Uncategorised

Parafa vakolat - leírás

Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás: +36309663268 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

további információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A parafa a paratölgy (Quercus Suber és a Quercus Occidentalis) kérge, ezt a kérget hántják le időről időre. A műveletet a fa 25 éves korában végzik el először. Az első, vékony kéreg az úgynevezett szűzkéreg, ez még nem alkalmas dugó gyártására, de az építőiparban már alkalmazzák. A paratölgy a lehántolt kéreg helyére újabb parafa réteget növeszt, amit 9 évenként újra és újra lehántanak. Így nyerik a parafa dugók és a különböző szigetelő- vagy burkolóanyagok alapanyagát. A folyamat során a paratölgy sértetlen marad, és 150-200 éven keresztül szolgáltat jó minőségű parafa kérget. Joggal nevezhetjük megújuló nyersanyagforrásnak. A kéreg hántását hagyományosan, évszázadok óta kézzel végzik. A parafa előnyeit már az ókorban is élvezték, azonban a nagyüzemi termelése a pezsgős- és borospalackokhoz szükséges dugók iránti tömeges igény megjelenésekor kezdődött meg. A legterjedelmesebb paratölgy erdők jellemzően a mediterrán övezetben találhatók. Ma a legtöbb feldolgozott parafa Portugáliából és Spanyolországból származik.

Tulajdonságai
-      zaj- és hangszigetelő, a hangok által keltett rezgéseket elnyeli
-      páraáteresztő, páravezető, víztaszító, vízálló; szerkezetébe a nedvesség még kapilláris úton sem képes bejutni;
-      fagyálló és nincs fagypontja;
-      hőszigetelő, nehezen gyullad meg, rosszul ég, lassú szenesedés során toxikus anyagot nem keletkezik;
-      kémiailag ellenálló (pl. lúgok, savak, szerves oldószerek, kőolajszármazékok);
-      könnyű, hajlítható;
-      mechanikai terhelésre alakját rugalmasan visszanyeri, az energia egy részét elnyeli, rezgéscsillapító;
-      antisztatikus, az elektromosságot nem vezeti;
-      antiallergén - nem vonzza a port, mivel nem töltődik fel;
-      egészséges környezetet biztosít;
-      gombák, baktériumok, rovarok, rágcsálók nem támadják meg;
-      környezetbarát, természetes anyag;
-      tartós, sokoldalú.
A parafa előnyös tulajdonságai sajátos szerkezetéből adódnak.


A parafa szerkezete
A parafát a paratölgy törzsének és ágainak elhalt, majd a felszínen összegyűlő sejtjei hozzák létre. A sejtek főként nitrogéngázt tartalmaznak. Ez az oka, hogy a parafa sűrűsége négyszer kisebb a víz sűrűségénél. A cellulózból álló sejtfalak épek maradnak és a belső felületükön szuberin lemez alakul ki. A folyamatot elpárásodásnak nevezzük. A szuberin kémiailag a viaszokhoz tartozik, hidrofób, víztaszító tulajdonságú. A parafa nagyfokú vízhatlansággal rendelkezik, amely nagy nyomáson és forrásponti hőmérsékleteken is változatlan marad. 1 cm3 térfogatú parafában kb. 40-50 millió, szerkezetüket tekintve hatszögű, prizma alakú cella/sejt található, amelyek résmentesen helyezkednek el egymás mellett. A cellák falai téglalap alakúak és hullámosak. A parafa légpárnaként működő sejtjei még szélsőségesen nagy terhelés esetén is sértetlenek maradnak. Kisméretű cellákat tartalmazó anyagszerkezet esetén a hősugárzással történő hőátadás rossz hatásfokú. A parafát alkotó cellák - mivel élő sejtekből alakultak ki - mikrométeres (a milliméter ezred része) nagyságrendűek. A parafa rossz hővezető, azaz jó hőszigetelő tulajdonsága a kisméretű cellákat tartalmazó szerkezetének köszönhető.


A Subertres termék - jelenleg nincs raktáron

SuberTres a kereskedelmi elnevezése annak a szabadalmaztatott, környezetbarát terméknek, amely önmaqában is alkalmazható esztétikus kültéri és beltéri burkoló- és szigetelőanyagként együttesen. Sokféle területen lehet felhasználni elsősorban az építőiparban, de alkalmazható az autó- és hajógyártásnál is. A termékek előnyös tulajdonságai a parafának köszönhetőek. A SUBER szó a paratölgy latin nevéből származik, a TRÉS pedig spanyolul hármat jelent, utalva a termék három alapvető jellemzőjére. Ezek a következők: VÍZÁLLÓ, TÖMÍTÖ és RAGASZTÓ, valamint HŐ- és HANGSZIGETELŐ.
A SuberTres terméket különböző szemcseméretű parafa őrlemény, akrilgyanta, növényi zsírok és víz felhasználásával különleges gyártási ciklusban állítják elő. Az eljárás közben az egyes összetevők előnyös tulajdonságaikat nem veszítik el, sőt egymást erősítve és kiegészítve egy speciális jellemzőkkel és szerkezeti adottságokkal rendelkező végterméket adnak.
 
SuberTres tulajdonságok:
-         vízhatlan, nedvességálló, páraelvezető
-         páraáteresztő
-         hőszigetelő
-         hangszigetelő
-         tűzálló
-         záró és ragasztó rétegként funkcionál
-         rugalmas, hajlítható, mechanikai ellenállása kiváló
-         kémiailag ellenálló (tengervíz, savak, lúgok, szerves oldószerek)
-         tartós
-         lemosható
-         csúszásgátló
-         természetes környezetet biztosít
-         egészségre ártalmas összetevőket egyáltalán nem tartalmaz
-         gyártása és felhasználása minimalizálja a környezet terhelését
-         munkaerő- és anyagtakarékos a hagyományos eljárásokkal szemben
A SuberTres termék rendkívül sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek együttesen semmilyen más termékben sem találhatók meg a piacon. Ezért a hagyományos módszerekkel szemben sokszor kedvezőbb megoldásokat nyújtva teljes mértékben helyettesíthet sokféle anyagot, amelyek a következők:
-        KÜLSŐ ÉS BELSŐ FALBURKOLATOK
-        HAGYOMÁNYOS VAKOLATOK
-        HŐSZIGETELŐ ANYAGOK
-        VÍZHATLANÍTÓ, PÁRA ELLENI SZIGETELŐK
-        RAGASZTÓK
-        SZILIKON és ZÁRÓANYAGOK
-        HANGSZIGETELŐK és REZGÉSELNYELŐK
-        CSÚSZÁSGÁTLÓ PADLÓBURKOLATOK;
-        HAJÓGYÁRTÁS (FESTÉKEK, VÉDŐRÉTEGEK);
-        AUTÓGYÁRTÁS (SPECIÁLIS BURKOLATOK, VÉDŐRÉTEGEK);
 

A Subertres felhasználási területei

-        régi és új épületek külső, belső HŐ - és HANGSZIGETELÉSE, illetve dekoratív díszítése
-        önálló felületképző nyers betonra vagy hagyományos vakolatra
-        szigetelés hagyományos vakolatok alatt, alkalmazható tapéta alá is
-        rezgés- és rezgéscsillapítás
-        pára, nedvesség elleni szigetelés (épületek, faházak, fémek)
-        páralecsapódás megszüntetése az épületben - geometrikus és szerkezeti hőhidaknál, hőhidak kiküszöbölése
-        repedések, hézagok kitöltése, tömítése
-        régi tetők felújítása (szigetelés, vízhatlanítás és burkolás)
-        gerendák felületkezelése
-        fémek védelme - oxidáció elleni védelem (vasoszlopok, utánfutók, konténerek, tartályok, hajók)
-        gombásodás elleni védelem
-        salétromos épületek felújítása
-        ipari épületek szigetelése
-        dilatációs hézagok kitöltése
-        medencék szigetelése (klórkaucsuk réteg alatt)
-        benzin-, olaj-, víztartályok szigetelése
-        járdák, lépcsők, járófelületek csúszásgátló kezelése
-        padlóburkolat rekreációs létesítményekben, edzőtermekben
-        gépkocsik belső borítása
-        vízi járművek gépházainak burkolása.

A Subertres kivitelezés
A gyári kiszerelésben a termék egy sűrű krém állagú, natúr színű massza. A Subertres Stukkó kit, a Natúr Subertres, illetve a magas tűzállósággal rendelkező Ignifugo Subertres termék sűrűsége különböző. Attól függően, hogy milyen problémát szeretnénk megszüntetni, milyen a kezelendő felület és mekkora anyagvastagságot kívánunk elérni, a paszták a kezelési utasításban megadott módon vízzel hígíthatók. Színes burkolatok, kültéri vakolatok kialakításához felhasználás előtt kívánság szerint színezhetők. A Subertres-szel bevont felület bármikor átfesthető.
Feldolgozáskor a pépszerű anyag rozsdamentes simítóval (glettvassal), vagy speciális szórókészülékkel hordható fel az adott felületre. Az utóbbi módszert javasoljuk nagy kiterjedésű falfelületek, homlokzatok, vagy tetőfelületek bevonására. Elsőként egy vékony 1-2 mm vastag , alapozó réteget kell kialakítani, a második végleges fedőréteget 2, 5 - 3, 0 mm vastagságban célszerű felvinni.
A termék alkalmazása során egybefüggő felületként, bármely alapfelületen - akár sima, akár egyenetlen, cement, beton, fém, fa, de akár üvegen is - kiválóan tapadó anyaggá válik, kialakítva a Subertres bevonatra jellemző tulajdonságokat. A kötés ideje 8 és 48 óra között van,  amely a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a kezelendő felület tulajdonságaitól és a felhordott Subetres réteg vastagságától függ.
A termékek közül a Subertres Stukkó kit 4 kg-os, a fedő és szigetelő Natúr Subertres,
illetve a magas tűzállóságú Ignifugo Subertres termék 12 kg-os zárt dobozokban kerül forgalmazásra.
A gyártó adatai szerint 3,0-4,0 mm vastagság esetén a Natúr Subertres-böl 2,0-2,8 kg mennyiségű anyag, míg a magas tűzállóságú Subertres Ignifugo termékből 2,5-3,0 kg elegendő négyzetméterenként a megfelelő minőségű burkolat, vagy szigetelés kialakításához.
A Subertres hatása nedves épületeken

Egy épületben az állandóan jelenlévő nedvesség gombásodáshoz/penészesedéshez vezet, amelynek egészségügyi veszélyei régóta ismertek. Egészségkárosító hatása mellett a penészesedés a nedvességgel együtt károsítja a beépített anyagok jelentős részét.
Tartós nedvesség érheti az épületet kívülről, oldalról vagy felülről érkező beázás során, talajvízből, talajnedvességből származó kapilláris beszűrődés révén, amikor a szigetelés nem megfelelő (hiányzik, vagy elöregedett). Az így feláramló vízben sok esetben oldott sók is találhatók. A szabad levegővel érintkezve az oldatból a víz elpárolog és a sók kirakódva, létrehozzák a salétromos fal jelenséget. Jelentős károkat okozhat az épületen belüli belső nedvességtermelés is. A harmatpont az a hőmérsékleti érték, ahol az adott hőmérsékletű levegő vízpárával telített. A harmatpontnál alacsonyabb környezeti hőmérsékleten megindul a víztartalom lecsapódása, a kondenzáció.
A páralecsapódás és a penészgombásodás szempontjából az épület csatlakozási élei, a sarkok, a szerkezeti vagy geometriai hőhidak jelentősek, mert ezek a felületek lényegesen hidegebbek az épület többi részével összehasonlítva.
A Subertres bevonat természeténél fogva egy meleg anyag, nedves és hideg falakkal történő érintkezése során felszívja a nedvességet, azt megszűri, majd elpárologtatja anélkül, hogy maga az anyag károsodna. Alkalmazásával a fal kiszárításához, víztelenítéséhez nincs szükség agresszív eljárásokra (pl. furatok és/vagy vágások alkalmazása). Kellemes és egészséges belső klímát alakít ki hőszigetelő és vízhatlanító tulajdonságai révén.
A Subertres termékek
 NATUR SUBERTRES
Sokféle módon alkalmazható termék. Szigetelő, vízálló, ragasztó - tömítő és díszítő jellemzőkkel rendelkezik. Alkalmas lakó- és ipari épületek szigetelésére, külső és belső falainak színező fedővakolására; homlokzatok felújítására, díszítésére (lásd még felhasználási területek).
Alkalmazás:
Tisztítsa meg a kezelendő felületet. A csomagolás felbontása után a kívánt feldolgozhatóság eléréséhez öntsön l,5-2 dl vizet a 12 kg-os tartályhoz. Az alkotóelemek egyenletes eloszlása érdekében alaposan keverje össze a vödör tartalmát. Az első vékony alapozó réteg után a második fedőréteg érje el a 2,5-3,0 mm rétegvastagságot. A kötés ideje 2-3 nap, attól függően, hogy milyen a kezelendő felület, a kívánt anyagvastagság és milyen a  környezet hőmérséklete a munkálatok ideje alatt. Vastagabb réteg eléréséhez a fedőréteg száradása után vihető fel az újabb réteg. A Natúr Subetres felhordás előtt kívánság szerint színezhető, vagy a kialakított Subertres felület száradás után átfesthető. A termék oldószerként vizet és szilikonokat tartalmaz, gyúlékony oldószerektől mentes. Az anyag száradása előtt a felszerelésekről, a szerszámokról és a kézről vízzel könnyen lemosható.

FOKOZOTT TŰZÁLÓSÁGÚ SUBERTRES
 
A fokozott tűzállóságú Subertres-t hasonló módon állítják elő, mint a Natúr Subertres terméket. Mivel a parafa eredetileg is nehezen gyullad meg, és rosszul ég, ezért ehhez a termékhez főleg közepes (tehát nagyobb) méretű parafa granulátumot használnak. Az elegyhez gyárilag olyan speciális anyagokat adagolnak, amelyek jelentősen megnövelik a termék tűzállóságát. A magas
tűzállóságú Subertres  termék igen magas hőmérséklettel szemben is ellenálló, megakadályozza a tűz terjedését és sok más szigetelőanyagokkal szemben mérgező anyagokat sem bocsát ki. Tűzvédelmi besorolása: M1
Alkalmazás:
Tisztítsa meg jól a kezelendő felületet. A megfelelő folyékonyság eléréséhez és az alkotóelemek egyenletes eloszlásához felhordás előtt keverje meg jól az anyagot. A magas tűzállóságú Subertres alkalmazása közben viseljen védőmaszkot. Az első, vékony alapozó réteg után a második fedőréteg érje el a 3,0-4,0 mm rétegvastagságot.
A kötés ideje 2-4 nap, attól függően, hogy milyen a kezelendő felület, a kívánt anyagvastagság és a környezet hőmérséklete a munkafolyamatok ideje alatt. Vastagabb réteg eléréséhez a fedőréteg száradása után újabb réteg vihető fel. A magas tűzállóságú felület száradás után egy alkalommal átfesthető. A termék száradás előtt vízzel könnyen eltávolítható az eszközökről. A magas tűzállóságú Subertres helyettesíti a tűzvédő bevonatokat, festékrétegeket vagy a felületre szórt ásványi rostokat olyan fontos védendő szerkezetek esetén, mint a fa-, acélszerkezetek, fa- és vasgerendák, oszlopok, normál és tűzbiztos ajtók, üzemanyagtartályok, elektromos kapcsolószekrények, trafóházak vagy kábelek.
Fizikai anyagvizsgálatok eredményei

PRÓBA TÍPUSA NORMA METÓDUSA LABORATORIUMi EREDMÉNY
 
PÁRAÁTBOCSÁTÓ KÉPESSÉG 'Prof. Edward B. Grunau VORSEVI Vízhatlan és kapilláris tevékenység nélkül
FAJSÚLY                             UNE 83.814/92VORSEVI0.           414 g/cm³
HÚZÁS ÉS MEGNYÚLÁS         UNE   53.112/98 VORSEVI

                                                         Húzási ellenállás           20 N/5cm
                                                         Megnyúlás                  11 és  33% között

TENGERVÍZZEL ÉS A TENGERI PÁRÁVAL SZEMBENI ELLENÁLLÁS

Tengervízbe merítés és tengeri párának való kitétel 7 napig IOCESAEl változások nélkül stabil marad mind a tengervízbe való merítéskor, mind pedig a tengeri párával való kontaktusban
FELSZÍNI TÖMEG EGYSÉG UNE 104.281IOCESA 2,56 Kg/m2
HAJLÍTHATÓSÁG KÜLÖNBÖZŐ HŐMÉRSÉKLETEN UNE 104.242-2/95IOCESASemmilyen törés vagy repedés
FŰTÉS ÁLTALI VESZTESÉG Nem normaköteles IOCESA Semmilyen kidudorodás vagy buborék, semmiféle deformáció
HÚZÁS, TAPADÁS ÉS SZAKÍTÓ ELLENÁLLÁS UNE 83.822/92
NEURTEK elektronikus adhéziómérő IOCESAEllenállás kg/cm2
Üveg10,60
Zománcozott kerámia11,60
Zománcozatlan kerámia10,80
Cementvakolat12,80
Vasbeton11,50
Kerámiatégla10,10
Acéllap9,70
Azbesztcement8,10
Gipsz vagy csillámkő2,30
Pozdorjalemezek2,20

HIDEG-, HŐ ÉS MÉRETSTABILITÁS IDŐ ÉS HŐMÉRSÉKLET FÜGGVÉNYÉBEN

Fagyasztás (5-ºC) Melegítés (+80ºC) - 6 órás ciklusok IOCESA

Nincs térfogatcsökkenés, sem törések, buborékok, kipúposodások, repedések vagy hasadékok
TÉNYLEGES TÉRFOGAT ÉS SŰRŰSÉG UNE 53. 215 IOCESA Térfogat : 2,000 dm³
Tényleges sűrűség: 0.262 Kg/dm³
BECSAPÓDÁSI ÉS ÜTKÖZÉSI ELLENÁLLÁS 1 kilós acélgolyó IOCESA Egyetlen törés nélkül
NEDVESSÉGTARTALOM UNE 56.917 IOCESA  0,50%
TRANSZSPIRÁCIÓ Nem normaköteles IOCESA Párolgás 79%
GYORSÍTOTT ÖREGÍTÉS UNE 104.242 1/95IOCESA Bizonylatok 5 évre, 10 éves garanciával
KOPOGÓHANGGÁTLÁS UNE 140 -4
UNE 717 1 INASEL 30 dB
REZGÉS ELLENI SZIGETELÉS UNE 140 -4
UNE 717 1 INASEL A bizonylatok táblázataiban jó eredmények szerepelnek
LÉGHANGGÁTLÁS UNE 140 -4
UNE 717 2 INASEL A bizonylatok táblázataiban kiválóak az eredmények
TŰZZEL SZEMBENI ELLENÁLLÁS UNE 23 093A FITI LICOF 44 perc 982 °C  hőmérsékleten

 
Kémiai vizsgálatok eredményei
KÉMIAI VEGYÜLETEKKEL SZEMBENI ELLENÁLLÁSPRÓBALABORATÓRIUMEREDMÉNY

Alkohol Bemerítés 48 óra IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Terpentin Bemerítés 48 óra IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Ammónia IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.           
Káliumhidroxid IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.              
Tejsav 85% IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik,enyhe színváltozás, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Sósav IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik,enyhe színváltozás, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Salétromsav 60% IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Citromsav IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, enyhe színváltozás, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Rézszulfát IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, enyhe színváltozás, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.
Kénsav IOCESA Az eredeti anyagszerkezet nem változik, semmilyen változás a tónusban, nincs semmiféle kidudorodás vagy deformáció.

Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - problémáival keressen +36/30-9663268

Parafa vakolat - kivitelezési útmutató

Parafa vakolat - kivitelezés - útmutató

BEÉPÍTÉSI  ÚTMUTATÓ

(más néven folyékony parafa )
Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás: +36/30-9663268 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

további információ: www.parafa.net

Általános tudnivalók:
A Suber Tres és a Suberite (Mastercork) termékcsaládból Ön most  egy olyan terméket ismerhet meg, amelynek tulajdonságait a természet évezredek alatt alakította a jelen formájába.  A parafa a természetben az egyetlen olyan fa, amelynek ha lefejtik több centiméter vastag kérgét (ezt kb. 200 éves élete során akár hússzor is meg teszik) igen fontos alapanyaggá válik számunkra. Ebből a parafa alapanyagból készül a SUBERTRES és a Suberite - egyszerűbben a FOLYÉKONY PARAFA.
 Olasz feltalálók kifejlesztettek egy olyan gyártási technológiát, amely szerint különböző eljárásokkal a különböző méretű parafa granulátumból a paratölgy természetes gyantájával és kellő mennyiségű vízzel egy keveréket képeznek.  Máris az Ön rendelkezésére áll e rendkívül széles felhasználhatóságú termék.
A mi esetünkben azonban elsődlegesen a különböző szerkezetű épületek
·        külső vagy belső hő- és hangszigetelését vagy akusztikát javító bevonat),
·        ipari berendezések – gépek – dobozok – szerkezetek stb. felületvédelmi szigeteléséről - bevonásáról,
·        nedvszívó – páraáteresztő tulajdonságai miatt számtalan területen történő hasznosíthatóságról van szó.
 
Fontos tudni :
 A termék 100%-ban természetes anyagokból tevődik össze. Így még izzása során sem képződnek mérgező gázok. Azért beszélünk izzásról, mert a parafa önkioltó = lángmentes, így aztán a natúr Suber Tres tűzállósága is igen figyelemre méltó ( kb. 980ºC ). Mivel jól  tapad a befújt felületre, hőhidak kiküszöbölésére is kiváló. Rovarok és egyéb kártevők nem tesznek kárt benne. Semleges kémhatású, így ellenáll a savaknak, lúgoknak.
Felhordás technológiája :
A védendő és szórandó felületet tegyük pormentessé vagy készítsünk elő stabil tapadó felületet. Ezt követően a 12 kg-os zsákos kiszerelésű Suber Trest öntsük át a keverő vödörbe, majd erre alkalmas nagy teljesítményű keverő szárral és géppel keverjük addig, amíg a granulátumok csomómentesek lesznek. A keverés során a szórandó felülettől függően VÍZZEL hígítható. A zsák kb. 2-3 dl vízzel kimosható, amelyet a masszához adagolhat. Ez a mennyiség általában elég a hígításhoz.
Ugyanakkor ne kerülje el a figyelmét a fogadó felület (szórandó felület) porózussága, mert az első réteg Suber Tres  és a második réteg száradási idejét e tényező nagymértékben befolyásolja. Minél porózusabb a fogadó felület, annál hígabb keveréket készítsen, MERT A NEDVSZÍVÓ FELÜLETEK ESETÉN DIFFUNDÁLÁSSAL ÉS PÁROLGÁSSAL TÖRTÉNIK A KÖTÉS  (max. 6-8-dl víz / 12kg SuberTres). Üvegre – műanyagra – fémre pl. minél sűrűbbet készítsen, MERT A NEM NEDVSZÍVÓ FELÜLETEKEN PÁROLGÁSSAL TÖRTÉNIK A KÖTÉS  (1-3dl víz is elég). Ezek a körülmények lényegesen befolyásolják a száradási és kötési időt, nem beszélve a levegő hőmérsékletéről és páratartalmáról (az alapértékek normál páratartalom mellett és +20 ºC-n vannak megadva).
 A megfelelően összekevert Suber Tres-sel máris megkezdheti a felület szórását, az erre a célra kifejlesztett felültartályos szórópisztollyal. A szóró- pisztolyhoz tartozik háromféle dűzni, az első réteget a középső méretűvel, míg a második réteget a nagyobbik méretű dűznivel hordja fel. A kisebbik méretű dűznivel a már kész felület mintázását, színezését végezheti.
 A levegőtartály nyomása folyamatos 4-5 bar nyomású legyen. Az első réteg vastagsága 1,5-2,0 mm legyen. Amíg az első réteg kellően megköt  (FONTOS, hogy elbírja a második réteg súlyát), előkészíthetjük a második réteg keverését (ez már lehet sűrűbb massza ).
Egy vödörben 12 kg Suber Tres található, ehhez egységnyi, azaz 1 kg fehér  TITÁNOXIDOT adagolunk folyamatos keverés mellett. Minden esetben ez az alapszín !!! Amikor csomósodás mentessé kevertük az alapszínt, szintén állandó keverés mellet hozzáadagoljuk a kívánt színező pigmentet. A színező pigment szintén egységnyi, vagyis annyi van egy dobozban, amennyi 12 kg-hoz elég. Ezt követően szórjuk az első rétegre egyenletes 2-2,5 mm vastagságban.
 FIGYELEM !!!  A termékre a gyártó 10 év termékgaranciát biztosít !!!
Felszórási garanciát, csakis kiképzett, és erről oklevéllel rendelkező szakemberek munkái után vállalunk, amely 10 év!!!


Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - problémáival keressen +36/30-9663268

Különleges parafa burkolatok +36309663268

Különleges parafa burkolatok

 

Tervezés, tanácsadás: +36/30-9663268 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A ház építése során a legutolsó lépések egyike a falak és a padlók burkolása, ilyenkorra elfognak a források. Habár nem a ház alapjait kell nézegetnünk egy életen át, hanem a felületeket, mégsem vesszük meg az igényesebb, nekünk tetsző burkoló anyagot, mert szűk vagy éppenséggel elfogyott a keret. Ezért mondhatni, hogy a burkolatok az épületszerkezetek mostohagyermekei. (Meg kell jegyeznem, hogy a burkolat szó nem a burkoló anyag, hanem egy olyan rétegrend, ami az esztrich réteget, az alapozót, az aljzatkiegyenlítőt, a párazáró fóliát, a hanggátlást, a burkolóanyagot és a felületkezelést is magába foglalja.)Tehát amikor számolgatunk, fajlagos költséget nézzünk, ne pusztán a legfelső termék (burkolóanyag) árát nézzük, hanem a teljes rétegrend és a kivitelezési díj költségével is számoljunk. Mivel nagyon fontos eleme a háznak, a lelkünknek esztétikai örömöt, testünknek komfortérzetet nyújt, érdemes jól átgondolni, hogy mit és miért választunk. 

A burkolattal szemben sok elvárás van, de a legfontosabb, hogy legyen szép és időtálló.

Időszakonként más termékekkel rukkolnak elő a gyártók, mindig a kor divatjához és a technikai vívmányokhoz igazodva.

A természetes anyagú faparketta újra és újra reneszánszát éli. A fafeldolgozás és a felületkezelő anyagok fejlődésének köszönhetően ma már szinte minden típusú fafajta képviselteti magát a burkolatok között. Az egyrétegű parkettáktól lassan áttérnek a többrétegű parkettákig. Történik ez annak érdekében, hogy ne az esőerdőket irtsák az jövőt eltékozló iparosok. A faipari üzemek olyan sokrétegű termékeket állítanak elő, amelyek fafajtától függetlenül alkalmazhatók akár fürdőszobákba is. Mivel sokan igénylik a kültéri faburkolatot is, ezt az igényt is kielégítik a gyártók. Az évről évre változó irányzatok miatt a méreteket is változtatják. A fa alkalmazása a padlókban a hajópadlóval indult, követte a svédpadló majd a szalagparketta. Manapság a legkedveltebb típus a készparketta, amelyhez csupán egy párazáró fólia és a szegélyléc kell, no meg két ügyes kéz. Az utóbbi években visszatértek a faltól falig érő hosszú faparkettához – ez akár nyolc méter hosszú is lehet.

Annak érdekében, hogy a többrétegű parkettánál még kevesebb egzotikus fát vágjanak ki, kifejlesztették az úgynevezett furnérparkettát. (Amely ugyan nem parketta, hisz a parketta név egyik feltétele az minimum 2,5 milliméteres kopóréteg.) A felülete azonban ugyanazt a látványt nyújtja, mint a valódi faparketta. Nagy előnye, hogy olyan helyekre is beépíthető, ahol kis hely van, mivel ezek a lapok 7-8 milliméter vastagok.

Akinek nem futja valódi fára, de mégis fontos a termék tartóssága, a kopás- és karcállósága, és emellett valami szépet is szeretne, az a világon pár éve elterjedt modul vinil lapokat választja. A lapokra bármit rá lehet nyomtatni, akár a laminált padlóra. A háromdimenziós ábráktól kezdve egész bizarr képekig. Ezek a lapok azonban tökéletes aljzatot kívánnak meg. Akár ragasztós, akár öntapadós kivitelű lapokat veszünk, az aljzatbetonra fel kell vinni egy alapozót vagy más néven tapadóhidat (a típusa függ attól, hogy nedvszívó vagy nem nedvszívó a fogadó felület). Erre egy kb. három milliméteres önterülő aljzatkiegyenlítő kerül, s csak ezt követheti a modul lap – csak úgy, mint a többi lágyburkoló termék (gumi, PVC, linóleum, parafa).

Sok esetben szorít az idő, esetleg más okok miatt nem lehet betenni az aljzatkiegyenlítőt, esetleg felmerül az igény, hogy vízálló legyen - vagyis bátran építhessük be konyhába, fürdőszobába. Olykor a meglévő burkolatot nem szeretnénk felbontani, és a fugákat nincs kedvünk „feltöltögetni”. Erre az esetre fejlesztett ki egy szemfüles amerikai egy úgynevezett úsztatott modul vinil lapot. Ez két rétegből áll, és az egyes lapokat össze lehet ragasztani a lapokra hengerelt öntapadós csík segítségével. Az aljzat lehetőség szerint itt is legyen sima, de nem kell asztalsimaságúnak lenni, és a járólap fugáit sem kell lesimítani. Ezeket a lapokat is bármilyen felületűre gyárthatják, az antik fától a fémes vagy természetes kő mintáig. Kreatív tervezők bármilyen fóliát ki tudnak találni, az a fantázia határtalan. Ahogy ezt a mellékelt képeken is láthatják.

Aki a laminált lapok fektetésének egyszerűségét, a kedvező árfekvést és a tartósságot választják, olyan készterméket vásárolnak, aminek az alapja egy HDF-lap, a felülete pedig modul vinil lap. Az előnye a kiváló műszaki tartalom (kopásálló és karcálló), valamint a könnyű fektetés, az egyszerű karbantartás.

Az idén megrendezett nagyobb belsőépítészeti kiállítások újdonsága egyesíti a parketta, a laminált lap és a parafa készparketta előnyeit.

A termék dupla réteg parafájának köszönhetően 17 dB lépéshanggátlást biztosít. A fektetése egyszerű, az ismert loc-os rendszerhez nem kell túl sok szerszám sem. Egy száraz, sima aljzatra leterítünk egy párazáró fóliát, erre kerülnek a lapok. A felülete bármilyen lehet, a a mai divat szerint leginkább antik stílusú famintájú lapok a legkelendőbbek. Aki a kőmintát választaná inkább, az is talál magának valót. Mivel a lapok 4 mm vastag parafát tartalmaznak, a táblák könnyűek, mellette hőtartó hatásúak, rugalmasak. A gyártók minden igényre gondolnak, változó méret (keskeny és széles, hosszú és rövidebb), mindenféle fajta faminta és különféle kőminta készül lakások és irodák vagy egyéb középületek számára. Nagyobb forgalmú helyekre is beépíthető, mivel a legfelső réteg olyan erős, hogy ellenáll a legnagyobb igénybevételnek is.

A burkolóanyagokon nem szabadna spórolni, ám ha mégis feltétlenül szükséges, akkor azt okosan tegyük. Tekintsünk ki egy kicsit a laminált lapok és a homogén PVC világából. Ha másért nem, egy álmodozás erejéig biztosan.

Aztán ki tudja, talán meg is valósul az az álom ...

Tervezés, tanácsadás: +36/30-9663268

Rugalmas rögzítőelemek a hangszigetelésben

HERCULES a hanggátlásban üvegszálas rögzítés fémcsavar nélkül.

Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés és tanácsadás +36/30-9663268

A hanggátlásban minden olyan rögzítési technológiának amely nem fém, de megbízható rögzítést biztosít, kimondottan nagy szerepe van. Ezek a speciális üvegszálas dűbelek lényegesen kevésbé vezetik a hangot, mint a fém csavarok. Ezért a fém csavarokkal rögzített egyéb hanggátló rendszerekhez képest minőségben azokat jóval felülmúlják.

A HERCULES dűbellel – ez az új, szabadalmaztatott üvegszálas rögzítő elem – megoldást kínál majdnem minden rögzítéséhez. Mindegy, hogy betonba, mészhomoktéglába, falba, vakolatba, vázkerámia téglába, a HERCULES dűbel mindig a megbízható rögzítő elem. Az üvegszállal megerősített nylon nagy kihúzó- és nyíróerőt biztosít. A tökéletes időjárás-állósága és korróziómentessége mellett a HERCULES használatával nem keletkeznek hőhidak. A HERCULES a villanyszerelés területén is biztosítja a 100%-os védőszigetelést.

Felhasználása nagyon egyszerű: 4mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm vagy 12 mm átmérőjű fúrt lyuk szükséges, amelybe kalapáccsal kell beütni a HERCULES-t. Nincs csavar, nincs fém. A HERCULES hosszanti tengely-horonya a fúrt lyukban rugóhatásán keresztül feszül bele a fúrt lyukba olyan erősen, hogy fém rögzítő elemre nincs szükség. A hosszanti tengely mentén fellépő feszítő hatás mindig a legjobb tartást biztosítja, még nehezen kezelhető felületeken is. HERCULES itt is kitűnő kihúzó értékeket ér el.Méretek és formák: különböző fejformák állnak rendelkezésre a felhasználás legkülönfélébb területeire. A gombafej integrált neoprén-tömítőkoronggal is kapható a professzionális és időtakarékos rögzítéshez. A HERCULES 4, 6, 8, 10 és 12 cm hosszúságban kapható. Külső átmérője 6,7 illetve 8,7 mm.

Felhasználási lehetőségek: HERCULES-gombafej

HERCULES-süllyesztett fej falburkolatokhoz,

HERCULES M6-csavarmenet kábelcsatornához,

Phonewell® hanggátló lapokhoz, parafa  lemezekhez, csőtartókhoz

Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés és tanácsadás: +36/30-9663268

Javítsunk vagy cseréljünk - ablakok felújítása

Cseréljünk vagy javítsunk? 

Megoldások ablakok javítására 

A fokozódó hő- és hangszigetelési igények miatt, valamint a megjelenő pályázati lehetőségek hatására egyre több épületnél kerül sor az utólagos hőszigtelésre, ezzel együtt a nyílászárók cseréjére. Felmerül a kérdés, vajon mindenképpen ki kell cserélni a régi, jó minőségű fából készült ablakokat? Ezek a szerkezetek sok évtizede állják a próbát, ellenállnak az esőnek, esztétikusak, nyithatók és zárhatók Azonban a szigetelési előírások, az életmód változott, tehát a falazattal együtt jogos az elvárás az ablakok minőségének javítására. Az alábbi hőfényképen jól láthatók a szigeteletlen nyílászárók okozta hőhidak. Az épületek hőveszteségének 20-40%-át a nyílászárókon keresztüli hőveszteség képezi. Az utca zaja is egyre zavaróbb. Belátható, hogy gondoskodni kell a hőhidak megszüntetéséről és a megfelelő hangszigetelésről. 

Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás +36/30-9663268 

Sokszor meggondolatlanul kidobálják a ház összes faablakát, műanyag nyílászáróra cserélik. 

 A hagyományos anyagokat és az ésszerű takarékosságot szerető, műszaki gondolkodású emberek fejében megfordul a gondolat: vajon jó döntés volt szemétre dobni egy használható szerkezetet? Arról nem is beszélve, hogy a cserével új épületfizikai problémák merülnek fel.  Az épület felújításakor mindenképpen érdemes mérlegelni, próbálkozzunk a régi nyílászárók rendbehozatalával vagy vásároljunk újakat. Ha pedig új ablakokat veszünk, az anyagi lehetőségeken belül milyen elvek alapján és mit válasszunk?Nézzük előbb meg, hogy menthetjük meg a menthetőt. A nyílászáró akkor szorul felújításra, javításra, ha sérült az üveg, a keret vagy a tok felülete. Gondoskodni kell a tömítésről, ha a hézagokon át bejut a laksásba a hideg és a zaj. Ha nem teljesíti az elvárt hőszigetelési és hangszigetelési értékeket. Nyilvánvaló, hogy bizonyos típusú épületeknél, például műemlékeknél szinte csak felújításról lehet szó.Különféle szerkezetű ablakoknál különbözőképpen lehet eljárni. A hagyományos egyszeri üvegezésű vagy az egyesített szárnyú ablaknál először az ablak zárszerkezeteit kell átvizsgálni. Hiba esetén működőképes állapotba kell hozni, javítani, felújítani vagy cserélni. Ezek után a deformációk csökkentése érdekében el kell végezni egy  egy illesztési próbát (ez egy egyszerű eljárás, egy gyurmát szorítanak a tok és a szárny közé. Ez megmutatja, hogy milyen vastag tömítést kell alkalmazni.)A tömítést a falazat és a tok, valamint a tok és a szárnyak között is el kell végezni. A falazat, illetve a párkány és tok közötti rések tömítésére különböző párazáró vagy páraáteresztő, többrétegű, ragasztani való vagy öntapadós tömítőszalagot fejlesztettek ki.

A polifoam tartalmú D, P és egyéb profilok utólagos szigetelésre alkalmazott és a kereskedelemben található öntapadós szigetelő anyagok. Közkedvelt és ismert, minden barkácsáruházban kapható. Könnyen szerelhető, praktikusnak tűnő megoldás. Az évszakok és hőmérséklet-változás során sok pára keletkezik. A párát a polifoam magába szívja, emiatt egy szezon után az öntapadós ragasztó elenged, évente cserélni kell.

A kaucsuktartalmú gumiszigetelés is elterjedt módszer, új fa és műanyag ablakoknál alkalmazzák. A kaucsuk az UV-fény hatására rövid idő alatt megkeményedik. Eltér a fa és műanyag hőtágulásától, eltöredezik, ezáltal elveszíti szigetelő képességét. Az ablakok csukása nehézkessé válik, a tömítőanyag elveszti szerepét.

A szivacscsíkos szigetelés olcsó, bár már kissé elavult megoldás, főleg régebben alkalmazták. Az áruházakban lehetett megvásárolni ezeket az öntapadós csíkokat és azt kellett felragasztani. Akár a polifoam, ez is felszívja a párát, ezáltal megszünik a tapadóképessége. A szivacsnak nagyok a pórusai, belerakódik a por, rövid idő alatt elkoszolódik. Nem szigetel tökéletesen.

A DUPLEX tömítés egy  öntapadó ragasztóréteggel ellátott speciális műanyagból készülő, rugalmas, nem öregedő, mosható Duplex tömítő szalag. Egyszerűen szerelhető és lezárja a falcok légréseit. Ez a tömítés rugalmasan követi a falcok változó méretű hézagait és az itt tapasztalt - egyébként igen jelentős - hőveszteséget szinte maradéktalanul kiküszöböli.

A sziloplasztos réstömítés egy egyszerűnek tűnő megoldás. Közvetlen a szigetelés utáni napokban működik is. A tok falcát kinyomjuk sziloplaszttal és a nyílót úgy csukjuk rá, hogy egy fóliát teszünk az ablak és a tok közé addig, amig a sziloplaszt kikeményedik. Tökéletes szigetelés, minden rést kitölt.  Hátránya, hogy ha az ablak használat közben leereszkedik és vetemedik, a megkeményedett tömítőanyag nem tud alkalmazkodni a mozgáshoz, akadályozza a nyitást és a csukást.

A bemarásos (vagy „svéd-rendszerű) szilikonszigetelés tömíti el a legtökéletesebben a hézagokat.

Az alkalmazott anyag nagyon puha és rugalmas, tökéletesen követi a méret és alakváltozást. Nem szívja magába a párát, vizet és mivel bemart nútba rögzítik, használat során nem válik le a felületről.
Fizika és kémiai tulajdonságait -60 és +120 °C hőmérséklet között megőrzi. Higiénikus, könnyen tisztítható, mázoláskor egyszerüen kiszedhető és akár vissza is rakható. Erre a megoldásra vonatkozik a leghosszabb jótállási idő. Két színben, fehérben és barnában kapható, átmérője változó, igényhez mérten 6-8-10-12 mm. Egyetlen hátránya, hogy csak speciális célszerszámmal lehet a hornyot bemarni. 

Fémszerkezet szigetelése

A fémből készült tok és keret hőhidat képez, a fémprofiloknak nagyon rosszak a hőtechnikai tulajdonságai. Nem lesz tökéletes, de javítható a szigetelés, ha a profilba lyukakat fúrnak, majd a teret PUR-habbal töltik ki. A fémfelületet pedig speciális, különleges, nagyszemcséjű, jó hőszigetelő képességű adalékot tartalmazó vékonybevonattal, vagy hőreflektáló festékkel lehet kezelni. A vékonybevonat egy rugalmas anyag, melyet szórással, hengerléssel vagy kenéssel lehet felhordani. Az egyik legismertebb, legklasszikusabb szerkezet a többnyire zománclakkos felületkezeléssel ellátott kapcsolt gerébtokos ablak. Ezt a típusú nyílászárót a XIX. század végétől 1970-80-ig alkalmazták előszeretettel 38-as vagy vastagabb téglafalhoz. A légzárást a kettős káva és az ezt kiegészítő bitumenes-kenderkócos tömítés biztosította. A lakó komfortérzetét a belső oldali spaletta vagy az úgynevezett esslingi redőny fokozta. Ezek az árnyékoló szerkezetek nem csupán sötétítésre szolgálnak, hanem fokozzák a hőszigetelő és a hangszigetelő hatást is. A kapcsolt gerébtokos ablakok szép szerkezeteit igazán kár lenne tűzifának kidobni. Általában fenyőből, tölgyből készültek a legváltozatosabb formában. (ma vörösfenyőt és merantit is alkalmaznak). Ám cseréjük nemcsak esztétikai kérdést vet fel, hanem épületfizikai  problémát okoz, ha a kétszárnyú szerkezetet egyszárnyúra cserélik. A régi, szigeteletlen, illetve gyenge szigetelő hatású tömörtéglából épített belvárosi házaknál a kapcsolt gerébtokos ablakok helyébe épített egyrétegű ablakoknál hőhíd jelenik meg a kávánál. Az alábbi ábrák bemutatják, hogy hiába hőszigetelt a nyílászáró, a harmatpont bekerül a falcsatlakozás belső oldalára:   A szerkezeti értékeik mellett vannak olyan hibapontjai, amelyre figyelni kell, illetve a felújításnál ki kell küszöbölni. Ilyen a külső szárny alsó vízvetője, amely nem véd a csapóeső ellen. Az üvegezését egy mindössze 2-3 mm vastag síküveg jelenti. Az üvegtáblákat külső oldalról gittel és kis fémháromszögekkel oldották meg. A gitt az időjárás hatására idővel elöregszik, megreped, kitöredezik. Gondot jelent továbbá az is, hogy a külső szárny melletti tokba mart dekompressziós hézagokba is be tud jutni a nedvesség. Az ablakszerkezet egyenértékes U értéke 3-3,5 W/m2K.  Cseréje többek között az sem javasolt, mivel az ablak keskeny profiljaihoz képest a hőszigetelő  üvegezésű ablakok profilja túl vastag, ezáltal megváltozik a homlokzat összképe. Ahhoz, hogy hőtechnikailag, páratechnikailag és esztétikailag is elfogadható legyen a megoldás, a  korszerűsítést pl. rétegragasztott fából készített belső szárny cseréjével kell kezdeni. Ez az erős szerkezet  elbírja a nehezebb üvegezést és a homlokzat felől nem láthatók a vastagabb vonalak. A szárny egy rugalmas és egy kemény ütközéssel csatlakozik a tokhoz. Mivel a belső üvegezés jól szigetel, fennállna annak a veszélye, hogy a pára lecsapódik a külső szárny üvegezésére. A rugalmas csatlakozásnak köszönhetően a pára nem kerül be a két ablakszárny közé, így kerülhető el a páralecsapódás. (Arra figyelni kell, hogy a vastagabb szárnyhoz kell igazítani a becsukódást gátló csappantyút.

A felújítás végén a vízszintes alsó bélésborítás és a téglafal közötti teret kitöltő típusú PUR-habbal kell tömíteni ( a bélésborításba lyukakat fúrunk, ezeken keresztül kell a  habot befújni. Amennyiben fokozott hangszigetelésre van szükség, értelemszerűen hangszigetelő üvegszerkezetet alkalmaznak. Ez annyiban különbözik a hőszigetelő üvegezéstől, hogy más gázt tartalmaz. A hőszigetelő üvegezés kripton gázt, a hangszigetelő üvegezés argon gázt tartalmaz.  Továbbá különböző vastagságú üvegtáblákat építenek be. 

Amennyiben építészeti-esztétikai megfontolások nem vezérelnek, úgy külső ablakszárny megerősítése ajánlott. Ez esetben kisebb lesz a páralecsapódás veszélye.

A felújítások után kiegészítő megoldást jelentenek a különféle módon fejlesztett vendég ablakszárnyak. A nálunk DUPLO-rendszerként ismert szerkezet lényege, hogy az ablak méretére levágott 4 mm-s hővisszaverő „bevonatos”, Planibel üveget speciális műanyag lécekkel keretezik be, és a pántos (zsanéros) lécet az ablakkeretre csavarozzák fel. Így a vendégszárny együtt mozog az ablaktáblával, de önállóan is nyitható. Ezzel egy második, szigetelő légrést is kialakítanak. A DUPLO-ablakra 10 év garanciát vállal a gyártó német cég (üvegtörés kivételével). Ennél a szerkezetnél a magas transzmissziós fűtési hőenergia-veszteségeket kétféle módon csökkenthetik: vagy a két üveg közötti szigetelő légrés vastagságát növelik, azaz egy harmadik üveg felszerelésével egy további (második) hőszigetelő légrést hoznak létre, vagy pedig a hagyományos síküveg helyett belső üvegként a szobai hőt 90% -n visszaverő un. „bevonatos”, nagy emisszivitású (Planibel) üveget alkalmaznak. A hőszigetelési előírásokat a DUPLO-rendszerű harmadik üvegtábla teljes mértékben kielégíti. Alkalmazásával a hőátbocsájtási tényezőt U = 1.0-1.1 W/m2K értékre lehet csökkenteni, ami már gyengébb minőségű fal (B-30-s, vagy panelfal) hőszigetelésével egyenértékű.

Mindegyik felújító rendszer alkalmas a hangszigetelés fokozására. Amennyiben különleges fóliákat is alkalmaznak, árnyékolásra is alkalmasak. Betörésvédelemre is ez vonatkozik, tehát az új üvegeket betörésbiztos fóliákkal lehet ellátni.

Végül egy jó tanács:

Mint olvashatták, az utólagos hő- és hangszigetelés egy legkritikusabb feltétele a megfelelő tömítettség. A nagyon jól tömített szerkezetek azonban a párát is bezárják. Ezért a szellőztetésről gondoskodni kell.  Penész minden korban volt, van, lesz ... már  a Bibliában is utaltak zöld, egészségtelen foltokra, a régi házakban is megjelent a penész, és az 1989-től forgatott TV-sorozat panellakói – akik még nem ismerték sem az utólagos EPS-hőszigetelést sem a műanyag nyílászárókat – szintén panaszkodtak penészre. Páralecsapódás, a sötét zug, nem elégséges szellőztetés, máris elég a spórák megtelepedéséhez.

A szellőztetést tehát oldjuk meg akár az ablakszárnyak nyitásával, akár automatikus módon, szellőztető berendezéssel, akár új, akár felújított nyílászárónál, függetlenül a szigetelőanyagoktól.

Utólagos hőszigetelés, utólagos hangszigetelés - tervezés, tanácsadás: +36/30-9663268