Címlap

Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás: +36309663268 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

további információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A parafa a paratölgy (Quercus Suber és a Quercus Occidentalis) kérge, ezt a kérget hántják le időről időre. A műveletet a fa 25 éves korában végzik el először. Az első, vékony kéreg az úgynevezett szűzkéreg, ez még nem alkalmas dugó gyártására, de az építőiparban már alkalmazzák. A paratölgy a lehántolt kéreg helyére újabb parafa réteget növeszt, amit 9 évenként újra és újra lehántanak. Így nyerik a parafa dugók és a különböző szigetelő- vagy burkolóanyagok alapanyagát. A folyamat során a paratölgy sértetlen marad, és 150-200 éven keresztül szolgáltat jó minőségű parafa kérget. Joggal nevezhetjük megújuló nyersanyagforrásnak. A kéreg hántását hagyományosan, évszázadok óta kézzel végzik. A parafa előnyeit már az ókorban is élvezték, azonban a nagyüzemi termelése a pezsgős- és borospalackokhoz szükséges dugók iránti tömeges igény megjelenésekor kezdődött meg. A legterjedelmesebb paratölgy erdők jellemzően a mediterrán övezetben találhatók. Ma a legtöbb feldolgozott parafa Portugáliából és Spanyolországból származik.

Tulajdonságai
-      zaj- és hangszigetelő, a hangok által keltett rezgéseket elnyeli
-      páraáteresztő, páravezető, víztaszító, vízálló; szerkezetébe a nedvesség még kapilláris úton sem képes bejutni;
-      fagyálló és nincs fagypontja;
-      hőszigetelő, nehezen gyullad meg, rosszul ég, lassú szenesedés során toxikus anyagot nem keletkezik;
-      kémiailag ellenálló (pl. lúgok, savak, szerves oldószerek, kőolajszármazékok);
-      könnyű, hajlítható;
-      mechanikai terhelésre alakját rugalmasan visszanyeri, az energia egy részét elnyeli, rezgéscsillapító;
-      antisztatikus, az elektromosságot nem vezeti;
-      antiallergén - nem vonzza a port, mivel nem töltődik fel;
-      egészséges környezetet biztosít;
-      gombák, baktériumok, rovarok, rágcsálók nem támadják meg;
-      környezetbarát, természetes anyag;
-      tartós, sokoldalú.
A parafa előnyös tulajdonságai sajátos szerkezetéből adódnak.


A parafa szerkezete
A parafát a paratölgy törzsének és ágainak elhalt, majd a felszínen összegyűlő sejtjei hozzák létre. A sejtek főként nitrogéngázt tartalmaznak. Ez az oka, hogy a parafa sűrűsége négyszer kisebb a víz sűrűségénél. A cellulózból álló sejtfalak épek maradnak és a belső felületükön szuberin lemez alakul ki. A folyamatot elpárásodásnak nevezzük. A szuberin kémiailag a viaszokhoz tartozik, hidrofób, víztaszító tulajdonságú. A parafa nagyfokú vízhatlansággal rendelkezik, amely nagy nyomáson és forrásponti hőmérsékleteken is változatlan marad. 1 cm3 térfogatú parafában kb. 40-50 millió, szerkezetüket tekintve hatszögű, prizma alakú cella/sejt található, amelyek résmentesen helyezkednek el egymás mellett. A cellák falai téglalap alakúak és hullámosak. A parafa légpárnaként működő sejtjei még szélsőségesen nagy terhelés esetén is sértetlenek maradnak. Kisméretű cellákat tartalmazó anyagszerkezet esetén a hősugárzással történő hőátadás rossz hatásfokú. A parafát alkotó cellák - mivel élő sejtekből alakultak ki - mikrométeres (a milliméter ezred része) nagyságrendűek. A parafa rossz hővezető, azaz jó hőszigetelő tulajdonsága a kisméretű cellákat tartalmazó szerkezetének köszönhető.


A Subertres termék - jelenleg nincs raktáron

SuberTres a kereskedelmi elnevezése annak a szabadalmaztatott, környezetbarát terméknek, amely önmaqában is alkalmazható esztétikus kültéri és beltéri burkoló- és szigetelőanyagként együttesen. Sokféle területen lehet felhasználni elsősorban az építőiparban, de alkalmazható az autó- és hajógyártásnál is. A termékek előnyös tulajdonságai a parafának köszönhetőek. A SUBER szó a paratölgy latin nevéből származik, a TRÉS pedig spanyolul hármat jelent, utalva a termék három alapvető jellemzőjére. Ezek a következők: VÍZÁLLÓ, TÖMÍTÖ és RAGASZTÓ, valamint HŐ- és HANGSZIGETELŐ.
A SuberTres terméket különböző szemcseméretű parafa őrlemény, akrilgyanta, növényi zsírok és víz felhasználásával különleges gyártási ciklusban állítják elő. Az eljárás közben az egyes összetevők előnyös tulajdonságaikat nem veszítik el, sőt egymást erősítve és kiegészítve egy speciális jellemzőkkel és szerkezeti adottságokkal rendelkező végterméket adnak.
 
SuberTres tulajdonságok:
-         vízhatlan, nedvességálló, páraelvezető
-         páraáteresztő
-         hőszigetelő
-         hangszigetelő
-         tűzálló
-         záró és ragasztó rétegként funkcionál
-         rugalmas, hajlítható, mechanikai ellenállása kiváló
-         kémiailag ellenálló (tengervíz, savak, lúgok, szerves oldószerek)
-         tartós
-         lemosható
-         csúszásgátló
-         természetes környezetet biztosít
-         egészségre ártalmas összetevőket egyáltalán nem tartalmaz
-         gyártása és felhasználása minimalizálja a környezet terhelését
-         munkaerő- és anyagtakarékos a hagyományos eljárásokkal szemben
A SuberTres termék rendkívül sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek együttesen semmilyen más termékben sem találhatók meg a piacon. Ezért a hagyományos módszerekkel szemben sokszor kedvezőbb megoldásokat nyújtva teljes mértékben helyettesíthet sokféle anyagot, amelyek a következők:
-        KÜLSŐ ÉS BELSŐ FALBURKOLATOK
-        HAGYOMÁNYOS VAKOLATOK
-        HŐSZIGETELŐ ANYAGOK
-        VÍZHATLANÍTÓ, PÁRA ELLENI SZIGETELŐK
-        RAGASZTÓK
-        SZILIKON és ZÁRÓANYAGOK
-        HANGSZIGETELŐK és REZGÉSELNYELŐK
-        CSÚSZÁSGÁTLÓ PADLÓBURKOLATOK;
-        HAJÓGYÁRTÁS (FESTÉKEK, VÉDŐRÉTEGEK);
-        AUTÓGYÁRTÁS (SPECIÁLIS BURKOLATOK, VÉDŐRÉTEGEK);
 

A Subertres felhasználási területei

-        régi és új épületek külső, belső HŐ - és HANGSZIGETELÉSE, illetve dekoratív díszítése
-        önálló felületképző nyers betonra vagy hagyományos vakolatra
-        szigetelés hagyományos vakolatok alatt, alkalmazható tapéta alá is
-        rezgés- és rezgéscsillapítás
-        pára, nedvesség elleni szigetelés (épületek, faházak, fémek)
-        páralecsapódás megszüntetése az épületben - geometrikus és szerkezeti hőhidaknál, hőhidak kiküszöbölése
-        repedések, hézagok kitöltése, tömítése
-        régi tetők felújítása (szigetelés, vízhatlanítás és burkolás)
-        gerendák felületkezelése
-        fémek védelme - oxidáció elleni védelem (vasoszlopok, utánfutók, konténerek, tartályok, hajók)
-        gombásodás elleni védelem
-        salétromos épületek felújítása
-        ipari épületek szigetelése
-        dilatációs hézagok kitöltése
-        medencék szigetelése (klórkaucsuk réteg alatt)
-        benzin-, olaj-, víztartályok szigetelése
-        járdák, lépcsők, járófelületek csúszásgátló kezelése
-        padlóburkolat rekreációs létesítményekben, edzőtermekben
-        gépkocsik belső borítása
-        vízi járművek gépházainak burkolása.

A Subertres kivitelezés
A gyári kiszerelésben a termék egy sűrű krém állagú, natúr színű massza. A Subertres Stukkó kit, a Natúr Subertres, illetve a magas tűzállósággal rendelkező Ignifugo Subertres termék sűrűsége különböző. Attól függően, hogy milyen problémát szeretnénk megszüntetni, milyen a kezelendő felület és mekkora anyagvastagságot kívánunk elérni, a paszták a kezelési utasításban megadott módon vízzel hígíthatók. Színes burkolatok, kültéri vakolatok kialakításához felhasználás előtt kívánság szerint színezhetők. A Subertres-szel bevont felület bármikor átfesthető.
Feldolgozáskor a pépszerű anyag rozsdamentes simítóval (glettvassal), vagy speciális szórókészülékkel hordható fel az adott felületre. Az utóbbi módszert javasoljuk nagy kiterjedésű falfelületek, homlokzatok, vagy tetőfelületek bevonására. Elsőként egy vékony 1-2 mm vastag , alapozó réteget kell kialakítani, a második végleges fedőréteget 2, 5 - 3, 0 mm vastagságban célszerű felvinni.
A termék alkalmazása során egybefüggő felületként, bármely alapfelületen - akár sima, akár egyenetlen, cement, beton, fém, fa, de akár üvegen is - kiválóan tapadó anyaggá válik, kialakítva a Subertres bevonatra jellemző tulajdonságokat. A kötés ideje 8 és 48 óra között van,  amely a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a kezelendő felület tulajdonságaitól és a felhordott Subetres réteg vastagságától függ.
A termékek közül a Subertres Stukkó kit 4 kg-os, a fedő és szigetelő Natúr Subertres,
illetve a magas tűzállóságú Ignifugo Subertres termék 12 kg-os zárt dobozokban kerül forgalmazásra.
A gyártó adatai szerint 3,0-4,0 mm vastagság esetén a Natúr Subertres-böl 2,0-2,8 kg mennyiségű anyag, míg a magas tűzállóságú Subertres Ignifugo termékből 2,5-3,0 kg elegendő négyzetméterenként a megfelelő minőségű burkolat, vagy szigetelés kialakításához.
A Subertres hatása nedves épületeken

Egy épületben az állandóan jelenlévő nedvesség gombásodáshoz/penészesedéshez vezet, amelynek egészségügyi veszélyei régóta ismertek. Egészségkárosító hatása mellett a penészesedés a nedvességgel együtt károsítja a beépített anyagok jelentős részét.
Tartós nedvesség érheti az épületet kívülről, oldalról vagy felülről érkező beázás során, talajvízből, talajnedvességből származó kapilláris beszűrődés révén, amikor a szigetelés nem megfelelő (hiányzik, vagy elöregedett). Az így feláramló vízben sok esetben oldott sók is találhatók. A szabad levegővel érintkezve az oldatból a víz elpárolog és a sók kirakódva, létrehozzák a salétromos fal jelenséget. Jelentős károkat okozhat az épületen belüli belső nedvességtermelés is. A harmatpont az a hőmérsékleti érték, ahol az adott hőmérsékletű levegő vízpárával telített. A harmatpontnál alacsonyabb környezeti hőmérsékleten megindul a víztartalom lecsapódása, a kondenzáció.
A páralecsapódás és a penészgombásodás szempontjából az épület csatlakozási élei, a sarkok, a szerkezeti vagy geometriai hőhidak jelentősek, mert ezek a felületek lényegesen hidegebbek az épület többi részével összehasonlítva.
A Subertres bevonat természeténél fogva egy meleg anyag, nedves és hideg falakkal történő érintkezése során felszívja a nedvességet, azt megszűri, majd elpárologtatja anélkül, hogy maga az anyag károsodna. Alkalmazásával a fal kiszárításához, víztelenítéséhez nincs szükség agresszív eljárásokra (pl. furatok és/vagy vágások alkalmazása). Kellemes és egészséges belső klímát alakít ki hőszigetelő és vízhatlanító tulajdonságai révén.
A Subertres termékek
 NATUR SUBERTRES
Sokféle módon alkalmazható termék. Szigetelő, vízálló, ragasztó - tömítő és díszítő jellemzőkkel rendelkezik. Alkalmas lakó- és ipari épületek szigetelésére, külső és belső falainak színező fedővakolására; homlokzatok felújítására, díszítésére (lásd még felhasználási területek).
Alkalmazás:
Tisztítsa meg a kezelendő felületet. A csomagolás felbontása után a kívánt feldolgozhatóság eléréséhez öntsön l,5-2 dl vizet a 12 kg-os tartályhoz. Az alkotóelemek egyenletes eloszlása érdekében alaposan keverje össze a vödör tartalmát. Az első vékony alapozó réteg után a második fedőréteg érje el a 2,5-3,0 mm rétegvastagságot. A kötés ideje 2-3 nap, attól függően, hogy milyen a kezelendő felület, a kívánt anyagvastagság és milyen a  környezet hőmérséklete a munkálatok ideje alatt. Vastagabb réteg eléréséhez a fedőréteg száradása után vihető fel az újabb réteg. A Natúr Subetres felhordás előtt kívánság szerint színezhető, vagy a kialakított Subertres felület száradás után átfesthető. A termék oldószerként vizet és szilikonokat tartalmaz, gyúlékony oldószerektől mentes. Az anyag száradása előtt a felszerelésekről, a szerszámokról és a kézről vízzel könnyen lemosható.

FOKOZOTT TŰZÁLÓSÁGÚ SUBERTRES
 
A fokozott tűzállóságú Subertres-t hasonló módon állítják elő, mint a Natúr Subertres terméket. Mivel a parafa eredetileg is nehezen gyullad meg, és rosszul ég, ezért ehhez a termékhez főleg közepes (tehát nagyobb) méretű parafa granulátumot használnak. Az elegyhez gyárilag olyan speciális anyagokat adagolnak, amelyek jelentősen megnövelik a termék tűzállóságát. A magas
tűzállóságú Subertres  termék igen magas hőmérséklettel szemben is ellenálló, megakadályozza a tűz terjedését és sok más szigetelőanyagokkal szemben mérgező anyagokat sem bocsát ki. Tűzvédelmi besorolása: M1
Alkalmazás:
Tisztítsa meg jól a kezelendő felületet. A megfelelő folyékonyság eléréséhez és az alkotóelemek egyenletes eloszlásához felhordás előtt keverje meg jól az anyagot. A magas tűzállóságú Subertres alkalmazása közben viseljen védőmaszkot. Az első, vékony alapozó réteg után a második fedőréteg érje el a 3,0-4,0 mm rétegvastagságot.
A kötés ideje 2-4 nap, attól függően, hogy milyen a kezelendő felület, a kívánt anyagvastagság és a környezet hőmérséklete a munkafolyamatok ideje alatt. Vastagabb réteg eléréséhez a fedőréteg száradása után újabb réteg vihető fel. A magas tűzállóságú felület száradás után egy alkalommal átfesthető. A termék száradás előtt vízzel könnyen eltávolítható az eszközökről. A magas tűzállóságú Subertres helyettesíti a tűzvédő bevonatokat, festékrétegeket vagy a felületre szórt ásványi rostokat olyan fontos védendő szerkezetek esetén, mint a fa-, acélszerkezetek, fa- és vasgerendák, oszlopok, normál és tűzbiztos ajtók, üzemanyagtartályok, elektromos kapcsolószekrények, trafóházak vagy kábelek.
Fizikai anyagvizsgálatok eredményei

PRÓBA TÍPUSA NORMA METÓDUSA LABORATORIUMi EREDMÉNY
 
PÁRAÁTBOCSÁTÓ KÉPESSÉG 'Prof. Edward B. Grunau VORSEVI Vízhatlan és kapilláris tevékenység nélkül
FAJSÚLY                             UNE 83.814/92VORSEVI0.           414 g/cm³
HÚZÁS ÉS MEGNYÚLÁS         UNE   53.112/98 VORSEVI

                                                         Húzási ellenállás           20 N/5cm
                                                         Megnyúlás                  11 és  33% között

TENGERVÍZZEL ÉS A TENGERI PÁRÁVAL SZEMBENI ELLENÁLLÁS

Tengervízbe merítés és tengeri párának való kitétel 7 napig IOCESAEl változások nélkül stabil marad mind a tengervízbe való merítéskor, mind pedig a tengeri párával való kontaktusban
FELSZÍNI TÖMEG EGYSÉG UNE 104.281IOCESA 2,56 Kg/m2
HAJLÍTHATÓSÁG KÜLÖNBÖZŐ HŐMÉRSÉKLETEN UNE 104.242-2/95IOCESASemmilyen törés vagy repedés
FŰTÉS ÁLTALI VESZTESÉG Nem normaköteles IOCESA Semmilyen kidudorodás vagy buborék, semmiféle deformáció
HÚZÁS, TAPADÁS ÉS SZAKÍTÓ ELLENÁLLÁS UNE 83.822/92
NEURTEK elektronikus adhéziómérő IOCESAEllenállás kg/cm2
Üveg10,60
Zománcozott kerámia11,60
Zománcozatlan kerámia10,80
Cementvakolat12,80
Vasbeton11,50
Kerámiatégla10,10
Acéllap9,70
Azbesztcement8,10
Gipsz vagy csillámkő2,30
Pozdorjalemezek2,20

HIDEG-, HŐ ÉS MÉRETSTABILITÁS IDŐ ÉS HŐMÉRSÉKLET FÜGGVÉNYÉBEN

Fagyasztás (5-ºC) Melegítés (+80ºC) - 6 órás ciklusok IOCESA

Nincs térfogatcsökkenés, sem törések, buborékok, kipúposodások, repedések vagy hasadékok
TÉNYLEGES TÉRFOGAT ÉS SŰRŰSÉG UNE 53. 215 IOCESA Térfogat : 2,000 dm³
Tényleges sűrűség: 0.262 Kg/dm³
BECSAPÓDÁSI ÉS ÜTKÖZÉSI ELLENÁLLÁS 1 kilós acélgolyó IOCESA Egyetlen törés nélkül
NEDVESSÉGTARTALOM UNE 56.917 IOCESA  0,50%
TRANSZSPIRÁCIÓ Nem normaköteles IOCESA Párolgás 79%
GYORSÍTOTT ÖREGÍTÉS UNE 104.242 1/95IOCESA Bizonylatok 5 évre, 10 éves garanciával
KOPOGÓHANGGÁTLÁS UNE 140 -4
UNE 717 1 INASEL 30 dB
REZGÉS ELLENI SZIGETELÉS UNE 140 -4
UNE 717 1 INASEL A bizonylatok táblázataiban jó eredmények szerepelnek
LÉGHANGGÁTLÁS UNE 140 -4
UNE 717 2 INASEL A bizonylatok táblázataiban kiválóak az eredmények
TŰZZEL SZEMBENI ELLENÁLLÁS UNE 23 093A FITI LICOF 44 perc 982 °C  hőmérsékleten

 
Kémiai vizsgálatok eredményei
KÉMIAI VEGYÜLETEKKEL SZEMBENI ELLENÁLLÁSPRÓBALABORATÓRIUMEREDMÉNY

Alkohol Bemerítés 48 óra IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Terpentin Bemerítés 48 óra IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Ammónia IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.           
Káliumhidroxid IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.              
Tejsav 85% IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik,enyhe színváltozás, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Sósav IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik,enyhe színváltozás, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Salétromsav 60% IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Citromsav IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, enyhe színváltozás, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Rézszulfát IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, enyhe színváltozás, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Kénsav IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.

Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - problémáival keressen +36/30-9663268