivel ezek a lapok 7-8 milliméter vastagok.

Akinek nem futja valódi fára, de mégis fontos a termék tartóssága, a kopás- és karcállósága, és emellett valami szépet is szeretne, az a világon pár éve elterjedt modul vinil lapokat választja. A lapokra bármit rá lehet nyomtatni, akár a laminált padlóra. A háromdimenziós ábráktól kezdve egész bizarr képekig. Ezek a lapok azonban tökéletes aljzatot kívánnak meg. Akár ragasztós, akár öntapadós kivitelű lapokat veszünk, az aljzatbetonra fel kell vinni egy alapozót vagy más néven tapadóhidat (a típusa függ attól, hogy nedvszívó vagy nem nedvszívó a fogadó felület). Erre egy kb. három milliméteres önterülő aljzatkiegyenlítő kerül, s csak ezt követheti a modul lap – csak úgy, mint a többi lágyburkoló termék (gumi, PVC, linóleum, parafa).

Sok esetben szorít az idő, esetleg más okok miatt nem lehet betenni az aljzatkiegyenlítőt, esetleg felmerül az igény, hogy vízálló legyen - vagyis bátran építhessük be konyhába, fürdőszobába. Olykor a meglévő burkolatot nem szeretnénk felbontani, és a fugákat nincs kedvünk „feltöltögetni”. Erre az esetre fejlesztett ki egy szemfüles amerikai egy úgynevezett úsztatott modul vinil lapot. Ez két rétegből áll, és az egyes lapokat össze lehet ragasztani a lapokra hengerelt öntapadós csík segítségével. Az aljzat lehetőség szerint itt is legyen sima, de nem kell asztalsimaságúnak lenni, és a járólap fugáit sem kell lesimítani. Ezeket a lapokat is bármilyen felületűre gyárthatják, az antik fától a fémes vagy természetes kő mintáig. Kreatív tervezők bármilyen fóliát ki tudnak találni, az a fantázia határtalan. Ahogy ezt a mellékelt képeken is láthatják.

Aki a laminált lapok fektetésének egyszerűségét, a kedvező árfekvést és a tartósságot választják, olyan készterméket vásárolnak, aminek az alapja egy HDF-lap, a felülete pedig modul vinil lap. Az előnye a kiváló műszaki tartalom (kopásálló és karcálló), valamint a könnyű fektetés, az egyszerű karbantartás.

Az idén megrendezett nagyobb belsőépítészeti kiállítások újdonsága egyesíti a parketta, a laminált lap és a parafa készparketta előnyeit.

A termék dupla réteg parafájának köszönhetően 17 dB lépéshanggátlást biztosít. A fektetése egyszerű, az ismert loc-os rendszerhez nem kell túl sok szerszám sem. Egy száraz, sima aljzatra leterítünk egy párazáró fóliát, erre kerülnek a lapok. A felülete bármilyen lehet, a a mai divat szerint leginkább antik stílusú famintájú lapok a legkelendőbbek. Aki a kőmintát választaná inkább, az is talál magának valót. Mivel a lapok 4 mm vastag parafát tartalmaznak, a táblák könnyűek, mellette hőtartó hatásúak, rugalmasak. A gyártók minden igényre gondolnak, változó méret (keskeny és széles, hosszú és rövidebb), mindenféle fajta faminta és különféle kőminta készül lakások és irodák vagy egyéb középületek számára. Nagyobb forgalmú helyekre is beépíthető, mivel a legfelső réteg olyan erős, hogy ellenáll a legnagyobb igénybevételnek is.

A burkolóanyagokon nem szabadna spórolni, ám ha mégis feltétlenül szükséges, akkor azt okosan tegyük. Tekintsünk ki egy kicsit a laminált lapok és a homogén PVC világából. Ha másért nem, egy álmodozás erejéig biztosan.

Aztán ki tudja, talán meg is valósul az az álom ...

Tervezés, tanácsadás: +36/30-9663268